🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Политическите дела на прокуратурата се провалят едно след друго

100% оправдателни присъди по всички приключили дела от "голям обществен интерес" срещу министрите от Реформаторския блок

Дневник    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

По едно съвпадение, докато прокуратурата организира хепънинги в защита на спецправосъдието, а казионните организации на прокурори и следователи пишат жалостиви писма до всички европейски институции в стил "Бият Паниковски", бяха произнесени поредните оправдателни присъди по политическите процеси, започнати от Цацаров през 2016 г. Равносметката е поразителна - 100% оправдателни присъди по всички приключили дела от "голям обществен интерес", основно срещу министрите от Реформаторския блок и други опоненти на статуквото.

В края на втория кабинет на ГЕРБ прокуратурата започна да повдига обвинения срещу министрите от Реформаторския блок, участвали в кабинета. Обвиняеми станаха военният министър Николай Ненчев, външният министър Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин, както и здравният министър Петър Москов. На практика само двама от министрите на Реформаторския блок във втория кабинет на Борисов не получиха обвинения - Божидар Лукарски и Меглена Кунева. Обвинения по това време получиха и вицепремиерът в първия кабинет на Борисов и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на икономиката от същото правителство Трайчо Трайков и съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, срещу когото беше образувано и още едно дело.

На 10 май Върховният касационен съд окончателно оправда бившия министър на отбраната Николай Ненчев и по второто обвинение срещу него - за ремонта на руските изтребители, след като още през 2018 г. той бе оправдан по първото - за униформите в армията.

Преди това в сила влезе оправдателна присъда срещу бившия външен министър Даниел Митов, окончателно оправдан бе и зам.-министърът му Христо Ангеличин.

На 5 май окончателно влязоха в сила оправдателните присъди по делото ЕВН, в което обвиняеми бяха бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, Иво Прокопиев, както и трима души от мениджмънта на инвестиционния посредник "Булброкърс". Малко преди това влезе в сила и оправдателната присъда срещу Прокопиев и другите двама членове на съвета на директорите на "Алфа финанс холдинг" АД - Константин Ненов и Иван Ненков, по делото "Каолин". Остава делото срещу Петър Москов за ваксините от Турция, което също има парадоксална съдба - то все още е на първа инстанция в Специализирания наказателен съд (СНС), пет години и половина след сключването на договора и близо пет години след започване на разследването.

Поради смяната на подсъдността междувременно част от тези дела бяха гледани от спецсъдилищата, друга част - от общите съдилища. Общото между тях е, че основната цел на тези процеси, започнати навремето от Цацаров, всъщност никога не е била да се преследва корупцията по високите етажи, нито, както някои тогава коментираха, да се вдига прах в очите на Брюксел. Истинската цел винаги е била е политическо инженерство чрез дела за назидание.

Ако се проследят съдебните актове по тези дела, ще се види, че те не просто приключват с оправдателни присъди, но и в повечето от тях се казва, че обвиненията са за деяния, които просто не са престъпления.

Дела, дела и пак дела

В началото на миналата седмица бившият министър на отбраната от квотата на "Реформаторския блок" Николай Ненчев беше окончателно оправдан от Върховния касационен съд по делото за ремонта на изтребителите МиГ-29, който беше извършен по негово разпореждане в Полша вместо в Руската федерация. Това е второто дело срещу него. През пролетта на 2018 г. последната инстанция го обяви окончателно за невинен и по другото обвинение срещу него, свързано с поръчката на униформи за армията. Тогава Ненчев възложи пряко изработката на облекла за въоръжените сили на държавното предприятие "Интендантско обслужване" ЕАД, като по този начин ефективно го спаси от фалит.

Делото срещу Ненчев за изтребителите беше внесено в съда в началото на 2017 г. Според прокуратурата с действията си тогавашният военен министър е причинил вреди на руската компания "РСК МиГ" за над 48.5 млн. лв. под формата на пропуснати ползи. Мнозина провидяха в това дело не само политически натиск, но и защита на корпоративния интерес на руския военнопромишлен комплекс у нас. По същото време прокуратурата бе възложила на ДАНС и проверка по повод плановете за организиране на съвместен натовски air policing във въздушното пространство на България. Според първоинстанционният съд Ненчев не просто не е извършил престъпление, а е сключил и значително по-изгоден договор; решението е елемент от външната политика на страната, която не подлежи на съдебен контрол, а Министерският съвет може сам да прецени с кои държави какви отношения да поддържа и дали да увеличава или намалява военното сътрудничество с Русия.

