🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Конституционният съд: Кирил Петков никога не е бил министър

Според юристи обявяването на назначението му за противоконституционно дава възможност за успешно атакуване на неговите актове

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Кирил Петков никога не е бил в правото си да бъде министър, а издадените еднолично от него актове могат успешно да бъдат атакувани в съда. Това по същество е ефектът от днешното решение на Конституционния съд (КС), с което за противоконституционен беше обявен указът на президента от 10 май т.г. за назначаване на служебното правителство, но само в частта за назначаване на Кирил Петков за министър на икономиката. (Решението на КС можете да видите тук.)

На особено мнение по допустимостта на делото е останал само един съдия от 12-членния състав на КС - Георги Ангелов, чийто мандат приключва през ноември. Ангелов се позовава на практиката на самия КС, според която предмет на конституционен контрол са само действащи правни актове, които пораждат правни последици към момента на постановяване на решението. "Иначе би трябвало да си представим безкрайна поредица от допустими конституционни оспорвания на актове, които са престанали да действат.", казва Георги Ангелов.

Делото срещу президентския указ беше образувано на 16 август 2021 г. по искане на 55 депутати от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание. Те настояха да се обяви за противоконституционно назначаването на Кирил Петков за служебен министър, тъй като към този момент, той не е бил освободен от канадското си гражданство, следователно не е отговарял на изискването на конституцията да няма друго гражданство освен българско.

По делото беше представено нотариално заверено заявление на Кирил Петков от 21 април т.г. за отказ от канадско гражданство, но канадските власти са потвърдили това чак през август т. г.

По конституция решенията на КС действат занапред, но с решение от миналата година КС прие, че това важи само за нормативни правни актове. Когато става въпрос за ненормативни укази на президента, както е в случая, решенията на КС, с които те се обявяват за противоконституционни, имат обратно действие, което означава, че са изначално недействителни, т.е. в случая от момента на подписването на указа на 10 май.

Една от първите реакции след обявяване на решението на КС беше на ВМРО, които в прессъобщение обявиха: "внасяме жалба във ВАС да бъдат анулирани всички актове и решения, подписвани от Кирил Петков като министър".

За "Капитал" юристи коментираха, че актовете на Кирил Петков като служебен министър не могат да бъдат атакувани по принцип от всеки и "ангро". По съдебен ред може да бъде атакуван всеки акт поотделно и само от лицата, които са адресати на конкретния акт и имат правен интерес от отмяната му. Съдебната практика до момента не познава такъв казус и тепърва ще се види как институциите ще излязат от кашата.Казусът е без прецедент и юристите тепърва ще започнат сериозен дебат какъв ще е пълният ефект от решението на КС, но още в становищата си пред съда, както деканът на Юридическия факултет на СУ проф. Даниел Вълчев, така и шефът на катедрата по конституционно право проф. Пламен Киров са категорични, че обявяването на указа за противоконституционен в частта за назначението на Петков, би отворило път за атакуване на всеки от актовете му с искане за обявяването им за нищожни, като издадени от некомпетентно лице.

КС: Двойното гражданство поражда съмнение, че упражняването на властта е в интерес само на българската държава

Според КС в случая няма значение, че още на 21 април Кирил Петков изрично е декларирал пред канадските власти, че се отказва от канадско гражданство, същественото е, че процедурата в Канада е продължила и след назначаването му за министър и е приключила едва на 20 август, когато той е престанал да бъде гражданин на Канада. КС смята, че в случая е безпредметно да се изследва дали Българската конституция, поставяйки изискване само за българско гражданство на министрите, има предвид само отсъствие на друго гражданство като завършена процедура по освобождаване от чуждо гражданство, или е достатъчно тази процедура да е започнала. Текстът на конституцията е ясен и недвусмислен, казва КС, от него следва, че "не е достатъчно да са налице материалноправните предпоставки за освобождаване от чуждо гражданство, а е необходимо да е осъществена предвидената със закон процедура, която приключва с издаване на съответен държавен акт".

