Гешев пак протака процедурата за отстраняването му, Румен Радев пусна закона с новите правила

Вместо на заседанието на ВСС, насрочено специално за обсъждане на предложението за прекратяване на мандата му, главният прокурор се озова на международна конференция в Бургас

Заседание на правната комисия към 49-ото народно събрание, парламент, Иван Гешев
Заседание на правната комисия към 49-ото народно събрание, парламент, Иван Гешев
Заседание на правната комисия към 49-ото народно събрание, парламент, Иван Гешев    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Заседание на правната комисия към 49-ото народно събрание, парламент, Иван Гешев    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Вместо да дойде на заседанието на ВСС, на което се обсъжда отстраняването му, Гешев се командирова на конференция в Бургас.
  • ВСС обаче отказа да отлага или спира процедурата и даде знак, че няма да я протака.
  • Междувременно президентът Румен Радев подписа указа за обнародване на закона, с който се намалява мнозинството, което може да гласува отстраняването на Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев очаквано за пореден път се опита да протака процедурата по отстраняването му във Висшия съдебен съвет (ВСС). Вместо да се яви в четвъртък на заседанието на Пленума на ВСС, насрочено специално за разглеждане по същество на първото предложение за предсрочното прекратяване на мандата му, Гешев поиска отлагане или дори спиране на процедурата. Мнозинството във ВСС обаче отхвърли и двете искания и започна да се произнася по доказателствените искания, което показва нежелание да се включи в тактиката на Гешев за протакане. В понеделник съветът ще обсъди допустимостта и на второто предложение за отстраняване на главния прокурор и възможността да обедини двете процедури.

Президентът пусна новия закон, той ще се прилага и за отстраняването на Гешев

Междувременно в ранния следобед правосъдният министър Крум Зарков публикува във Фейсбук съобщение, от което се разбира, че президентът Румен Радев е подписал указа за обнародване на промените в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, спешно приети миналата седмица. С тях не само се въвежда нов механизъм за разследване на главния прокурор, но и нови правила за назначаването и освобождаването му - с мнозинство от 13 гласа вместо 17 гласа от 25-членния ВСС. Другояче казано, намалява се броят на гласовете, с които може да бъде отстранен Гешев. Изрично в закона е предвидено, че новите правила ще се прилагат и за висящите процедури по отношение на Иван Гешев.

"Днес поставих държавния печат на указа на президента Румен Радев за обнародване в държавен вестник на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор", написа Крум Зарков във ФБ.

През последните дни текат много слухове за намеренията на участниците в процесите и скандалите около прокуратурата и главния прокурор, включително дори за предстоящи арести на висши магистрати и членове на ВСС. Един от тези слухове беше, че президентът Радев ще бави обнародването на закона и дори може да го върне с вето на парламента. Това би било косвена подкрепа за Гешев в процедурата по освобождаването му, защото ще блокира прилагането на новите правила за освобождаването му по висящите процедури. Новината за подписването на указа оборва тези слухове, а това означава, че предложението за отстраняването на Гешев може и да събере достатъчно гласове.

Същевременно обнародването на закона ще даде възможност на Гешев да го атакува пред КС, каквато заявка направи, а това пък ще му даде нов повод да иска спиране на процедурата, но само след като КС се произнесе по допустимостта на искането и го допусне за разглеждане. Съгласно чл. 54, ал. 1, т. 4 от Административнопроцесуалния кодекс "административният орган спира производството, когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон". Така се очертава и нов тур на надбягване с процедурите по отстраняването на Гешев.

Гешев на конференция в Бургас вместо на заседание във ВСС

В 11.30 ч. в четвъртък започна заседанието на ВСС, на което трябваше да се обсъжда по същество първото предложение за отстраняването на Иван Гешев за тежко нарушение на служебните задължения - по негово разпореждане на местопрестъплението на взрива на 1 май е бил доведен израелски експерт, който да огледа и да даде становище, а това е нарушение на закона. И още в началото на заседанието се оказа, че вместо да дойде на заседанието на пленума, Гешев е в командировка в Бургас на международна конференция, която продължава от 30 май до 2 юни включително. Тази конференция и командировката са планирани отдавна, но Гешев не е съобщил за това миналия четвъртък, когато се насрочваше днешното заседание на пленума по искането за отстраняването му.

