Как @GeshevI се изкъпа в народната любов

Профилът и постовете на главния прокурор в Twitter предизвикват масово негативни реакции и важни въпроси от потребители

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рядко публична личност в България предизвиква толкова масова реакция на потребители, както влизането на Иван Гешев в Twitter. Регистрацията на главния прокурор в социалната мрежа беше направена през май, а първият му туит е от 26 юни, с който той поздравява потребителите и съобщава, че в този профил (@GeshevI) те могат да следят дейността му, както и тази на прокуратурата.

Не е ясно кой е посъветвал или какво е накарало Гешев да търси изява точно в Twitter. Социалната мрежа е малко популярна в България, макар потребителите й да растат, а много от тях са известни с критичните си и и иронични позиции срещу властта, безобразията, простащината, дискриминацията и двойните стандарти в държавата.

Избликът на народната "любов" към Гешев не закъсня. Още под първия му пост се заредиха въпроси за арестите на Пеевски и Доган, за разследване на "Осемте джуджета", Бойко Борисов, за тенденциозното отношение на прокуратурата към едни и затварянето на очите за други и още много в този дух. Профилът на Гешев има над 3500 последователи, но той е публичен и всеки може да следи постовете и мненията под тях. Цитиран е от партньорските му медии и телевизии, което се вписва в тезата на критиците му за "медийното правосъдие" на главния прокурор. Самият Гешев следва малко над 10 профила - основно на представители на европейски институции, сред които главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши, председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, на Европарламента Давид Сасоли и други.

В профила си Гешев заема позиции по различни теми от деня - от заловен насилник на възрастни жени на село, през откровено политически и манипулативни - като посочването на Васил Божков и президента Радев за инициатори на протеста, до иронично изразяване на уважение към правото на гражданите да изразяват свободно мнението си или на благодарност към американското посолство за това, че е подкрепило действията на прокуратурата. Последните два туита предизвикаха ответен залп от подигравателни или ядосани коментари.

- Ivan Geshev (@IvanGeshevPG) July 14, 2020

"Г-н каскет, американското посолство подкрепя хората, които ви искат оставката и скандират #МАФИЯ и #ГЕШЕВеПОЗОР. Не може зависим и корумпиран човек да раздава правосъдие! Забирай тиквата и бързо към Дубай при ШИШИ!", гласи един от тях. "Кое не разбра пак? САЩ подкрепят гражданските протести в България, с които се искат оставките на главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов. Отписани сте, пътувате в комплект", коментира друг. "Можеш ли сега да изтръшкаш Херо Мустафа на плочките и да я обвиниш във връзки с Русия?", забавлява се трети.

Под туитовете на Гешев коментарите често са над 300, като прави впечатление, че мнения в негова подкрепа почти липсват или са от съвсем прясно създадени профили. Обръщението към него понякога е със "Сийке", което показва подозрения, че позициите му или част от тях се пишат от говорителя му Сийка Милева. Досега главният прокурор не е взимал отношение на призивите и въпросите на гражданите, които го следват в Тwitter.

По-важното е, че с профила си в социалната мрежа главният прокурор дава възможност да му се задават точно прицелени в проблемите въпроси, които малко медии, политици и други публични фигури се осмеляват да зададат. А широко използваната от потребителите възможност да дадат гласност на общественото мнение за дейността на Гешев напомня за сюжета от Вазовата "Грамада".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    demokoko18 avatar :-P
    demokoko18
    • + 6

    "Никой за нас не е над закона"....защото закона е Гешев. (поне според него).
    Доста удобно и консистентно.

    Аз ако бях на мястото на Бойко ( а не съм ;) ), доста бих се притеснявал да подам оставка при този като главен прокурор. Бих знаел, че ще ме опраска подло, лошо и предизборно. Реално единствения ми ход би бил да се обърна срещу поста на главен прокурор и да кажа, че това е останка от комунизма, част от задкулисието и т.н. Би станало интересно.

    За съжаление пропускам факта, че имат поне един общ шеф - примерно този, успелия младеж, или пък духовния му баща със сарайте...

    Нередност?
  • 2
    briton avatar :-|
    briton
    • + 3

    Без да искам да омаловажавам степента на престъпление, но не е работа на главния прокурор да коментира конкретни битови престъпления. Това означава, че той вместо да ръководи Х на брой прокурори и прокуратури, използва енергия в нещо, което и прокурор с 1-2 години стаж може да свърши. Кога и как да очакваме поемане на отговорността "главен прокурор на Републиката"? Естествено че няма да я дочакаме. Важното е да се симулира активност съчетана с публичност. Само че на хората им писна да "гризат моркова" и започнаха да се оглеждат за нещо по-съществено.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Каскета може и да не отговаря на коментарите, но със сигурност ги чете и така му се пада. Може ли този човек да е толкова загубен, та да се подложи на съда на независимите хора?!

    Нередност?
Нов коментар