Забраната за двойно гражданство на министрите е свързана с държавния суверенитет, защото е "съмнително доколко упражняването на властта от лица с чуждо гражданство гарантира нейната независимост", тъй като чуждото гражданство означава публичноправна връзка с друга държава. "Тази връзка с друга държава предпоставя права и задължения, които могат да се окажат в конфликт със задълженията към българската държава", казва КС.

В заключение от тези разсъждения той приема, че не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство. Действително има решения на Европейския съд по правата на човека по спорове във връзка с практиката на някои държави, поставящи непреодолими пречки за ефективен отказ от гражданство, но законодателството на Канада не поставя такива пречки, сочи КС. "Може да бъде счетено за наличие на непреодолима пречка за отказ от гражданство, когато процедурата надхвърля в значителна степен разумната продължителност на сходни административни процедури. В случая Конституционният съд намира, че не е изправен пред такава хипотеза за изключителност, тъй като срокът, предвиден за обработване на исканията за отказ от гражданство на Канада е сходен с предвидения в България - 6 месеца", се казва в решението.

Президентът не носи отговорност

КС достатъчно ясно артикулира, че отговорността за декларирането на дадени обстоятелства е на този, който ги декларира:

"Съдът отбелязва, че по отношение на така подписаната декларация от Кирил Петков Петков при издаването на Указа за назначаване на служебното правителство не е предвидено извършване на проверка относно отразеното в нея. Декларирането на изискуемите от Конституцията обстоятелства е задължение на лицата, които са кандидати за заемането на висши публични длъжности и те биха носили юридическо отговорност за неверността им, за което декларират, че са уведомени."

Кирил Петков: КС, който прие, че няма пречка в продължение на месец Пеевски да е депутат и шеф на ДАНС, сега не ми даде право на защита

В позиция на Кирил Петков по повод решението се казва: "Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината!"

Същевременно в позицията, публикувана в профила му във facebook, се отбелязва, че същият този Конституционен съд, който през 2013 г. прие, че няма пречка в продължение на месец Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно, днес се произнесъл с почти пълно единодушие срещу назначението му за служебен министър.

"Произнесе се три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на мен, но и на кампанията на президента на Републиката, и го направи бързайки, без да ми даде дори право на писмена защита."

26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 39
    • + 8

    Киро и Хасан са поредните измамници в българската политика инжектирани бързо бързо и подкрепяни от чужди сили, за да им свършат бързо някаква работа. За съжаление ще трябва и тях да изтърпим :(

    Нередност?
  • 2
    supermarty avatar :-|
    supermarty
    • - 6
    • + 38

    Само в България може да се нарече "измамник", този който изобличава измамниците! Ако измамата е с някакво си гражданство, за което на народа изобщо не му пука, само такива "измамници" трябва да имаме! Да видим такива хора изобщо да се кадидатират е исторически пробив за държавата (не виждате ли разликата с останалата паплач свързана с мутренски групировки, незаконна дейност от всякакво естество, неграмотност, неразбиране от управеление и тн.?). Смятайте колко е чист наистина, за да се захване цялата КОЙ-машинария само за това за толкова месеци! Ще дойде един добър ден, когато съдът в България ще си получи заслуженото, както и всички неосъдени престъпници след 89та! А с тази стъпка на КС предсказвам още по-голям рейтинг за ПП, ГЕРБ леко се простреля в крака!

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 19
    • + 8

    До коментар [#] от "":

    Само като чета какво си написал и веднага разбирам, че пред мен стои поредния млад изманипулиран полезен идиот. Ще ти кажа за какво идва време понеже следя процесите и политиката в държавата повече от две десетилетия - скоро идва време когато младите като теб ще бъдат принудени да напускат държавта, за да могат да живеят що годе прилично. Следващите 15-20 години българинът няма да живее по-добре отколкото последните 4 години!

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 9
    • + 28

    Кирил Петков с отказа си от канадско гражданство е извършил необратим акт. Той се е отказал от привилегиите, които му дава канадското гражданство, с ясното съзнание, че няма да може да си върне отказа. В този смисъл той е постъпил почтено. Не е нанесъл вреда на с действията си, макар че изобличените крадци са на обратното мнение. Останалото са правни лабиринти.

