"Осемте джуджета": Единственият ресторант, където отиваш, за да си тръгнеш с пари

От 2000 до 20 000 лв. заплата получавали магистрати и полицаи от Петьо Еврото, каза бившата му съпруга Любена във втората част от интервюто си пред Антикорупционния фонд

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов е близък семеен приятел на Петър Петров (Пепи Еврото) и е проводник на неговите интереси. Двамата със семействата си заедно ходили да си избират къщи в комплекс "Делта хил".

Това каза бившата съпруга на Пепи Еврото Любена Павлова във втората част на интервюто пред Антикорупционния фонд (АКФ), излъчено в петък. "Делта хил" е луксозен жилищен комплекс в пернишкото село Кладница в покрайнините на София под Витоша, с любопитни собственици и обитатели, сред които например са Слави Трифонов и Орлин Алексиев. Първата част на интервюто на Павлова беше излъчена в сряда, вижте тук.

Кои са Петър Петров (Петьо Еврото) и Любена Павлова

Имената на бившия следовател Петьо Еврото и тогавашната му съпруга Любена, нашумяха отново преди около три години покрай разследването на АКФ "Осемте джуджета" - мащабна схема за изнудване и търговия с влияние, при която се използва съдебната система, за да се влияе върху дела, да се образуват преписки, да се задържат хора, да се крадат бизнеси и т.н. Но името на Петров е покрито с лоша слава много преди това, в битността му на следовател и шеф на Столичната следствена служба, от което време е и прякорът му "Еврото". През 2015 г. Петьо Еврото бе пуснат от ВСС да си тръгне от съдебната система без дисциплинарно дело и без наказателно производство, въпреки, че Върховният касационен съд в оправдателната присъда по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов, уличи Петров в "провокация към подкуп", което е престъпление. Петьо Еврото обаче се ползваше със закрилата на Сотир Цацаров, който го лансира на този пост.

По същото време Любена Павлова организираше от името на сдружението си "План Б" скандални митинги с подкрепа на Цацаров и срещу опонентите му, громеше съдебната реформа на правосъдния министър Христо Иванов и пускаше компромати за него и ектипа му, които прокуратурата на Цацаров се втурваше да проверява.

Преди два дни Софийската районна прокуратура обяви, че се е самосезирала от медиите и е образувала дело срещу Петров за принуда и незаконни записи, но той междувременно е обявен за общонационално издирване.

Павлова определи схемата за търговия с влияние и изнудване, ръководена от бившия й съпруг, като "тържище на бъдеще" - кариерно, финансово и всякакво. Влиянието на Петров върху съдебната система и лостовете, с които той разполага, за да влияе върху развитието на дела, преписки и човешки съдби, се дължат на система за корумпиране и ракет на магистрати, потвърждава в интервюто си Павлова. Определени хора от съдебната система са били на "абонамент" в ресторанта на Петров, освен заплатата от държавата, те са получавали и заплата от Петьо Еврото, нещо като "втори стълб", както го определи Павлова.

Размерът на тази втора заплата под масата е била различна - според човека. Някои си тръгвали с по 2000 лв., други с по 5000, по 10 000 или 20 000, заяви тя. Сред посетителите на рестотанта имало всякакви - съдии, прокурори и следователи, а също и полицаи. Идвали са и членове на ВСС - и на сегашния, и на предишния състав на съвета, и далеч не само за да вечерят. Сред хранениците на Петров е била и Емилия Русинова, бивш градски прокурор на София, избрана през 2016 г. единодушно от прокурорската колегия на тогавашния ВСС.

"Осемте джуджета" е бил "единственият ресторант, в който отиваш да получаваш пари, а не да даваш.", казва Петрова. И потвърждава, че всички магистрати, които са идвали в ресторанта на Петьо Еврото, са били снимани и записвани.

Любопитна е моралната оценка, която Павлова дава на тези хора, идващи да получават под масата пари от Петров с ясното съзнание, че това е престъпно, нарушава всякакви принципи на дължимо поведение от магистрат и държавен служител и ги прави заложници на Петров. "Не всички са били корумпирани, имало е и читави хора сред тях", казва Любена Павлова. Някои от тях са хора с проблеми, с болни роднини, други пък искат да израснат кариерно, за да могат да си хранят децата.

"Всеки си има цена. Обикновено е ниска, защото хората толкова си струват. Всички си имаме цена.", философства Павлова. Но не споменава други имена, освен това на Сарафов и Русинова за гарнитура, доколкото очевидно задействането й да се появи в това интервю все повече изглежда като активно мероприятие с цел да се удари един от двамата оснновни воюващи в конфликта в прокуратурата - Борислав Сарафов.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 1

    С пари от Джуджетата❗
    Емилия Русинова купува само за 788 €/кв.м. апартамент и два гаража, а ипотеката за същите е при 1 222 €/кв.м.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161596309676189

    “Емилия Русинова беше много чест гост в ресторанта, може да се каже, че беше и част от схемата” казва Любена Петрова

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 3

    Това е елементарна подмяна. Любена е била муле на схемите на мъжа си. Сега си пази кожата, разказвайки истории без никакво значение, защото НПО-то са никой.
    Мафията сега реди правителство с тия, дето щаха да я изчегъртват. И им кумува ДПС.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 1

    Къщата на Любена в “Делта Хил”:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161598897021189
    "Не знаете това, че заедно (със Сарафов, бел.ред.) ходихме в “Делта Хил” да си избираме къщи” казва Любена в Част II от интервюто си за АКФ.
    В крайна сметка изглежда, че Сарафов не си е избрал. Предпочел е комплекс “Еделвайс” в Бояна, защото по същото време са закупени имотите на името на тогава 21 год. син на Сарафов - Боби.

    Нередност?
Нов коментар