Седмичен бюлетин за правни новини

Съдиите избраха своите шестима представители в следващия Висш съдебен съвет; Нов проект за промени в Закона за обществените поръчки; МВР предлага нови гаранции за правата на задържаните

В събота и неделя съдиите от страната гласуваха за избор на нови шестима членове на ВСС от професионалната квота в следващия ВСС. Над 68 % от участниците гласуваха електронно, останалите - с хартиени бюлетини.
В събота и неделя съдиите от страната гласуваха за избор на нови шестима членове на ВСС от професионалната квота в следващия ВСС. Над 68 % от участниците гласуваха електронно, останалите - с хартиени бюлетини.
В събота и неделя съдиите от страната гласуваха за избор на нови шестима членове на ВСС от професионалната квота в следващия ВСС. Над 68 % от участниците гласуваха електронно, останалите - с хартиени бюлетини.
В събота и неделя съдиите от страната гласуваха за избор на нови шестима членове на ВСС от професионалната квота в следващия ВСС. Над 68 % от участниците гласуваха електронно, останалите - с хартиени бюлетини.
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

След две последователни гласувания в събота и в неделя съдиите в страната избраха своите шестима предстаlители в следващия Висш съдебен съвет (вижте по-долу). Идващата събота е общото събрание на прокурорите.

Междувременно, в Конституционния съд постъпиха две нови становища по дело №7/2022 г. - от президента Румен Радев и от Съюза на съдиите в България (ССБ), в които се застъпва позицията, че е е конституционно недопустимо удължаването на мандата на Инспектората към ВСС (ИВСС), а и на самия ВСС, след изтичането на конституционно определения срок. Същинските носители на съдебната власт като функция на държавната власт са единствено съдиите, прокурорите и следователите, се казва в становището на ССБ. Всички шест други становища до момента - от върховните съдилища, от проф. Пенчо Пенев, проф. Васил Мръчков и др., застъпват обратната теза - че принципът на непрекъснатост на държавната власт надделява над мандатността. (Становищата вижте тук.)

Любопитно е становището на съдията в СРС д-р Васил Петров, изразено в публикация в "ДеФакто", според който принципът на непрекъснатостта съществува, но не в конституционното, а в административното право. Затова принципът на непрекъснатостта важи за правораздаването (магистратите), но не и за ИВСС.

//ТОП 3

Съдиите избраха своите шестима представители в следващия Висш съдебен съвет

След повторно гласуване в неделя съдиите избраха своите шестима представители във Висшия съдебен съвет. Подредени по броя на гласовете за тях, това са: Мария Терзийска - зам.-председател на Окръжен съд-Варна, със 721 гласа, Явор Колев - председател на Пловдивския административен съд (699), Миглена Тянкова - председател на Окръжен съд -Хасково (676), Васил Петков - председател на Ямболския окръжен съд (645), Даниела Александрова - зам.-председател на Софийския районен съд (591) и Младен Димитров - председател на районния съд във Велико Търново (552). Регистрираната активност при повторното гласуване в неделя за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите достигна 64,22 % при гласували 1411 съдии от общо 2197, имащи право на глас. При гласуването в събота участваха 1442 съдии (65,63%), но избор нямаше, защото никой не събра повече от половината гласове. При повторното гласуване за избрани се считат първите шест в класацията.

Нов проект на управляващите за промени в Закона за обществените поръчки - трети поред за две седмици

Министерството на електронното управление публикува в сряда за обществено обсъждане пореден проект за промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), чиято основна цел е създаване на гаранции за по-голяма прозрачност на процеса. Проектът предвижда публикуване на информация за всички договори, които попадат в изключенията на ЗОП, вкл. инхаус възлагането, договорите за медийни услуги, сделките с имоти, арбитражните услуги и др., съхранение и публикуване в структуриран вид на данните за поръчките и др. (повече за този проект вижте тук). Това е третият законопроект за промени в ЗОП, който управляващите лансират само за две седмици. Преди това, на 6 юни, за обществено обсъждане бе публикуван мащабен проект на Министерството на финансите - за отмяна на някои от изключенията в приложното поле на ЗОП, уеднаквяване статута на публичните и частните лечебни заведения като възложители, изрична забрана за превъзлагане при инхаус и др. А в средата на предходната седмица депутати на ДБ и ПП внесоха проект за промени в ЗОП, насочен срещу корупционните практики при възлагане чрез инженеринг, като се ограничи практиката проектант, строител и надзорник да играят заедно в търговете, и за повече контрол за качеството при строителството (още за този проект тук).