На втора инстанция Ненчев отново бе оправдан. Апелативният съд обяви, че извършеното от министъра изначално няма как да е престъпление, защото не може да има вреди от пропуснати ползи. И отново - обвиняемият просто е осъществявал външната политика на страната.

След обявяването на оправдателната присъда и по второто дело преди седмица Ненчев обяви, че ще иска разсекретяване на мотивите по него, които не са публични заради класифицирана информация. Според него прокурорската атака е била демонстрация за назидание на всички, които имат дързостта да се опълчат срещу руските хибридни атаки.

Обект на институционален тормоз от прокуратурата беше и външният министър от квотата на "Реформаторския блок" във второто правителство на ГЕРБ Даниел Митов. Преди година ВКС го оправда окончателно по дело за закупуване на самолетни билети за нуждите на МВнР. Обвинението твърдеше, че Митов е извършил престъпление по служба (променено на "злоупотреба с доверие"), като е ползвал договор на земеделското министерство за услугите на туроператорската фирма "Юнайтед травъл ейджънси", вместо да организира отделна обществена поръчка. Прокурорите обвиняваха тогавашния външен министър, че е превел на фирмата 500 хил. лв., но не е получил отстъпка от цената на билетите. Обвинението бе поддържано, въпреки че компанията междувременно е възстановила парите. В крайна сметка и трите съдебни инстанции обявиха Митов за невинен, като пред ВКС дори представителят на прокуратурата не поддържа обвинителната теза. Междувременно Митов претърпя политическа трансформация, стана член на ГЕРБ и даже бе номиниран от партията за премиер в неслучилия се мандат в 45-ото Народно събрание.

По същото дело за самолетните билети обвиняем бе и зам.-министърът на външните работи Христо Ангеличин, също от квотата на РБ. Първоинстанционният Специализиран наказателен съд го осъди на 4 години ефективно, следващите две инстанции го оправдаха.

Малко преди това Ангеличин бе оправдан окончателно и по друго дело срещу него - за покупка на телефонни централи от фирмата "Балкантел" за нуждите на 12 дипломатически мисии в чужбина. По него спецсъдът му даде 2 години условно, но апелативният спецсъд, а впоследствие и ВКС, го оправдаха. Междувременно се оказа, че "Балкантел" са възстановили всички преведени им пари за телефонните централи. Според обвинението Ангеличин трябвало да упражни ефективен контрол върху ръководителите на две дирекции по въпроса, но според съда той нямал такова задължение.

В крайна сметка през март тази година Ангеличин е завел дело срещу прокуратурата с искане за обезщетение от 100 хил. лв. заради неоснователните обвинения, с които го разкарваха из съдилищата. Ако те му бъдат присъдени, ще се платят от всички данъкоплатци.

Само преди седмица влезе в сила и оправдателната присъда по делото ЕВН срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Иво Прокопиев, Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Обвинението и срещу шестимата за продажбата през 2011 г. на миноритарния дял на държавата в електроразпределителното дружество "EVN" е несъставомерно, постановиха и двете съдебни инстанции - СНС и Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС). Другояче казано, и шестимата са било обвинени за нещо, което не е престъпление. Прокуратурата не протестира решението на АСНС.

Решението по делото EVN идва по-малко от месец след като на 26 март Софийският апелативен съд окончателно потвърди и прекратяването от прокуратурата на друго наказателно производство срещу Прокопиев - по делото за продажбата на контролния пакет акции от "Каолин" на фондовата борса през 2012 г. И там също мотивът за прекратяването на делото е липса на престъпление. Поради липса на престъпление беше прекратено делото "Каолин" и срещу другите двама членове на съвета на директорите на "Алфа финанс холдинг" АД - Константин Ненов и Иван Ненков.

Любопитна подробност е, че всички тези дела през 2016 и началото на 2017 г. бяха образувани от Софийската градска прокуратура, но през лятото на 2017 г. по инициатива на прокуратурата 44-ото Народно събрание смени подсъдността им и прехвърли делата срещу депутати, министри, зам.-министри, шефове на агенции и т.н. на спецправосъдието.

