Ми, затворете вие ресторантите, бе

Регионалните мерки срещу COVID

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това не се беше случвало през последните десет години. След като правителството и лично Бойко Борисов старателно и последователно концентрираше в себе си все повече власт, тези дни се случи обратното. Преди седмица здравният министър даде право на шефовете на регионални здравни инспекции да налагат ограничения срещу коронавируса по места. Кметовете на областни градове бяха овластени също да разпореждат мерки - да затварят заведения, да въвеждат вечерен час и пр. Даже директорите на училища получиха право да предлагат преминаване към онлайн обучение.

"Капитал" от дълги години пише за и защитава принципа на децентрализация. Правителството трябва да има по-малка власт, а градовете и хората в тях през кметовете и общинските съвети трябва да получат много по-голям контрол върху управлението и средата, в която живеят. Случващото се сега обаче е пълна пародия на този принцип.

Единствената причина правителството да го прави в този момент е бягство от отговорност. Епидемията от коронавирус расте безконтролно и необходимостта от по-сериозни мерки се засилва непрекъснато. Те обаче имат цена. От тях ще пострадат бизнеси и хората зад тях. След първото затваряне през пролетта огромна част от тях нямат вече никакви "мазнинки". Ще бъде трудно и недоволните ще са много.

Кабинетът сега се опитва да прехвърли тази отговорност и съответно негативите от ограниченията към местните власти, за да не концентрира още повече недоволство. Това е дребна хитрост, от която обаче има опасни последствия.

Регионалната политика трудно може да има ефект. Никой кмет няма властта да наложи този пълен комплект от мерки, който да ограничи разпространението на епидемията. Прехвърлянето на малки парчета власт е имитация на действие. Докато се губи време с него, броят на заразените расте толкова стръмно, че след седмица или най-много две ще трябва да бъдат наложени тежки ограничения. Те ще са толкова по-тежки, колкото повече време се губи в безсмислени опити за прехвърляне на отговорност.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    owen avatar :-|
    owen
    • + 2

    напълнов верен коментар. решенията за тази ситуация трябва да се вземат на централно ниво. регионални инспекции, директори на училища да решават е абсурдно. в другите държави излизат премиерите да кажат защо и какво се прави. но нали не може да се извлече полза от тази ситуация, при нас централното ниво мълчи.

    Нередност?
Нов коментар