🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВР предлага съкратена процедура по налагане на санкции за нарушения на пътя

Aко глобата бъде платена в срока за обжалване, ще се дължат само 70% нея

В момента санкциите за повечето нарушения по Закона за движение на пътищата минават през няколко етапа преди да влязат в сила
В момента санкциите за повечето нарушения по Закона за движение на пътищата минават през няколко етапа преди да влязат в сила
В момента санкциите за повечето нарушения по Закона за движение на пътищата минават през няколко етапа преди да влязат в сила    ©  Юлия Лазарова
В момента санкциите за повечето нарушения по Закона за движение на пътищата минават през няколко етапа преди да влязат в сила    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Санкциите за нарушения на пътя да се налагат направо с фиш, вместо първо да се съставя акт за нарушение, а после въз основа на него да се издава наказателно постановление. Ако глобата бъде платена в срока за обжалване - до 14 дни след връчването на фиша - да се дължат само 70% от размера й.

Това предвижда законопроект за промени в Закона за движение по пътищата (ЗДП), публикуван за обществено обсъждане в петък. Проектът е изготвен от МВР и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", чийто анализ сочи, че сега действащият ред е бавен и недостатъчно ефективен.

В момента санкциите за повечето нарушения по ЗДП минават през няколко етапа. Първо се съставя акт за установяване на нарушението от определени в закона длъжностни лица (актосъставители). Въз основа на този акт друг орган (административно наказващ) издава наказателно постановление, с което се определят видът и размера на санкцията. Този ред в момента ангажира значителен човешки ресурс на МВР, а нерядко реализирането на отговорността се осуетява поради изтичане на давността, се казва в мотивите. Това от своя страна създава чувство за безнаказаност у нарушителите.

Съкратената процедура

Със законопроекта тази процедура се съкращава, като установяването на нарушението и налагането на наказанието ще става с издаването на един документ - фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание.

Такъв фиш ще се издава за всички административни нарушения по ЗДП с изключение на нарушенията, свързани с движение без винетка. Освен наказанията глоба/имуществена санкция в определените в закона случаи с фиша ще може да се налага и лишаване от право да се управлява МПС, както и отнемане на контролни точки.

Проектът предвижда фишът да се съставя в три екземпляра и да съдържа данните на контролния орган и на нарушителя, данни за превозното средство, описание на нарушението, нарушените законови разпоредби, вида и размера на наложеното наказание, броя на контролни точки, които се отнемат, срока на обжалване и пред кой съд, реда и условията за доброволно заплащане на глобата или имуществената санкция (на гише, чрез банкова карта, по банков път или по интернет с банкова карта или с друг електронен платежен инструмент) и др.

Съставяне и връчване

Издадените фишове ще могат да се връчват както присъствено, така и при отсъствие на нарушителя или при отказ да се получи фишът.

По правило фишът се съставя в присъствие на нарушителя и поне един свидетел, а при липса на свидетел на нарушението или при невъзможност за съставяне в негово присъствие това става в присъствие на друг свидетел, като това изрично се отбелязва. Когато нарушението е установено въз основа на материали, изпратени от съда или от прокурора, фишът може да се състави и в отсъствието на свидетели. Фишът може да се състави в отсъствие на нарушителя и когато той е известен, но не може да бъде намерен, или след покана в двуседмичен срок не се яви за съставяне, както и когато нарушението е установено по материали на съда или прокурора.

Фиш за неправилно паркиране ще може да се издаде и в отсъствие на нарушителя. В този случай фишът се издава на собственика на превозното средство (физическо или юридическо лице) или на ползвателя, ако има такъв. Създава се възможност за налагане на имуществена санкция в случаите, когато моторното превозно средство е собственост на юридически лица.

Когато фишът се издава в присъствието на нарушителя, той се връчва веднага. В противен случай това ще става с препоръчано писмо с обратна разписка. При отказ да се получи фишът това се удостоверява с подпис на съответния служител на пощенския оператор. Когато лицето не бъде открито на съответния адрес и при второто посещение, се поставя съобщение на видно място, че фишът за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание или електронният фиш може да бъде получен в 7-дневен срок в съответната структура. С изтичане на този срок фишът се счита за редовно връчен.

От момента на връчване тече 14-дневен срок за обжалване чрез органа, който го е издал, до съответния районен съд. А когато в този 14-дневен срок глобата или имуществената санкция бъде платена, се дължат 70% от нея. Ако бъде обжалвана и потвърдена от съда - се дължи пълният размер.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 3

    Само мен ли ме смущава разликата в компетентността на органите установяващи нарушението и на тези налагащи административните наказания? Изпадам в ужас от мисълта, че човек, който има проблеми с правописа, ще има властта да ми налага наказания и да ме лишава от права по собствено усмотрение.....

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#1] от "kratun.ko":

    Това е едно на ръка. Странен е хибридът на удостоверяващ и едновременно определящ наказанието катаджия.

    По-сериозни са правните недомислици в този законопроект.. Предлаганият ред за наказания и връчване на документа е в крещящо противоречие с ЗАНН и НПК. Правен абсурд е във всеки специален закон да се въвеждат отделни процесуални правила, които нямат нищо общо с процесуалните кодекси, по които работят съдилищата. Близо до ума е, че така всеки обжалван пред районния съд "фиш" ще пада заради неспазване на процесуалния ред.

    И накрая - връчването. Сегашната МВР практика е електронните фишове да не се връчват на нарушителите с тъпото обяснение, че не могли да бъдат намирани. От ЧЕЗ и Топлофикация как ги намират? Клисавата практика е фишовете да стоят в КАТ и когато отидеш да си смениш документите например, да ти ги извадят брадясали от стари години. И защото си на зор със сроковете за документите ги плащаш без да ги обжалваш.

    Както обичайно, новият законопроект нищо не облекчава, просто вкарва повече шум в системата.
    Толкова могат гербаджиите!

    Нередност?
Нов коментар