Междувременно с оправдателна присъда приключи и делото срещу бившия главен секретар на МС Росен Желязков за аферата "Костинброд" - първата голяма политическа манипулация на Цацаров в деня за размисъл преди парламентарните избори през пролетта на 2013 г. Цацаров бе встъпил в длъжност само четири месеца по-рано, постановката с прокурорската акция в печатницата на бюлетини по всеобщо мнение се отрази на резултатите от изборите, които докараха кабинета "Орешарски". Единственият обвинен по това дело - Росен Желязков за престъпление по служба, че не наглеждал процеса по отпечатване на бюлетините, бе напълно оправдан на първа инстанция, а прокуратурата не протестира по-нататък и присъдата влезе в сила.

Този списък очевидно ще бъде продължен с други дела, мотивирани политически, като например срещу президентските секретари Пламен Узунов и Илия Милушев, бизнесмена Пламен Бобоков, бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров и т.н. Преди два дни Административният съд - София-град, окончателно постанови, че арестът на Пламен Бобоков на 9 юли м.г. е незаконен и съдържа характеристиките на произвол. Задържането на Пламен Узунов също окончателно бе обявено за незаконно, а в данните по това дело се съдържат индикации за "съгласувани действия между прокуратура и полиция, но в нарушение на закона", коментира адвокатката на Узунов Емилия Недева.

Адвокат Ина Лулчева: Разследват се хора, а не престъпления

"Разследват се хора, а не престъпления. Поради това е възможно да се повдигне например обвинение за неправомерно предоставяне и придобиване на "тайна" информация за ситуацията в Либия, макар че тази информация се съдържа във вестниците, каквото е едно от обвиненията срещу президентски съветник. Възможно е също да обвиниш някого, че е хакнал пръскачките пред парламента, а после да получиш служебно поощрение. Без адекватна оценка остава и дейността на прокурори, които повдигат обвинения по множество дела, а впоследствие те приключват с оправдателни присъди "поради липса на престъпление". Наскоро излезе един анализ на Антикорупционния фонд, където имаше и констатацията, че от седем оправдателни присъди за корупционни престъпления по висшите етажи на властта през последните години пет са заради несъставомерност на деянието, т.е. извършеното не представлява престъпление."

Това заявява известната наказателна адвокатка Ина Лулчева в интервю пред "Капитал" от лятото на м.г. по повод на шумните медийни изяви на прокуратурата по този вид дела, оповестяване на доказателства по досъдебни производства и други действия, с които драстично се нарушава презумпцията за невиновност.

Не се намира държавен орган да даде отговор на въпроса защо се получава така - шумно обявени процеси на нарочни брифинги, следени отблизо от медиите, за да приключат безславно в съда. Никой не носи персонална отговорност за извращаването на закона и несъстоятелните обвинения, напротив, по правило прокурорите, които ги повдигат и поддържат, просперират в кариерата. А предишният главен прокурор Сотир Цацаров, назначен именно за да превърне прокуратурата в бухалка, прехвърли щафетата на Иван Гешев и уютно се прислони в КПКОНПИ, където води проверки за незаконно имущество на същите оправдани подсъдими по несъставомерни обвинения и налага обезпечения на имуществото и бизнеса им. С тази цел през декември 2018 г. в закона изрично бе записано, че проверките на КПКОНПИ продължават дори и при оправдателна присъда.

Тенденцията при основния дял от тези разследвания е шумно начало и тих край. Между тях години на "обвиняеми и подсъдими". Накрая, въпреки заклинанията на нейните ръководители, често дори самата прокуратура се отказва да държи някого като "подсъдим" чак до третата инстанция.

Андрей Янкулов, адвокат, бивш прокурор
Андрей Янкулов, адвокат, бивш прокурор

Прокуратурата и спецсъдилищата протестират

"Чрез спешно лобистко "законодателство" да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по глава I от НК (основно шпионаж и тероризъм)."

"Хора, които разполагат с големи средства, ще избегнат правосъдието."

Тези тревоги изразиха от прокуратурата в края на април по време на организираните казионни протести в София и страната срещу законопроекта на "Демократична България" за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурите с мотив, че обществото ги възприема не като независими органи, а "като инструмент на "извънредното правосъдие", което изпълнява политически мотивирани поръчки".

