🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първото българско дело на европейската прокуратура е за подкуп във фонд "Земеделие"

Впечатляваща е бързината, с която казусът влиза в съда - четири месеца от задържането

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Първото дело на Европейската прокуратура (ЕП) в България, което влезе в съда, е за подкуп от 10 000 лв., получен от главен експерт в Държавен фонд земеделие (ДФЗ). Това съобщиха официално от ЕП в четвъртък след като Специализираният наказателен съд даде ход на делото.

Макар казусът да не е от публично известните, силно впечатление прави бързината, с която разследването е извършено и делото стартира в съда - четири месеца след задържането на подсъдимия за подкуп в началото на септември м.г. Подобна скорост е необичайна за такива дела в България. Към момента в ЕП има повече от 100 български дела, коментира за "Капитал" българският европрокурор Теодора Георгиева.

Случаят е от есента на миналата година и бе отбелязан накратко в медиите. Според хронологията от тогава 36-годишният експерт от ДФЗ с инициали Т.Д., чието малко име според някои публикации е Траян, е арестуван на 2 септември м.г. на бензиностанция в София. Там той е бил прихванат от полицаите при предварително подготвена спецакция, след като получил подкуп от 5000 лв с белязани банкноти от земеделския производител И.Г. от пловдивското с. Строево. Два дни по-късно Окръжната прокуратура в Пловдив му повдига обвинение за търговия с влияние. От съобщението тогава става ясно, че това е бил втори транш на подкупа към държавният служител от същия фермер, който отглежда плодове и зеленчуци. Първият е бил през февруари 2021 г., когато експертът получил други 5000 лева.

Планът на служителя е бил да изнудва И.Г. за общо 9 транша от по 5000 лв., тъй като земеделецът кандидатствал за финансиране по схеми и мерки в рамките на Програмата за развитие на селските райони (ПРС) на ЕС 2014 - 2020 г., чийто управляващ орган в България е ДФЗ. До изнудването се стига, след като И.Г. не получил субсидиите за декември 2020 г., които трябвало да получи по схема. За да реши проблема, в началото на 2021 г. той започнал да търси връзки и негов приятел му дал мобилния телефон на Траян Д. Двамата се срещнали и експертът обяснил, че е наясно защо закъсняват плащанията и че може да помогне за решаването на този проблем, ако И.Г. му плати 5000 лв., за да уреди нещата с колегите си и да им повлияе да разрешат плащанията на субсидиите. Още преди даването на подкупа, но след първите срещи между двамата, земеделецът е получил някои първоначални субсидии, се казва в съобщението на европрокуратурата. След като платил подкупа, той получил общо почти 600 000 лв. (306 790 евро) по няколко схеми и мерки от ПРС чрез ДФЗ. След това обаче експертът поискал още 5000 лева, за да не бъдат извършвани по-нататъшни проверки за субсидиите и проектите на И.Г. или ако бъдат извършени - да получат положителна оценка. Тогава земеделският производител подал сигнал срещу експерта през юли м.г. и така се стига до акцията в началото на септември м.г.

Полицейската операция в Пловдив е направена перфектно, коментират прокурори. Още тогава медиите написаха, че веднага след ареста полицаите са извършили обиски, претърсвания и изземвания от два домашни адреса и офис, разпитани са свидетели. Прокуратурата в Пловдив повдига обвинение и веднага го докладва на ЕП, което обяснява бързото придвижване на случая.

Все още няма коментари
Нов коментар