Гешев пробва да блокира отстраняването си с питане до КС

Главният прокурор има минимален шанс за успех, но ще пробва да спре процедурата по махането му от поста

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Главният прокурор попита КС за правомощията на ВСС с изтекъл мандат да решава за отстраняването му.
  • Това ще му послужи да иска спиране на процедурата срещу него в съвета, а се чакат и нови основания за такива искания.
  • Случаят е очертава като поредна юридическа главоблъсканица около политическите интриги.

Осем месеца след изтичането на мандата на действащия Висш съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Иван Гешев реши да пита Конституционния съд (КС) дали съветът може да функционира с изтекъл мандат и дали може да взема валидно решение за неговото отстраняване. Парадоксалното е, че през цялото това време Гешев участваше в заседанията на ВСС като негов член по право и гласуваше наравно с всички - както в прокурорската колегия, така и в пленума.

Днешното питане на Гешев до КС e пореден опит да повлияе на процедурата по отстраняването му, защото искането е очевидно недопустимо - Конституционният съд вече даде, макар и косвен отговор на основния въпрос в искането, а именно може ли ВСС да функционира и след изтичането на мандата на членовете му. Това стана с решение от есента на м.г. по искане за тълкуване на изтеклия мандат на Инспектората на ВСС, по което сред юристите няма спор, че важи и за ВСС. От друга страна обаче, КС не е отговорил на другия въпрос в искането на Гешев, а именно дали след като още м.г. бяха избрани 11 нови членове на ВСС от професионалната квота - съдии, прокурори и следователи, не би могло още сега да се сформира нов ВСС с тези 11 нови изборни членове плюс тримата по право - главния прокурор и двамата председатели на върховните съдилища, при което новият състав на съвета би имал кворум и мнозинство за вземане на решения, но не и решения за отстраняване на главния прокурор, за което до момента се изискват 17 гласа.

С промените в закона от миналата седмица главният прокурор ще може да се отстранява с 13 гласа от пленума на ВСС, което също ще е трудно постижимо решение, ако съставът на съвета се сведе до 14 души (вместо 25), от които единият е Гешев. Междувременно обаче с промените в НПК и съдебния закон от миналата седмица парламентът взе решение да зачеркне проведените вече избори за членове на новия ВСС от професионалната квота и даде тримесечен срок на съдебната власт да проведе нови избори. Това решениe същo ще бъде атакувано в КС и се очертава поредната юридическа каша от опитите да се използва съдът за решаване на актуални политически проблеми.

Основание Гешев да иска спиране на процедурите срещу него във ВСС

Така или иначе образувано дело пред КС по това искане и допускането му за разглеждане теоретично може да послужи като основание на Гешев да иска от ВСС да спре процедурата по отстраняването му до произнасянето на КС по въпрос, който е преюдициален за спора. Друг въпрос е какво ще реши ВСС, а пък неговото решение подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Съвсем скоро Гешев ще има друго, по-силно основание да иска спиране на процедурата по отстраняването му във ВСС, когато в Държавен вестник бъдат публикувани последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) с новите правила за назначаване и освобождаване на главния прокурор и новия механизъм за разследването му. Гешев вече обяви, че ще атакува закона през КС, а допускането на това искане до разглеждане вече е легитимно основание за спиране на процедурата пред ВСС. Съгласно чл. 54, ал. 1,т.4 от Административнопроцесуалния кодекс "административният орган спира производството, когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон".

И в двата случая ще зависи колко бързо ще се произнесе КС първо по допустимостта, а след това - и по същество, ако искането бъде допуснато до разглеждане. Разглеждането по същество на всяко от тези искания е с потенциала да отнеме много време, като се има предвид, че в най-добрия случай КС се произнася след повече от половин година.

Искането на Гешев

В искането до КС главният прокурор се позовава на чл. 130, ал. 4, изр. 1 от конституцията, според което мандатът на изборните членове на ВСС е петгодишен, а той изтече на 3 октомври м.г. Гешев иска от КС тълкуване по три въпроса:

  • прекратяват ли се функциите на ВСС с изтичане на мандата на изборните му членове;
  • допустимо ли е да се формира нов състав на съвета с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите, прокурорите и следователите заедно с членовете по право - председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд и главния прокурор;
  • допустимо ли е Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения, включително по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор, както и всички други административни ръководители в органите на съдебната власт.

