Кръчмарски COVID правила

Ситуацията с епидемията е силно тревожна, но заведенията продължават да опитват да заобиколят мерките. Истинският виновник за това са управляващите

Коронавирус, пандемия, заведения на открито, градини, ресторанти, барове.
Коронавирус, пандемия, заведения на открито, градини, ресторанти, барове.
Коронавирус, пандемия, заведения на открито, градини, ресторанти, барове.    ©  Цветелина Белутова
Коронавирус, пандемия, заведения на открито, градини, ресторанти, барове.    ©  Цветелина Белутова

По-малко от 24 часа след оповестяването им. Толкова време бе необходимо на собствениците на заведения в България, за да измислят как да заобиколят и още повече да обезсмислят новите мерки срещу коронавируса, които влязоха в сила днес. Те предвиждат затваряне само на нощните заведения, които са сред най-рисковите места за зараза, докато ресторантите и кафенетата могат да продължат да работят, ако допускат само до 6 души на маса и има дистанция от 1.5 м между столовете на две съседни маси.

Докато анализатори и експерти все още формулираха аргументите си защо това съвсем няма да е достатъчно, за да спре острия ръст на случаите и да предпази здравната система от колапс, собствениците на засегнатите обекти вече са успели да намерят с впечатляваща бързина вратичка как да не спрат да работят: като се преобразят от "нощни" във "вечерни" заведения, разказва "Дневник".

По информация на медиата част от нощните заведения на хартия са регистрирани не като "нощен бар", а като "кафе-клуб" по Наредбата за изискванията към категоризираните заведения за хранене и развлечения. Това според собственото им тълкувание им позволява да променят началния час на програмите си с по-ранен и да работят до 22 ч., заобикаляйки заповедта на здравния министър. Така например популярният Sofia live club в НДК, който обичайно работи нощем, вече отваря още в 18.30 ч и започва програмата си в 19.30 или 20 ч. Същото прави и друг популярен клуб - Gramofon, твърди медиата.

Нещо повече, тъй като засегнатите собственици на барове имали обосновани подозрения, че участията на живо ще се преместят в ресторантите и кафетата, които не са ограничени в работното си време и на практика щели да изземат функциите на нощни заведения, предложението е да се въведе общ вечерен час за всички заведения - и нощни, и ресторанти, и кафенета, и той да бъде 23 ч. или 23.30 ч.

Собствениците на заведения, поне тези от публичната страна на екрана, с арогантното си поведение напоследък не са най-симпатичните герои на обществото. Наистина, те бяха и продължават да са най-потърпевши от пандемията, но в същото време получиха и най-много финансови стимули, като ще продължават да получават и занапред - в сряда социалният министър Деница Сачева вече оповести, че до седмици ще се разработи модел за стабилна подкрепа за сектора с евросредства.

И докато лекарите са на ръба на силите си и умоляват хората да спазват мерките, собствениците на заведения продължават безсъвестно да опитват да прескочат правилата с коя от коя по-находчиви идеи. Сред най-забележителните дотук са посетителите да носят задължително маска от входа на заведението до масата им, както и намаляването на музиката, така че на хората да не се налагало да викат толкова много, докато общуват. Новото предложение легално да работят до 23:30 ч. допълва топ 3 и впечатлява с особено нахалство и/или абсолютно неразбиране на това как се разпространява заразата и колко сериозен вече е проблемът с епидемията в България - сякаш вирусът е безобидна принцеса, която едва след полунощ се превръща в много заразна тиква.

Истинският проблем обаче е другаде и той се описва идеално с вечната народна мъдрост "не е луд, който яде баницата, а който му я дава".

Собствениците на заведения в крайна сметка са мотивирани да насочат цялата си енергия в търсене на начини да заобиколят правилата, защото искат да спасят бизнеса си. Друго донякъде смекчаващо обстоятелство е, че в момента нощните заведения са единственият бизнес, който бива затворен. Това не е само "нечестно", но и не е напълно оправдано, а вината е в управляващите. Само по себе си затварянето само на нощните барове няма да спре епидемията. То е като да запушиш само една от многобройните дупки на лодка в морето - страната ни има нужда от много по-сериозно и комплексно затваряне на обекти и събития, както и от контрол, за да има нужния ефект.

Редом с това липсата на ясни правила и предвидими политики и действия за управление на епидемията от страна на властта пречи не само на заведенията, но и на много други бизнеси, които се борят да преминат през кризата.

Здравните власти много добре знаят това, но решенията взима премиерът Бойко Борисов, а той многократно е показвал, че предпочита компромисите, само и само да няма сърдити. По същия начин наскоро бе смекчена след недоволство и друга, също сама по себе си недостатъчна мярка - носенето на маски на открито. Беззъб компромис на практика са и самите нови мерки, в които гимназиите са затворени, но стадионите - не.

Така че няма да е изненада, ако искането на заведенията за общо работно време до почти полунощ всъщност бъде "уважено". Сметката за съжаление ще дойде вероятно още през ноември.

Все още няма коментари
Нов коментар