Блогът на хлебаря

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

3 януари

Дааа, хубаво посрещнахме новата година. Весело беше. Сега обаче идва трудното. Май ще трябва да вдигна цената на хляба. Брашното все поскъпва. Не мога да издържа и на това, и на конкуренцията в сиво. Бе какво сиво, направо в черно.

6 януари

Ново 20. Открили са нарушения при 12 диетични хляба. Сега ще стане като със "Стара планина"... Как да обясня на форумистите в bg-mamma, че не всички сме такива.

10 януари

Имало картел при хляба?! А при брашното как е? Бе, направо не ми се говори. Само проблеми. И какво, на загуба ли трябва да работя?

12 януари

Наводнения в Австралия, инфлация, скъпи храни. Дреме ми колко струва лукът в Индия. Добре е обаче, че забравиха за малко за хляба. Поне съседката пак ми се усмихва.

13 януари

Ама и колегите сами са си виновни. От две седмици само тръбят как ще вдигнат цената на хляба с 20%. Ясно е, всеки ще ги заподозре. Сами си търсят белята.

27 януари

Според Мирослав Найденов Комисията за защита на конкуренцията се е самосезирала за картел при хляба. КЗК пък обясни, че само наблюдава пазара и още няма производство. Къде е истината? Между другото в училището на сина ми вече не ме поздравяват. Явно са разбрали какво работя.

Това е измислен дневник на измислен малък производител на хляб. Такива като него има много – честни предприемачи, които сега са поставени между чука на обвиненията в нарушаване на антимонополните закони и наковалнята на необходимостта да вдигнат цените на хляба. Ясно е, че и да има картел, те едва ли са част от него. Ясно е, че и да се докаже, че има картел, нищо няма да промени миналото. Но дотогава всички негативи от напразното политическо говорене (не само от страна на правителството) ще отиват именно в тези производители. Които вероятно не са виновни за нищо.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antropos avatar :-|
    antropos
    • - 3
    • + 9

    Нещо на поръчкова статия ми намирисва.Според вас какво трябва да направят и политици,и хората - та на всички е ясно, че хлебопроизводителите действат на соцпринципа - ако не е сушата,ще е кишата и т.н.,само да вдигнем цени.Скъсаха се да говорят , че новите цени значат качествен хляб, но това сме го чували.Никой не направи точен разчет на разходите/прословутата формула я оставяме настрани/Има фирми със затворен цикъл от нивата до магазина, други - не, но как да повярва човек,че на всички им е нужно увеличението както слънцето,въздуха и водата.......

    Нередност?
  • 2
    tafricanski avatar :-(
    Теодор
    • + 2

    Каква е тая древна традиция в медиите да се обсъждат цени? От правителството да се обсъждат цени? От Парламента да се обсъждат цени? Какви по дяволите са тия, дето излизат в национален ефир и казват, че ще се вдигне цената на нещо с айсе процента? Един от първите ми спомени е как дядо ми гледа Парламентарния контрол и някакъв (явно министър) говори за цената на хляба ('88 съм).
    Оттогава не сме ли стигнали до заключението, че цените на нещо се определят от пазара и не трябва да се обсъждат? Че КЗК не трябва да се самосезира и да подозира картел, че самото изказване вече Е картел и изобщо няма какво да се разследва, а трябва да се рендосва жестоко.
    По време на стажа ми в държава с функционираща антикартелна система, преди неформална среща в ресторант с бивши колеги на шефа ми, на която си говорихме буквално немкините по-лесно ли пускат от българките, изслушах половинчасова инструкция как за цени изобщо не мога да говоря, нито за проценти, нито даже за тенденции, защото иначе попадахме под ударите на антикартелното законодателство. И не, не подозирахме, че ни подслушват, а просто така е правилно, защото така е правилно и полезно за ВСИЧКИ, включително и за нас, ако гледаме малко по-стратегически.
    А стратегическият поглед е нещо, което много липсва в България.
    Както и пазарното мислене. Все пак "спекулант" все още е мръсна дума. Мистерия!

    Нередност?
Нов коментар