Коя държава ще се счупи

Десет години ГЕРБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тези дни хор от гласове от всички нива на властта се обедини в едно послание - оставка не може да има, защото държавата ще се срине. Без парламент България ще отложи решението за спасителния фонд на ЕС, предупреди евродепутатът Андрей Ковачев. "Ако подадем оставка, какво правят хората, които очакват да получат възнагражденията си на първа линия срещу пандемията? Какво ще се случи със стартирането на учебната година", попита министър Деница Сачева. При оставка има реална опасност да се блокира работата на общините и държавната администрация, каза кметът на Враца.

Тези вопли са признак за нещо, което властимащите неволно признават: държавността вече е срината и институциите тук работят на база решенията на малка група хора. В една работеща, нормална държава смяната на правителство не означава край на плащанията от бюджета, не засяга други власти като кметската, още по-малко пък може да засегне началото на учебната година. Незаменими хора няма, камо ли министър-председатели.

Но десетте години на власт на Бойко Борисов представляваха безпрецедентно "изкормяне" на държавните институции, заменянето на закони с договорки, централизация на решенията и де факто "авторитаризация" на управлението. В тази държава наистина има опасност общините да не могат да работят, защото са държани "на каишка" с финансови инжекции. Тук наистина може да няма пари за хората на първа линия, защото никой не знае дали администрацията ще смее да изпълни тези плащания, без "височайшо одобрение". Да, тук дори учебната година може да се окаже заплашена, защото няма ясна и подредена верига на отговорности, в която експерти да взимат обосновани решения, а има хаос и объркване (виж темата на броя).

Неволно хората от ГЕРБ ни навеждат на мисловния експеримент за диктатурата. Представете си, че утре се влоши здравето на Ангела Меркел и на Владимир Путин. Германия ще остане без канцлер, а Русия - без президент. Къде според вас ще има хаос и нестабилност? Дано отговорът за България все още да ни поставя в първата група.

Все още няма коментари
Нов коментар