Първо Еврото, после законът

Методите на прокуратурата

Главен прокурор Иван Гешев, охрана от Бюро за защита на свидетелите
Главен прокурор Иван Гешев, охрана от Бюро за защита на свидетелите
Главен прокурор Иван Гешев, охрана от Бюро за защита на свидетелите    ©  Велко Ангелов
Главен прокурор Иван Гешев, охрана от Бюро за защита на свидетелите    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди седмица главният прокурор Иван Гешев обяви, че "докато не прекъснем зависимостите между политици, олигарси и медии, няма да живеем добре". Какво се случи след това.

Лидер на опозицията "акостира" на плажа пред резиденцията на Ахмед Доган, който по дефиниция е изключителна държавна собственост, където обаче го пресрещнаха гардове от НСО. Какво прави НСО там попита единствено президентът Радев, а управляващите се вкупчиха да защитават правата на Доган. Главният прокурор запази мълчание, явно не припознал почетния лидер на ДПС нито като политик, нито като олигарх.

Прокуратурата не отговори на въпросите във връзка с разследването "Осемте джуджета", стигащо до най-приближените до Гешев. Вместо това във вторник влезе в дома на Илия Златанов - бизнесменът, признал, че е дал подкуп на бившия шеф на столичното следствие Петьо Еврото, за да задейства специализираната прокуратура да му реши частен казус. Главният прокурор в туитър приветства операцията, в която бяха "открити" златни монети, но подмина твърденията на дъщерята на Златанов, че са били подхвърлени по време на огледа. Притисната от захлупващи се скандали с разкрития за тежка корупция и търговия с влияние по най-високите етажи на държавата, с действията и бездействията си прокуратурата сама обозначава кръга от зависимости между политици, олигарси и медии, давайки ясен знак, че ще ги обслужва, вместо да я прекъсва. Затова и публичните й изяви започват да изглеждат все по-нелепо.

Тази седмица за враг на народното добруване беше обявена неправителствената организация, разкрила, че докато е била под контрола на сегашния шеф на държавното обвинение, Специализираната прокуратура е изпълнявала поръчки срещу заплащане. И нито дума за основните герои в историята, добре познати от други сюжети, които косвено я доказват.

Все още няма коментари
Нов коментар