МВР предлага нови гаранции за правата на задържаните - заради наказателна процедура на ЕК и решенията на ЕСПЧ по делата от групата "Великова"

МВР публикува проект за промени в Инструкция № 8121з-78 от 24 януари 2015 г. за реда за осъществяване на задържане, оборудването на помещенията за настаняване на задържани лица и реда в тях, чиято цел е засилване на гаранциите за достъп до адвокат през първите часове на задържането с оглед превенция на насилие от страна на полицейски служители, както и да се осигури правилно транспониране на Директива 2012/13/ЕС за правото на информация в наказателното производство, за което има стартирана наказателна процедура срещу България. С проекта се изпълняват и ангажименти по изпълнение решенията на ЕСПЧ от групата "Великова срещу България" - 22 години след постановяването на решението "Великова" през май 2000 г. Задържаните от МВР трябва незабавно да получават писмена декларация, разделена на две части, като първата съдържа информация за правата на задържания - право на писмен превод, право да се запази мълчание, да се получи информация за основанията за задържането и максималния брой часове, които то може да продължи, право на медицинска помощ, право да бъде уведомено друго лице за задържането и др. Втората част отразява изявленията на лицето и намерението му да упражни или не тези права.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Отмяната на правото на аборт или как Америка се върна 50 години назад >> На 24 юни с шест срещу три гласа Върховният съд на САЩ отмени действието на решението по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г., което обявява аборта за конституционно право в цялата страна. Сега всеки отделен щат ще може сам да ограничава възможностите за аборт или дори да ги обяви за незаконни. На практика Върховният съд направи абортите нелегални в 13 щата, които имат такива закони. Други близо 10 щата се очаква да приемат подобни забрани.

Мерки срещу домашното насилие: Забрана за контакт на насилника и пострадалия и през телефон >> Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект за промени в Закона за защита от домашно насилие, с който се предвиждат много нови мерки: забрана за издаване на разрешение за всякакви дейности с оръжие; задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми за преодоляване на агресията и справяне с гнева; срок до 24 часа за препращане на молба на пострадалия за производство за защита до съответния районен съд и др.

Съдия Нели Куцкова, която превърна професията в кауза >> На 21 юни Куцкова навърши пределната за съдии възраст и се пенсионира. Тя остава емблематичен пример за активна гражданска и политическа позиция в защита на съдийската независимост.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Върховни съдии поискаха тълкувателно дело за влоговете на съпрузите, поставиха им още 5 въпроса. Тричленен състав предлага образуване на тълкувателно дело с въпрос: "Когато недвижим имот, придобит по време на брака при действието на Семейния кодекс от 2009 г., е заплатен със средства от влог на единия съпруг, за да се счита оборена презумпцията за съвместен принос, необходимо ли е да се доказва на какво основание са придобити паричните суми по този влог?" >> Лекс.бг

Анализ на ИПИ: Възможни решения по изпълнение на мерките относно съдебния контрол на актовете на прокуратурата и статута на главния прокурор. Настоящият политически контекст не позволява промени в Конституцията, които да доведат до засилване на съдебната независимост и дължимата отчетност на прокуратурата. Това налага да се търсят други разрешения чрез промени в Закона за съдебната власт и НПК >> Институт за пазарна икономика

Депутати искат по-лесен достъп до мекия хазарт. Отцепници от ИТН, подкрепени от депутати от ПП и БСП, внесоха законопроект за промени в Закона за хазарта. Основно те са свързани с дейността на Българския спортен тотализатор, като депутатите предлагат да се премахнат някои ограничения пред дейността му, разширяване на мрежата, продажбите, видовете хазартни игри, които предлага >> Сега



От 23 до 25 юни в София се проведе общ конгрес на най-големите европейски адвокатски организации - Федерацията на европейските адвокатури (FBE) с 250 членове, представляващи повече от 1 млн. адвокати, и на Съюза на адвокатурите и правните общества на Европа (CCBE). Събитието е организирано от Висшия адвокатски съвет и Софийската адвокатска колегия, с подкрепата на Френското председателство на Съвета на ЕС и е посветено на актуалната тема за ролята на адвоката след пандемията. То е широко отразено на сайта на ВАдС.

//СЪДЕБНИ

Тълкувателно решение на ВКС: Определение на апелативен съд, с което се потвърждава преграждащо опредение на въззивен окръжен съд, не подлежи на касация

Определение на апелативен съд, с което той като втора инстанция потвърждава определение или разпореждане на окръжен съд, преграждащо развитието на производството, не подлежи на касационно обжалване. Това приема Общото събрание на Гражданската и на Търговската колегия на Върховния касационен съд с Тълкувателно решение по т.д. № 2/2018г. Преграждащите определения, които за първи път постановява окръжният съд като въззивна инстанция, са определенията за: прекратяване на въззивното производство поради недопустимост на въззивната жалба, или поради неотстраняване в срок нередовности в нея; за прекратяване на въззивното производство, поради оттегляне на жалбата; за прекратяване на исковото производство, поради липса на правосубектност на която и да е от страните по делото и др. Разпоредбата на чл. 274, ал. 2, изр. 1, предл. 2 ГПК, както преди, така и след изменението от 2015 г., предвижда съдебен контрол от само една инстанция на определенията, постановени за първи път от окръжен или апелативен съд като въззивна инстанция, се казва в мотивите.

Все още няма коментари
Нов коментар