Гешев поиска имунитета на Борисов по "Барселонагейт", докато ГЕРБ и ПП/ДБ договарят кабинета

След като се мота няколко години по това разследване и непрекъснато го неглижираше, прокуратурата изведнъж реши да го форсира

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Главният прокурор е внесъл в деловодството на парламента искане за сваляне на имунитета на народния представител Бойко Борисов. Това обяви прокуратурата в петък следобед, докато в парламента се водеха преговори за окончателния състав на бъдещото правителство между ГЕРБ и ПП/ДБ. Свалянето на имунитета е необходимо, за да бъде привлечен Борисов като обвиняем, както и за да бъдат извършени други действия по разследването, се казва в съобщението на прокуратурата.

Искането е по предложение на Софийската градска прокуратурата (СГП) във връзка с делото "Барселонагейт". Още във вторник прокуратурата обяви, че се подготвя искане за имунитета по това дело, за което са събрани доказателства за престъпление пране на пари, извършено от Борисов. "От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина", се казва в съобщението на прокуратурата.

Миналата седмица прокуратурата проведе серия от показни разпити по този казус, като се започне със самия Бойко Борисов, Ивайла Бакалова, бизнесмените Валентин Златев и Александър Сталийски. Това се случва след като прокуратурата държа това разследване "на трупчета" повече от три години, а преди това влачи проверката от 2018 г., когато каталунското издание "Периодико" съобщи за местно разследване на евентуална връзка на българския премиер Бойко Борисов с предполагаема схема за пране на пари - къща в Барселона на името на манекенката Борислава Йовчева.

Ден по-късно Бойко Борисов заяви публично, че няма да си даде имунитета, защото според него това искане очевидно е свързано с опит за съставяне на правителство между първите две сили. "Аз платих цената със съдебната реформа", заяви лидерът на ГЕРБ в сряда.

Ако Борисов не се откаже сам от имунитета, окончателното решение ще бъде взето с гласуване в пленарната зала, след като искането бъде обсъдено от комисия, която трябва да предложи решение. От записа на разговора на партийната сбирка на "Продължаваме промяната", огласен от Радостин Василев в края на миналата седмица, става ясно, че в коалицията ПП/ДБ смятат, че въпросът дълго може да се отбива със съставянето на комисия, поне докато престанат опитите на прокуратурата да използва наказателните дела като форма на политически натиск.

Главният прокурор Иван Гешев от доста време насам индиректно заплашва Борисов с делото "Барселонагейт" като го припомня всеки път, когато се почувства застрашен от съдебна реформа и реформа на прокуратурата. Преди две седмици на брифинга, на който скъса оставката си, Гешев почти в прав текст заяви, че зам.-главният прокурор Борислав Сарафов натиска за прекратяване на това дело. На свой ред пък Сарафов заяви, че разследването "Барселонагейт" неслучайно се държи "на трупчета", за да се рекетират политиците.

Междувременно, в четвъртък стана ясно, че засега Иван Гешев няма да иска имунитета на другия депутат на ГЕРБ - Делян Добрев, за когото по-рано беше направено такова предложение. Прокуратурата съобщи, че Гешев е върнал на СГП искането за сваляне на имунитета му, защото не било достатъчно мотивирано и не е придружено с необходимия обем материали, даващ основание за сезиране на Народното събрание с искане за такава процедура.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 7

    Нещо не разбирам: лошо е като се дава на съд лошият, когато той вече е пристанал на добрите ли?
    Не беше ли Капитал и нареклата се "демократична общност" тези, които доскоро настояваха за съд за далаверите на Борисов и Со?
    Повече от сигурно е, че преди да предаде партията си той е получил достатъчни гаранции за лична неприкосновеност и такава на пачките и кюлчета си по света и у нас. Иначе защо така изведнъж и безмълвно ще се съгласи да стане по-нисък от тревата?
    Да, и Магнитски помага...
    Предстои да гледаме политически лупинги. Доскорошните палачи на Борисов сега ще бранят с гърди правата му от лошия прокурор Гешев.
    И пак да попитам: лошо ли е като се дава на съд лошият, въпреки че той вече е пристанал на добрите?
    Съд за Борисов!

    Нередност?
  • 2
    petko_kiriakov avatar :-|
    petko_kiriakov

    Кой би направил кабинет с престъпник? И малко в рими:

    Боко – къв милионер?
    Той е пръв милиардер!
    То не бяха Барселони,
    кюлчета и чекмеджета,
    то не бяха пачки евро,
    снимки, записи, курвета…
    "Севи Боко", пистолети…
    И със НАШИТЕ пари ¬–
    в герб: по милион на всеки!
    ...

    Виж повече: https://tikvokratsia.wordpress.com/2023/05/01/ евро-милионери/

    Нередност?
Нов коментар