Казионните организации на прокурорите следователите - Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България, поотделно изпратиха идентични писма, с които сезират Европейската комисия, Европейския парламент, Венецианската комисия, GRECO и посланиците на страните - членки на ЕС, САЩ и Великобритания у нас, в които твърдят, че законопроектите представляват "недопустим опит за намеса в независимостта на съдебната власт". Не става ясно защо когато парламентът упражнява правомощието си със закон да създаде съд и прокуратура, това не се окачествява като натиск, а когато се предлага със закон те да бъдат закрити, то се заклеймява като посегателство.

Спецсъдилищата пък публикуваха на сайта си декларация на съдиите от АСНС и СНС, под която обаче няма нито един подпис, но пък звученето е същото като прокурорската.

Миналата седмица първо прокурорската колегия, а след това и пленумът на Висшият съдебен съвета приеха декларация срещу закриването на специализираните наказателни органи. Според ВСС едно такова закриване трябва да се предшества от анализ на тези структури. Остава въпросът защо досега ВСС не се е сетил да направи анализ на работата на специализираното правосъдие, след като заявките на голямата част от политическите сили, че е необходимо премахването на тази рекетьорска структура, използвана за политическа репресия, започнаха да идват още преди година, а и преди това. Не случайно в правната комисия на 45-ия парламент законопроектът на ДБ беше подкрепен от БСП, "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!", а против гласуваха само ГЕРБ и ДПС.

Иначе ВСС правилно смята, че е необходимо да се направи анализ на дейността на специализираното наказателно правосъдие (а и не само на него, но и като цяло на прокуратурата). Най-малкото съветът дължи отговор на обществото защо, при положение че общо за всички наказателни дела в България процентът на оправдателните присъди е 3, по делата срещу министри, заведени кампанийно през 2016г ., той е 100. Един от отговорите е, че това не са дела, заведени, за да доведат до присъди, а с тях прокуратурата се легитимира като политически играч.

Междувременно Антикорупционният фонд вече направи изследване на наказателното преследване на корупция по високите етажи на властта за периода 2014 - 2019 г. в рамките на анализ за дейността на антикорупционните институции (някои изводи в доклада вижте по-долу). От 40 заведени такива дела срещу високата корупция за целия петгодишен период има само три осъдителни присъди - на бившата шефка на СГС Владимира Янева (1 година условно), бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов (3 години условно) и бившия шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов (глоба). Но пък има и интересни забравени дела, с които не се знае какво става - срещу Владислав Горанов, Петър Харалампиев, Делян Добрев и др.

От доклада АКФ за периода 2014 - 2019 г.:

Нищожен брой осъдителни присъди, без ефективни наказания, повдигат се обвинения за нещо, което не е престъпление

  • Борбата с корупцията по високите етажи през последните пет години не е довела до ефективни наказания. Окончателно приключилите с осъдителни присъди производства са едва три от четиридесет. Този дял е много по-нисък от обичайния такъв на успешните обвинения за българската прокуратура.
  • Нито един краен осъдителен съдебен акт от разгледаните не е постигнат през 2018 и 2019 г. Няма нито едно наказание лишаване от свобода, подлежащо на ефективно изпълнение. Влезлите в сила осъдителни присъди са постановени по случаи, които не се отличават сред другите от същата категория с особена степен на засягане на защитените от правото блага.
  • Окончателните оправдателни съдебни актове са седем. Постановени са преимуществено по несъставомерни обвинения, т.е. било е повдигнато обвинение за нещо, което според съда не съставлява престъпление.
  • Обобщеният анализ на седемте окончателни оправдателни присъди показва, че в големия им дял се касае за случаи, при които установената по делото фактическа обстановка е безспорна, но съдът ѝ е дал различна правна оценка от обвинителя. Това издава погрешно прилагане на материалния закон от прокурора - повдигнато е обвинение за нещо, което не съставлява престъпление, т.е. обичайно не става дума за непредвидена промяна в съотношението на обвинителни и оправдателни доказателства или различен субективен прочит на събраните доказателства. В пет от седемте случая всяка от съдебните инстанции, разглеждали спора, се е произнасяла по един и същ начин, а само в два от тях някои от съдебните състави са приемали, че има осъществен състав на престъпление, макар и окончателният акт да е оправдателен.