В искането на Гешев действително се цитира решение №12 на КС от септември м.г., с което конституционните съдии приеха, че Инспекторатът към ВСС може да работи с изтекъл мандат, като "защитен механизъм, приложим в изключителни ситуации, при който не са избрани членовете на състава на определен колективен конституционно установен орган, минимално необходими, за да функционира". В случая обаче съдебната власт още през лятото на м.г. избра членовете от професионалната квота, се казва в искането. До момента те не са встъпили в длъжност, тъй като Народното събрание не е упражнило правомощията си да избере останалите нови 11 членове на кадровия орган на съдебната власт.

В този смисъл въпросът не опира само до изтеклия мандат на ВСС, но и до това, че има избрани нови членове, които на 17 март т. г. даже поискаха да встъпят в длъжност, което им е било отказано, с аргумент че парламентът не избрал своята квота от 11 членове, се казва в искането на Гешев. Всъщност официално решение на ВСС с такъв отказ на новите членове да встъпят няма, такава точка въобще не е влизала в дневния ред на съвета, на който Гешев е член, въпреки че говори за решенията му като нещо, което е извън него.

В крайна сметка тезата в искането на Гешев е, че продължаването на мандата на ВСС по аналогия с решението за инспектората би било допустимо само ако не е възможно да се сформира нов състав на ВСС и съдебната власт би останала без орган за управление, което сериозно би затруднило функционирането ѝ. Разглежданият случай обаче не е такъв, се казва още в искането, професионалната квота е избрана и зедно с тримата членове по право може да сформира нов ВСС в съкратен вариант. Този ВСС обаче не би могъл да взема решение за отстраняване на главния прокурор, за което сега се искат 17 гласа, така че на Гешев такъв вариант е изгоден.

Междувременно, с промените в НПК и ЗСВ, приети окончателно от парламента миналата седмица, се казва, че в тримесечен срок от влизане в сила на закона съдебната власт трябва да проведе нов избор за членове на съвета от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи. С това парламентът на практика зачеркна проведените миналата година избори в органите на съдебната власт. Тази разпоредба също ще бъде атакувана пред КС най-малкото заради нарушаване принципа на разделение на властите, което залага една нескончаема интрига и надбягване с времето.

В искане на Гешев се излага алтернативна теза за правомощията на настоящия ВСС, според която се поставя под съмнение само легитимността на настоящия ВСС да взима кадрови решения, касаещи административните ръководители не съдебната власт, включително председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор, тъй като това правомощие не е пряко свързани с текущата дейност на съдебните органи. Подобна "защитна теза" всъщност цели да отстрани аргумента, че функционирането на съдебната власт би било блокирано без действащ ВСС, при което дори магистратите няма да си получават заплатите.

Делото в КС вече е образувано, а за съдия-докладчик е определен Атанас Семов.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 1
    • + 1

    Това е свободен преразказ с елементи на разсъждение. Такби следвало да може да се пише на изпит след 7 клас. За по-възрастни е неудобно...

    Ако се абстрахираме, че лицето Иван Гешев е гл.прокурор на РБ, трите въпроса, които е отправил за тълкувание към КС по чл. 130(4) изр.първо от Конституцията (макар и закъснели) са напълно резонни:
    1. Прекратяват ли се пълномощията на ВСС с изтичане на мандата му? (3 окт.2022 г);
    2. Допустимо ли е да се сформира нов ВСС с избраните през 2022 г. членове от професоналните квоти на съдиите и прокурорите и членовете по право - двамата върховни съдии и гл. прокурор? (без политическата квота на неизбраните от НС членове на ВСС);
    3. Конституционно допустимо ли е ВСС с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС и ВАС и на гл.прокурор?

    Въпросите за тълкувателно решение са абсолютно резонни.
    Да напомна на авторката, че мандатът на Инспекторатът на ВСС пък е изтекъл преди години...

    Т.е. парламентарната република скърца при осъществяване на ангажиментите за реално разделение на властите. И не само там...

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D

    P.S. КС прие за допустимо искането на гл.прокурор за тълкувателно решение. Което е точка за него. И точка минус за твърденията в Капитал и заради абсурдно отсъстващия и намек за обективност.

    Нередност?
Нов коментар