Д-р Хаос

Отложеното затваряне на болници

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Здравната реформа в България съвсем заприлича на серия от "Д-р Хаус".

В началото болният е с уж леки симптоми (недоволни пациенти, мрънкащи лекари), но бързо се влошава. Лекуващите предлагат всякакви диагнози и съответно различни лекарства. В нашия филм например парите за болници са малко - значи трябва или цялата здравна вноска да се харчи, а не да отива в резерва на НЗОК, или да се съкращават ударно болници, или да се въведе доплащане под някаква форма. Мерките, разбира се, не помагат и нещата изглеждат вече страшни, пациентът вероятно има почти нелечимо автоимунно заболяване - в случая отиваме към тотален колапс на системата. Между другото първите признаци за това вече са налице - спомнете си масовото и системно отлагане на планирани операции заради липса на пари за елементарни консумативи.

Но докато по телевизията може все пак да се измисли някакъв щастлив край, в реалния живот, за да се решат проблемите на който и да било пациент, трябва упорита и последователна работа. Защото често грешките са фатални. Затова новият министър трябва да направи спешно две неща. Първо, анализ какво и как трябва да промени в системата. Като се започне от карта на болниците, мине се през модела на финансиране и оценяване и се стигне до това колко, къде и какви кадри трябват. И второ, веднага след това да започне реформата. Която е много повече от затваряне на болници по формални признаци. За съжаление време за губене вече няма.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    agrotuz avatar :-?
    тимирут'
    • + 1

    Това, което се случва в системата за здравеопазване и здравни грижи е показателно какво може да се случи в много по-големите, по-сложни и по-тромави системи на пенсиите и на социалното подпомагане, ако някой некадърник се опита просто да ровичка без ясна идея какво цели и как да го постигне, скрит зад етикета "реформа".
    В здравеопазването нещата ще се подредят от само себе си, защото "водата върви към ниското", т.е. системата сама ще насочи парите там, където са нужни. Дори и нищо да не реформират, системата работи и само ще се подобрява, защото е поставена на здрави основи още в 1999 г. и никакви опити през изминалите 11 години не успяха да я сринат. Разбира се, пропуснатите шансове няма да се върнат никога...

    Нередност?
Нов коментар