А и както отбелязаха членовете на съвета, едва ли би било проблем Гешев да отсъства за няколко часа от конференцията, за да участва в заседанието на съвета - дори и онлайн. Членът на ВСС Атанаска Дишева обърна внимание и на факта, че Гешев е уведомил ВСС, че след 2 юни, когато приключва командировката му, той отново ще излезе в платен годишен отпуск от 2 до 9 юни.

Същевременно и адвокатката на Гешев - Радостина Томова, в последния момент е внесла молба във ВСС за отлагане на заседанието поради внезапно влошеното й здравословно състояние, което налага 7-дневно домашно лечение. Дишева коментира, че няма да съобщи диагнозата, но има достатъчно опит по съдебни дела, за да е наясно, че тя не сочи на внезапно влошено здраве.

На трето място, Гешев е поискал и спиране на процедурата по отстраняването му, този път на основание подаденото от него искане до Конституционния съд за тълкуване на легитимността на ВСС с изтекъл мандат да функционира и да се произнася за отстраняването му. Искането бе внесено в понеделник и КС образува дело, но все още не се е произнесъл по допустимостта му.

Освен това в последния момент в сряда Гешев е внесъл и ново искане за събиране на доказателства с 11 пункта.

Пленумът на ВСС отказа със значително мнозинство (14:5) да отложи процедурата по обсъждането, а единодушно - да спре производството. Но вместо дебат по съществото пленумът се ограничи само до произнасяне по доказателствените искания, като прие, че това гласуване може да стане и в отсъствие на Гешев и адвоката му. Така или иначе отлагане на обсъждането за следващо заседание щеше да се наложи заради необходимостта от събиране на допълнителни доказателства, но в дебата по темата членовете на съвета нееднократно дадоха да се разбере, че оценяват мотивите на Гешев да иска отлагане като, меко казано, неубедителни.

ВСС ще призове Борислав Сарафов, Ясен Тодоров, дежурните следователи и наблюдаващите прокурори

Пленумът реши, че в рамките на обсъждането ще бъдат призовани за изслушване зам. главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, неговият заместник Ясен Тодоров, дежурните следователи, посетили на 1 май местопроизшествието на взрива по колата на Иван Гешев. Ще бъдат изискани и имената на актуалните наблюдаващи прокурори за инцидента, ще бъде поискана информация за проведените действия по разследването с акцент върху първия ден, ще бъдат уточнени периодите, в които Гешев е упражнявал функциите на главен прокурор, и времето, през което тези правомощия са били прехвърлени на някой от заместниците му, и т.н.

Правосъдният министър Крум Зарков обяви, че ще насрочи заседание на пленума за понеделник, 5 юни, когато ВСС ще се произнесе по допустимостта на второто искане за отстраняване на Гешев, направено от четирима членове на прокурорската колегия - за нарушаване на авторитета на съдебната власт с репликата: "Време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен." Тогава ще бъде решено и дали двете процедури да се обединят.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • + 1

    Пътнико свиден, пътник гологлав,
    тръгнал да цакаш белия свят,
    дето си минал пил и осрал,
    и не цъфти вече родния край
    .
    Че на света е само една, една -
    за крадократ с каскет и пура в рука.
    Че на света е България само една, една -
    нашата мила родна страна.

    Нередност?
  • 2
    jonjo avatar :-|
    Джонджо

    ,,Гешев пак протака процедурата за отстраняването му’’…
    Кой за чие отстраняване протака…?
    Неграмотно. Поне, решавайки загадката с помощта на контекста, читателят неминуемо поумнява.

    Нередност?
Нов коментар