🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Крум Зарков създаде интрига в избора за шеф на следствието

Иван Гешев номинира сегашния директор Борислав Сарафов за втори мандат, правосъдният министър Крум Зарков прикани следователите да посочат свои кандидати

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Изборът на нов директор на Националната следствена служба може да стане неочаквано оспорва
  • Първо правосъдният министър Крум Зарков обяви, че ще предложи номинация, за да остане поредното "състезание с един кон"
  • Веднага след това главният прокурор номинира досегашния шеф Борислав Сарафов за втори мандат, Зарков призова следователите да издигнат кандидатура, върти се и името на Ясен Тодоров

Битката за поста на следващия директор на Националната следствена служба (НСлС), който е и заместник главен прокурор, получи неочаквано бързо развитие в понеделник. Броени дни след като в миналата сряда бе обявено началото на процедурата по избор на нов директор, главният прокурор Иван Гешев и още двама членове на прокурорската колегия - Светлана Бошнакова и Йордан Стоев, номинираха за втори мандат настоящия директор Борислав Сарафов, като съобщението за това бе качено в понеделник сутринта на сайта на прокуратурата. Малко след това служебният правосъден министър Крум Зарков призова следователите през следващите две седмици - до изтичане на срока на номинациите - да излъчат свой кандидат, който той няма да се поколебае да номинира за директорския пост. Има достатъчно време за това, каза Зарков на специално обявен брифинг, където една от предварително заявените теми ден по-рано бе именно предстоящият избор на директор на Националната следствена служба. Още в края на миналата седмица Зарков обяви, че ще се възползва от правото си да номинира кандидат, и тези анонси са едно от обясненията защо Гешев така избърза да обяви номинацията на Сарафов. Самият Зарков коментира, че това е станало доста бързо, и изрази надежда, че целта не е да се блокира по-нататъшният дебат.

Петгодишният мандат на сегашния директор на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов изтича на 18 декември, а по закон процедурата по избор на нов директор трябва да започне не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди това. Решението трябва да се вземе от прокурорската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 8 гласа, като Сарафов има право на втори мандат. Миналата сряда прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обяви начало на процедурата по избор на нов шеф на следствието и насрочи избора за 9 ноември. Предложенията се внасят в двете поредни заседания на колегията след старта на процедурата, т.е. срокът за номинации е две седмици в рамките на съответното заседание и няма друга видима причина за обявяване на кандидатурата на Сарафов, освен да се изпревари анонсът на Зарков.

Кой е Борислав Сарафов



Сарафов е завършил Академията на МВР през 1994 г., като с Гешев са били състуденти от един випуск. До 1996 г. работи в затворническата администрация, след което става следовател в Софийската окръжна прокуратура по времето, когато неин шеф е Маргарита Попова, която после направи политическа кариера като министър на правосъдието във второто правителство на Борисов, а после и вицепрезидент. Доста по-късно в медиите изтекоха информации, че зетят на Маргарита Попова (съпруг на дъщеря й) е първи братовчед на Сарафов с много крупни влогове и имоти. Самата Маргарита Попов се смята за кадър на ДПС във властта. Около името му пред годините имаше някои скандали, които бяха припомнени при избора му за първия мандат през декември 2017 г., включително сигнали от следовател за арогантно поведение, обиди и заплахи по повод на конкретно дело, който предишният ВСС потули. През 2019 г., в контекста на скандалите около т.нар. "Апартаментгейт", главният прокурор разпореди проверка на сина на Сарафов наред с други подобни проверки по публикации, че 21-годишният младеж е придобил апартаменти за 540 хил. лв. в затворен комплекс в Бояна на цени много под пазарните. Това става в момент, когато Сарафов е спряган като потенциален кандидат за главен прокурор, подкрепян от лобито на Делян Пеевски в системата, а към онзи момент той е вече в конфликт с титуляря Сотир Цацаров, след като в началото на мандата си бе считан за негов приближен.

Неофициално се върти и името на Ясен Тодоров

Със сигурност заявката на Зарков, че не е добре да има състезание с един кон, е повлияла за скоростното номиниране на Сарафов. Има индикации обаче, че това е само началото на надпреварата, защото могат да се появят и други кандидати. Неофициално се върти името на Ясен Тодоров, който в края на м.г. бе избран за зам.-шеф на НСлС по предложение именно на Гешев и който напоследък доста често се появява в някои медии, обичайно свързвани със задкулисните кукловоди на прокуратурата. Тодоров е бивш член на ВСС (2012 - 2017 г.) от квотата на парламента (номинация на "Атака"), председател на етичната комисия. Ясен Тодоров е един от седмината членове на ВСС, които номинираха Сотир Цацаров за главен прокурор през 2012 г., а след това беше изразител на най-непопулярните тези в подкрепа на Цацаров. Тодоров също е завършил Академията на МВР.

Днешният ход показва, че Гешев няма да застане открито зад Тодоров, но нищо не пречи на други трима членове на прокурорската колегия на ВСС да го номинират. Много голяма е вероятността същият състав на ВСС да проведе и избора, макар че мандатът им изтича след седмица, на 3 октомври - това обаче ще стане ясно утре, когато Конституционният съд (КС) се произнесе с решение по делото за изтеклите мандати в Инспектората към ВСС.

В този смисъл предстоящият избор на шеф на НСлС е важен не само заради позицията, а и защото е своеобразно мерене на силите на различните лобита в системата. Интригата е дали наистина ще се намери достатъчна маса от следователи, които да излъчат различен кандидат от този на Гешев или на друго лоби и да го предложат на Зарков. До известна степен резултатите от изборите на 2 октомври и начинът, по който ще се оформи мнозинството в новия парламент, също ще са фактори, защото макар че ВСС се води независим орган на независима власт, решенията му на практика се диктуват от политическата конюнктура.

По закон право да издигат кандидати имат поне трима членове на прокурорската колегия на ВСС, главният прокурор и министърът на правосъдието. Прокурорската колегия се състои от 11 членове, така че теоретично могат да бъдат направени още три номинации, но на практика никой не очаква сериозна инициатива, която не е съгласувана с Гешев или - алтернативно, със задкулисното лоби, което дърпа конците в системата. Три различни номинации от членове на колегията биха означавали сериозен проблем да се съберат необходимите 8 гласа за избор. Нищожна е вероятността това да се случи, защото традиционно назначенията в прокуратурата и следствието са контролирани и нищо не става случайно.

Крум Зарков: Изборът не бива да бъде оставян на политици и кадровици

"Ценейки високо професионализма на следователите и изпитвайки уважение към институцията, искам да чуя техния глас, преди да реша дали да упражнява правомощието си за номинацията. Изборът е достатъчно важен и не бива да бъде оставян в ръцете на политици и кадровици. Затова призовавам следователите да намерят необходимия начин, за да изразят становище кой би бил най-подходящ да оглави службата през следващите пет години", призова Зарков. А на въпроса дали е готов със своя кандидатура, ако все пак следователите не номинират никого, което е очакваната хипотеза, Зарков заяви: "Ние няма да се поколебаем да упражним нашето правомощие, но това не е самоцел."

Зарков призова следователите да се организират и да проведат общо събрание за излъчване на номинация, като заяви, че често изборите по върховете на съдебната система са спорни както по отношение на процедурата, така и с оглед резултата, но когато са били безспорни, това е, защото "е била ангажирана и професионалната общност".

Следователите, разбира се, биха могли да излъчат кандидат и в рамките на професионалната си организация Камара на следователите в България, но и тя е до голяма степен казионна и приглася на главния прокурор и ръководството на следствието.

Все още няма коментари
Нов коментар