За 2 лв. надница ли викат според вас

ГЕРБ и прокуратурата продължават да оспорват автентичността на протестите и това им играе все по-лоша шега

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата за броя на протестиращите и дали са платени, за да излязат на улицата, за пореден път измести реалните политическите скандали през последните дни. Тя дежурно изплува, когато има обществено недоволство и всяка власт, изправена пред виковете "Оставка", се стреми да го делигитимира, вместо да го чуе.

Това се видя и през 2013 г., когато монетата беше обърната - ГЕРБ беше на улицата, а БСП и ДПС на власт. И двете страни са крайно лицемерни в момента, тъй като просто си размениха ролите.

От началото на протестите преди седмица се промотира една конкретна теза - че зад тях основно стои бизнесменът Васил Божков, който от Дубай управлява общественото недоволство и го финансира.

Тази позиция се разпространява не само от кафяви медии, а и в прав текст от властта. Още в събота главният секретар на МВР каза, че действията на протеста се диктуват "от чужбина", а във вторник прокуратурата разпространи записи на разговори между бизнесмена и издателя на сайта frognews.bg Огнян Стефанов, в които те коментират някаква организация на протести.

В сряда в ефира на NOVA Валери Симеонов заяви: "Тези, които се управляват от Дубай или от местните организатори, са няколко хиляди", а от трибуната на парламента в същия ден депутатът от ГЕРБ Тома Биков посвети по-голямата част на изявлението си на това, че именно Божков стои зад гражданското недоволство, подкрепян от БСП. Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, също спомена агитки, за които каза, че във вторник се разбрало кой и как ги организира - визирайки записите на прокуратурата.

Накратко, в пълен синхрон представители на изпълнителна, съдебна и законодателна власт удрят по едно рамо на идеята за платените нагласени протести, въпреки че тя не почива на конкретна публична информация.

Eдна кратка разходка из центъра на столицата обаче би дала ясна представа на управляващите що за хора искат тяхната оставка. Вместо това те продължават да се държат на дистанция и да увеличават пропастта между себе си и "народа", сякаш умишлено пренебрегвайки колко голям е всъщност гнева му. Истината е, че възмутената тълпа е пъстра - млади, възрастни, гласуващи, негласуващи, подкрепящи различни партии. Протестират по различни подбуди, но ги обединява гневът от досегашният модел на управление. Те го правят на своя глава и за своя сметка. Сред тях вероятно има и такива, които имат друга цел, а не просто да се борят срещу корупция, но те далеч не са мнозинство.

"В подобни процеси лидерството се поема от мътилката на обществото, от неговата тиня. Тези хора не се борят за демокрация и справедливост, а за едни пари", каза Биков от трибуната. Очевидно е, че масово протестиращите не са платени от Божков, нито от когото и да е било. Това дразни хората на улицата, неслучайно на шестия ден на протестите вече имаше десетки плакати, които коментират с ирония тази теза. Например момиче на около 10 години държи надпис "платена съм" и това се превръща в своеобразна подигравка с властта и упоритостта й да измести фокуса върху непочтените протестиращи, които и да са те.

Непрестанно се подменя и темата на протестите. Премиерът Бойко Борисов повтаря, че те са социални. Хвърля се и тезата, че те са в подкрепа на БСП, Мая Манолова или някой друг конкретен политически играч.

Цялата реторика всъщност има обратен ефект - вместо да замъгли и опорочи енергията на протестите, тя я разпалва. Затова и не е ясно защо властта продължава да защитава тази теза.

В сряда в парламента Биков се обърна към "протестиращите с чисто сърце": "Нека си дават сметка, че ако държавата е слаба, мафията е силна." Той сякаш игнорира обаче основната позиция на протеста: държава и мафия за много хора в момента са синоними и че вероятно точно тези хора "с чисто сърце" вярват в това.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 4

    За 2 - не , ама си има хора и за 20 , и за 200 и за 2000 ...

    Нередност?
  • 2
    eww53643788 avatar :-@
    Ивайло Атанасов
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "SS":

    Другарю трол, скоро няма да има #КОЙ да ти плаща обещаните 2 и т.н.
    Не ни мери с твоя аршин!
    Ние сме други!

    Нередност?
Нов коментар