Краят също е важен

Конференцията на ГЕРБ

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заглавието е цитат от "Бушидо" - кодексът на поведение на самураите. Идеята на напомнянето е, че човек може да си отиде с чест и достойнство или със страх и позор.

В политиката краят обикновено настъпва само за няколко години, но това правило важи с пълна сила. Някои хора успяват да излязат от нея с високо вдигната глава, повечето биват забравени бързо, но има и една малка, но много запомняща се група - тези, които остават завинаги със спомена за тежката агония през последните си месеци във властта.

Само за един час тази седмица ГЕРБ показа, че ще се бори с всички сили за почетно място в третата група. В опит да демонстрира подкрепа и някаква политическа реакция апаратът на управляващите организира партийна конференция със статисти от цялата страна, които да заглушат виковете "Ос-тав-ка" с вяло ръкопляскане и скандиране "Неееее!", когато някой споменеше възможността за напускане на властта.

Цялото упражнение беше зле организирана имитация - зрителите имитираха ентусиазъм, ораторите от трибуната имитираха политически речи.

Но това, което направи цялото упражнение особено цинично, беше агресията срещу няколко протестиращи и две журналистки от видимо поканените за това на събитието маскирани младежи. Организаторите на този посредствен сценарий успяха само за един час да прехвърлят ГЕРБ и цялото управление на друго, много по-ниско ниво. Само с това те успяха да покажат, че няма да пуснат властта седем месеца по-рано, защото това са седем месеца чисти загуби и не само това, но и че са готови на всичко, за да я запазят. Включително да се изплюят върху немалкото успехи на своето управление и хубаво да го размажат отгоре.

В името на това да са във властта още няколко месеца хората около Борисов и той самият, рискуват да бъдат запомнени най-вече с опасната политическа агония, която им предстои. Само за един час тази сряда стана ясно, че измежду всичките книги те са пропуснали тези, които дават полезния съвет за подобни ситуации - по-добре е да си тръгнеш с чест и достойнство, отколкото със страх и позор. Краят е част от живота и политиката. И също е важен.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    egn05487920 avatar :-?
    egn05487920
    • + 2

    Tази сбирка показа нагледно моделът на ГЕРБ през последните години:
    1. Организация на хора за кратко време - когато трябва и колкото трябва.
    2. Послушни хора (подчинени хора) - никой не се поинтересува какви точно бяха хората като профил!?!?!
    3. Лъжите на "сламеният лидер" - каза, че е направил сбирката в обедната почивка - освен като часови интервал - нищо друго не беше вярно. Обедните почивки са характерни за държавни служители и са по 30 мин. Само придвижването до сбирката отнема 30 мин в едната посока (при блокиран център). А да не говорим за хората от провинцията.
    4. В словото си обяви себе си за "добър човек", а се държа с всички присъстващи като диктатор - дойде каза каквото искат да чуят и си тръгна.
    Между впрочем във Фейсбук и други социални мрежи видях качени снимки от "подчинените хора", които се хвалеха с присъствието си там. Но по този начин потвърдиха горните точки - като профил и социален статус!
    И последно - ако ви направи впечатление - малко преди краят, единият лист му изпадна от трибунката - показателно е!
    Ще видите - интересното предстои!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#1] от "egn05487920":

    Партиен модел "Герб" няма.
    Там няма кой да го измисли. Всичко е заимствано: партията-държава от БКП, авторитарната лидерска партия от НДСВ на Симеон Сакса, скритото управление от ДПС на Доган. Борисов нищо свое не е внесъл, просто е приложил всичко това накуп.

    И тъй като една клиентелистка по характер партия просто няма как да се управлява еднолично, сме свидетели на нескончаеми уникално просташки изпълнения на местните дерибеи като онова изнудване с 3-те тона суджуци "за г-н Борисов" или назначаването на всичките роднин на Д.Добрев в хасковската община, изнудването на ПНС на Сарадж от евродепутата за танкера БАДР и пр.

    Сборището в техпарка беше разголване на всичко това.
    От кол и въже бяха докарани безсловесни хорица, които не знаеха защо са призовани: "сигурно Бойко ще каже нещо важно..." И си останаха с едното очакване, защото Бойко отприщи отново потока на съзнанието и ги заля отново и отново с метрото му , магистралите му и колко е единствен.

    Как пък никой сред 4-те хиляди картонени фигури не се изправи да му каже, че каква гордост е метрото в ХХІ в, когато в Лондон то е открито в годината, когато Бенковски е обикалял с Хвърковатата чета подбалканските села, в комунистическа Москва преди почти век, а в Ким Ирсенски Пхенян, в годината, когато Бойко е влязъл в БКП!

    Наивно е допускането, че ББ може да напусне властта с достойнство. Нищо в 15-годишното му управление не говори за достойнство, а за простотия, тарикатлък и страх.
    Затова и хората са на улицата - защото ги е срам!

    Ако перефразирам страхотната метафора на Кеворкян, че човек остарява или като катедрала, или като цървул, Борисов управляваше като цървул, така и ще си отиде - спечен, изкривен и негоден за нищо.

    А ето и уникалното есе на Комарницки с неговия прочит за края на Борисов:

    https://www.segabg.com/touche/tush-08-07-2020

    Нередност?
Нов коментар