🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата обвини бивш данъчен за чувалите с 50 милиона от магистрала "Хемус"

Борислав Колев е бил задържан от МВР по случая още в началото на ноември, но тогава прокуратурата не се е задействала

Братът на задържания Колев е служител на "Грома холд" - която е получила най-големи преводи от държавата във връзка с изграждането на "Хемус".
Братът на задържания Колев е служител на "Грома холд" - която е получила най-големи преводи от държавата във връзка с изграждането на "Хемус".
Братът на задържания Колев е служител на "Грома холд" - която е получила най-големи преводи от държавата във връзка с изграждането на "Хемус".    ©  Надежда Чипева
Братът на задържания Колев е служител на "Грома холд" - която е получила най-големи преводи от държавата във връзка с изграждането на "Хемус".    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Софийската градска прокуратура (СГП) обяви, че е повдигнала обвинение за пране на пари на 42-годишния Б.К., човекът, изпрал 53 млн. лева от авансовите плащания на държавата за изграждането на магистрала "Хемус". Според "24 часа", това е Борислав Колев - бивш данъчен, който в момента се подвизава като елитен съдия по минифутбол. Той е задържан за 72 часа, а СГП ще внесе в съда искане за постоянна мярка "задържане под стража", става ясно от съобщението на прокуратурата.

Лидер на верига за теглене на милиони

Според прокуратурата от събраните по делото до този момент доказателства се установява, че Колев е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за лот 5 от автомагистрала "Хемус". После Колев лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те изтегляли парите кеш и ги давали на Колев. Това се повторило 52 пъти за година и три месеца - от юни 2020 г. до септември 2021 г., става ясно от прессъобщението на прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано в условията на неотложност на 3 ноември 2021 г. и се води от Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) под ръководството и надзора на СГП, обяви прокуратурата.

Задържан за втори път

Парадоксалното е, че Борислав Колев вече е бил арестуван от МВР в началото на ноември, когато за първи път МВР официално обяви, че строежът на магистрала "Хемус" е използван за авансово изплащане на десетки милиони левове, които в крайна сметка са стигнали до сметки на "кухи фирми", от които веднага са изтеглени и отнесени в сакове и чували.

На пресконференция на служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков на 5 ноември, проведена заедно с шефовете на службите, бяха огласени факти от разследване за авансовото разплащане на десетки милиони левове за "Хемус". Стана известно също така, че има задържани, сред които мажоритарният акционер в дружеството "Водно строителство - Благоевград" и управител на фирмата "Грома холд" Виктор Велев. Тогава беше описана цялата проследена схема, при която около 60 млн. лв. преминават през фирми бушони и стигат до кухи компании, регистрирани на малоимотни граждани. Всички тези пари са теглени още в същия ден на тяхното постъпване на части от по 1 млн. лв., без предварителна заявка, в чували и сакове. "Установени са длъжностните лица, които са извършили тези разплащания в брой, както и лицата, които са взели парите в сакове и са ги отнесли", каза главният секретар на МВР Петър Тодоров. Той обясни, че цялата сума стига до едно лице, което не беше назовано заради продължаващите следствени действия. Впоследствие публикации на разследващия сайт bird.bg разкриха, част от фирмите и подставените лица в схемата.

Сега става известно, че тогава и Колев е бил задържан от МВР за 24 часа, но после е бил пуснат, защото прокуратурата е решила, че няма основание да поиска задържането му. Същественият факт е, че братът на Колев е служител на "Грома холд" - която е получила най-големи преводи от държавата във връзка с изграждането на "Хемус". По информация на "Свободна Европа" задържаният във вторник мъж е брат на служител в "Грома холд". Борислав Колев има брат близнак, който също е футболен съдия.

Сега, месец по-късно, при същите доказателства прокуратурата реши, че има основание за задържането му, коментира пред "Капитал" министър Бойко Рашков.

Бойко Рашков: Прокуратурата се движи с темпове на костенурка

"Преди месец повдигнахме въпроса за "Хемус", внесохме материалите в прокуратурата, след като направихме проверки в различни строителни фирми, уж ангажирани със строителството на магистралата. Тогава с полицейска мярка бяха задържани множество лица, единият от които е този същият. Но прокуратурата, вместо да прочете материалите и да вземе отговорни процесуални решения, тя се постара да омаловажи работата на МВР и въобще разследването на "Хемус". След като й разяснихме доказателствата, които съществуваха към онзи момент, но те не си бяха дали труда да прочетат и осмислят, днес те вече решиха, че има основание за задържане и при същите доказателства наложиха 72-часово задържане с оглед внасяне на искане за постоянна мярка. Ако прокуратурата продължава да работи с такива костенурчи темпове, резултатът ще е разследването да не приключи в очакваните от обществено съкратени срокове. Трябва да знаем къде са отишли тези десетки милиони, които са преминали в кухи фирми и са отишли в неизвестна посока. Това са пари от държавния бюджет, а прокуратурата си стои спокойно и чака коледни празници."
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 6

    Поредната колосална мошенгийска схема с марка "Гарантирано от ГЕРБ" .

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 6

    КПКОНПИ тихомълком пусна имотните декларации на депутатите
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160424109961189

    Бойко Борисов, председател на ГЕРБ, не е подал финална декларация.
    Станислав (Слави) Трифонов, председател на ИТН, не е подал декларации за имущество и интереси.
    Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, през 2020 год. придобива къща с РЗП 352 кв.м. в София за 852 евро/кв.м. и обща стойност почти 600 хил. лв.
    Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ, през 2020 год. придобива апартамент 140 кв.м. в София за 821 евро/кв.м.
    И т.н.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    Слави Трифонов не е подал декларации за имущество и интереси
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160423077696189

    Нередност?
Нов коментар