2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 5

    Репресиите над прозападни политици в периода 2016-2020 г. станаха с благословията на ГЕРБ, но по инициатива на библиотекаро-сарайския властови център, покровителстван от ГРУ. Въобще не нашега смятам, че най-малкото от себеуважение България трябва да екстрадира Сотир Цацаров в Гуантанамо, където да бъде подложен на основен разпит за мрежите на агентурно влияние, включващи всички дребни и едри пионки като Делян Пеевски, Бойко Борисов, Иван Гешев, Стоян Денчев, Петър Манджуков, Цветелин Йовчев... шефовете на служби, които те излъчиха, а Буци назначи.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Почитания за Паниковски!
    Столовете в превода на Пелин Велков са ми настолна книга, затова съм един от малцината, които могат да схванат сарказма. Благодаря.

    Да, спецпрокуратурата видимо изпълнява политически поръчки. И видимо не може да оправдае съществуването си, защото нищо не може да докара до край. Или целта е едни непослушници да се ръгнат без присъда в арестите за година-две и след издевателства като в турски затвор през ХІХ в да си предадат бизнеса? Виж, това го правят.

    И тук се оказва, че е много важно да знаеш кога да спреш. Защото да наредиш до политически малтретираните в "обществено значими дела" Бобокови, Баневи, Арабаджиеви, Черепа, Миньо Стайков и куп не толкова известни и Трайчо, Нанков, Иво Прокопиев и Москов си е загубена мярка и подхлъзване по темата.

    Някакво абсурдно недомислие е, че докато възторжено изреждат (според тях) поводите за гордост, че двама министри от РБ - Ненчев и Митов - са оправдани, всъщност авторите отново връщат вниманието на публиката към гнусния колаборационизъм на реформаторите във втория кабинет на Борисов.

    Неудобен факт е, че Реформаторският блок с Радан, с Ицо Иванов, с ген. Атанасов и с ония политически номади, за които стана дума в текста, в продължение на 3 г. с дружни усилия крепяха кабинета Борисов 2.0, разигравайки за пред публиката накрая и сценката с доброто и лошото ченге.
    И трябва да е съвсем ясно, че БГ не се превърна в най-корумпираната, бедна и убога държава в Европа едва в последните няколко месеца на властовия Борисов цикъл.
    Тя си беше подготвена да стане такава и с дружните усилия и на десните колаборационисти, които заради власт и облаги участваха във вкаменяването на корупцията, в метастазите на клиентелизма, в търговията с власт, в лобисткото законодателство, в превземането на държавните институции, в превръщането на прокуратурата в по-тъпата и плешива сестра на Мата Хари (законът за Промени в Конституцията на Ицо Иванов - Дв бр.100/2015 г)

    В 43-тото НС Реформаторския блок (и АБВ на Гоце) вършеха същата гнусна работа, която в 44-тото продължиха да вършат отбор юнаците Каракачанов, Симеонов, Сидеров и онова недомислие аптекарят.

    Умните и красивите, които се валаха по улиците през 2013 г, , всъщност осигуриха място на своите лидери в леглото на Борисов 2.0. И когато през 2016 г той ги захвърли като употребен (властови) кондом, тяхното място заеха патриотите.

    И колкото Каракачанов и Со имат вина за смрадтта и разложението в държавата, също толкова имат и властоманите от дясното, част от които и сега протягат ръце към властта.

    А ако се върнем към генезиса на Борисовата ера 2009 - 2010 г, там отчетливо са оставили следи политинженерите от кръга Капитал. Трайчо, Дянков, Плевнята бяха квотата на Кръга К в първия кабинет на баце.
    Останалите министри бяха негов личен избор. Т.е. кабинетът Борисов 1.0 бе реден от баце и от Иван Кръстев и Иво Прокопиев. Но тъй като Франкенщайнът Борисов много бързо се измъкна от опеката им и ги подгони, Икономедия потърси закрилата на властващата по това време в САЩ Демократическа партия. А Кръстев ги уреди и с протекциите на Сорос.
    За да опази кожата, кръгът Капитал тогава пожертва най-ценното си - седмичника Капитал, отдавайки им го на концесия.

    P.S. За разлика от Ненков и Митов, които бяха привлечени като обвиняеми в качеството им на принципали на министерствата, не така стои въпросът с Петьо Москов, чиито подписи стоят под документите за незаконния и безумен бартер на БЦЖ ваксини на Булбио срещу неразрешени за ползване в ЕС турски ваксини.

    Не съм чувал това дело да е приключило.

    Нередност?
Нов коментар