ак-ват-сО

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има моменти, когато новините са в това, което не се случва. Тази седмица е така - голямата новина е, че Бойко Борисов засега няма намерение да подава оставка. (И понеже това е антиновина, заглавието по-горе е наобратно.) Стратегията, изглежда, е да се държи властта до последния възможен момент, като през това време се прави всичко, за да има повече гласове на изборите. Това ще има много ефекти не само върху политиката, но и върху икономиката и бизнеса.

ГЕРБ се намират в такъв етап от политическия цикъл, че трудно могат да спечелят много хора с ясни планове, стратегии и защитаване на принципи. Те имаха десет години да покажат на какво са способни и сега подкрепата може да се разширява само по един начин - с почти директно купуване на гласове. В това упражнение партията, която е на власт, винаги има достъп до много сериозен ресурс. В месеците преди избори парите от бюджета и еврофондовете се превръщат в ценен политически инструмент и единственото ограничение за ползването им са разбиранията на конкретните управляващи за мярка и почтеност.

В случая започна невиждано досега раздаване на пари. Погледнато отстрани, то изглежда като обмислена стратегия, в която се работи с точно определени целеви групи, но от друга страна, в момента управляващите продължават да изглеждат сериозно объркани от протестите и цялото политическо напрежение. Възможно е и действията им да са следствие от първосигнална интуиция, но резултатът от тях е, че допълнително пари не получиха хората, които създават някаква стойност, а пенсионерите и държавните служители. Тази седмица бяха вдигнати с 30% заплатите на общо над 30 хил. човека в няколко различни ведомства. По-рано пенсиите на всички над два милиона човека, които ги получават, бяха увеличени с 50 лв. за следващите три месеца с уговорката, че това може и да бъде продължено, но с намек, че е възможно само ако това правителство е на власт. Разбира се, пенсионерите винаги заслужават увеличение (за държавните служители е спорно), но проблемът в случая е, че това беше представено като антикризисна мярка. Няма и нужда от много обяснение защо това не е така, дори напротив - в сегашната обстановка е вредно. Увеличението на заплатите в бюджетния сектор създава натиск за увеличение и в частния, а точно сега не е подходящ момент фирмите да увеличават разходите си.

Истинската идея зад всичко това, изглежда, е купуването на спокойствие и потенциални гласове. Проблемът е, че така се изяждат не особено големите буфери за реални антикризисни мерки.

Това, че Борисов реши да не подава оставка, означава и че намирането на решение за която и да е от кризите в момента ще става по-трудно. Добър пример е случващото се с коронавируса. Ако се съди по увеличения брой на починалите, заразата се разпространява вече много по-бързо, но тази седмица новият здравен министър отказа да предложи каквито и да било нови мерки за ограничаването й. Дори напротив, той разреши отново футболните мачове да се играят с публика въпреки доказателствата, че това е опасно. По време на речта си пред превърналото се във фиаско партийно събитие на ГЕРБ в сряда Бойко Борисов в прав текст си призна, че едно от предимствата на оставката му е, че след избори той или наследникът му ще имат силата да наложат нови ограничения. Иначе казано, премиерът много ясно разбира, че в момента не може да направи нищо по въпроса, а не че не трябва.

Един от проблемите на загубилата легитимност власт е, че не може да налага решения, които създават и минимален дискомфорт. В случая с коронавируса правителството е парализирано - не може да направи нищо, без да засили отново протестите.

Затова кризите - здравна, икономическа и политическа, изглежда, ще набират скорост. Нещо повече, те взаимно ще се усилват, преди да доведат до някакви промени. Добрата новина от това е, че колкото по-голяма е кризата, толкова по-сериозна ще бъде промяната след нея.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    VladiDim avatar :-|
    Vladi Dim
    • + 2

    Принципът на Солидарност:"Колкото по-зле, толкова по-добре! "

    Нередност?
Нов коментар