    Нередност?
  • 5
    supermarty avatar :-?
    supermarty
    • - 3
    • + 15

    До коментар [#] от "":

    Не може да знаем какво ни очаква, надявам се да не сте прав за следващите 15 години. Винаги има шанс да съм "изманипулиран" наред с много други. Много хора са били излъгани през годините, обещания забравени/неизпълнени, трудно е да се довериш на партия, която и да е институция, на съседът ти дори, спор няма!

    Започваме от много много ниска база. Докога за бога ще печелят партии без програма, без дори краткосрочна визия, говорейки за "ускорено икономическо развиетие" , фиктивни магистрали? Защо хората продължават да гласуват по инерция на база "доверие" за едни и същи провалили се, "защото нямало алтернативa" или още по-лошо да не гласуват? Всички ли са платени и зависими? Каква е логиката да гласуваш за хора, които със сигурност са част от корупцията спрямо такива които може и да са, може и да не са? Кирил Петков досега са изобличили поне някакъв вид корупция, а съдът няма търпение да изчака дори изборите преди да се произнесе.

    Относно подкрепа от чужди сили - да, напълно възможно, но да не би да се заблуждавате наистина, че не е било така досега и че лесно ще се промени?

    Нередност?
  • 6
    supermarty avatar :-|
    supermarty
    • - 6
    • + 23

    Това, което прави впечатление при ПП е говоренето с конкретика, не празни приказки или масова популистка кампания изцяло базирана на база нападки на "предишните". Фокусът трябва да е върху делата, не думите! Но народът има ниски критерии и висок праг на търпимост! Или пък е крайно неосведомен?

    Кирил Петков не е месия, и не трябва да търсим такъв. Но има ясна представа какви стъпки трябва да се предприемат за да имат положителен ефект върху икономиката. Той задава много по-префесионален тон въобще към политиката и по-дългосрочна визия. Само заради това хората трпбда поне да разгледат предложениата и програмата на ПП!

    Нередност?
  • 7
    koq1586412548650581 avatar :-|
    Цветомир Георгиев
    • - 32
    • + 8

    Погазени му били конституционните права във връзка с казус, където той е погазил Конституцията на РБ. Значи престъпваш Конституцията с деянията си, а после се позоваваш на нея, че си онеправдан, щото не ти изнасяло спазването ѝ. Искал промяна и затова станал незаконно министър за 2-3 месеца... и какво толкова промени за това време бе, другарю? Можеше да изчакаш до края на август и да станеш министър във второто служебно правителство например и тогава всичко щеше да бъде законно. Но не, жаждата за власт те погуби! Сега с какво лице ще се представяш пред хората и ще ги убеждаваш да гласуват за теб? Съд за Кирчо Харварда!

    Нередност?
  • 8
    tnj33650843 avatar :-|
    tnj33650843
    • - 14
    • + 9

    До коментар [#4] от "":

    Какъв необратим акт, дори не е сигурно, че Канада ще разгледа молбата му или ще я удовлетвори. Може да се изгуби, да е грешно попълнена и т.н.
    Ами ако седмица по-късно избухне война и го мобилизират в канадската армия, пък той междувременно е назначен за военен министър на България? Подобни парадокси са недопустими.

    Нередност?
  • 9
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 5
    • + 27

    2 млн. българи с чуждо гражданство може да си плащат данъците, но няма да могат да заемат държавни постове. В същото време хора единствено с българско гражданство окрадоха държавата, поне на 3 пъти.

    Нередност?
  • 10
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 9
    • + 6

    До коментар [#] от "Rational":
    Аз до сега не съм видял българин в чужбина да плаща преки данъци в България, дори напротив. Не знам какви данъци плащат тези българи - на имотите си тук ли? Имайте предвид, че така заложено в Конституцията - чужди граждани с придобито българско гражданство също не могат да станат депутати или министри. Може би това са целяли когато законодателите са писали сегашната Конституция.

    Нередност?
Нов коментар