Националният план - частният бизнес и кръговата икономика ги няма

Планът е илюстрация на разбирането "ще ни дадат едни пари, дайте да ги изхарчим"

Вицепремиерът Томислав Дончев при ефектната онлайн презентация на плана
Вицепремиерът Томислав Дончев при ефектната онлайн презентация на плана
Вицепремиерът Томислав Дончев при ефектната онлайн презентация на плана    ©  Капитал
Вицепремиерът Томислав Дончев при ефектната онлайн презентация на плана    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Юлияна Николова

директор на портал "Eвропа" и на "Център за модернизиране на политики", в онлайн дискусия на "Демократична България" за представения национален план, с който България ще кандидатства за фонда за възстановяване на ЕС

Планът е илюстрация на разбирането "ще ни дадат едни пари, дайте да ги изхарчим". Изискване е в този документ да има реформи. Аз си направих труда да изведа реформите, които са заложени в него, и това е жалка картина. Здравеопазването например не се нуждае от никакви реформи.

А след коронавируса се видя, че реформата е блокирала от 2005 г. и нищо не се случва. Ще инвестираме едни около 500 млн. в Медицинския институт към болницата на МВР и ще направим нова психиатрична клиника. Моето разбиране е, че парите следват политиките. В този план няма нищо по отношение на системата на доболничната помощ и системата на финансиране на здравеопазването, която у нас е сгрешена.

Европейският инструмент за възстановяване, освен че казва, че ще направи стабилни здравните системи, ще изисква да се изпълняват приоритетите на тази комисия - зелена и въглеродно неутрална икономика и интелигентна цифрова Европа. Философията за модернизация на държавата изобщо отсъства от плана. Тя отсъства фундаментално и от стратегията "България 2030", върху която е разработен и която беше гръмко прокламирана през януари, преди въобще да се заговори за криза.

Сега повече пари за магистрали няма да дават, а ние междувременно останахме без специалисти.

Вижда се, че основен недостатък на програмиращата администрация е, че не може да работи с частния сектор. Говорим за стимулиране на частния сектор, за да може да генерира кръгова икономика. Каква е мярката за кръговата икономика, заложена в този план? На държавната НЕК да ѝ обновим преносните съоръжения. Да направим на МВР радиорелейната система за секретна комуникация, след като продадохме БТК заедно с НУРТС.

В този план е предвидено да се дават финансови инструменти на големите предприятия, за да въведат елементи от кръговата икономика. Кои са големите предприятия в България, 100 млн. за кого ще стигнат - за БТК, за "Нефтохим"? И защо на тях ще им помагаме? След като нямаме философия за кръговата икономика и всяко нещо, което може да доведе до такъв ефект, се реже в зародиш.

Всички неща в този план са като за държавата. Частния бизнес го няма. Енергийната ефективност в България е все така около 30% от ефективността в Европа от средата на 90-те години, въпреки че толкова много пари се изсипаха за подобряването ѝ. Трябва да мислим с един хоризонт и една политика напред, а не за момента.

Пример за политика на мисленето напред е Великобритания, когато започнаха да финансират възобновяеми енергийни източници. Тук, ако си спомняте, 2005, 2007, 2009 г. всичко живо партиен функционер се втурна да прави ВЕИ-та. Великобритания каза "не, ние ще инвестираме в технологии, които да направят коефициента на полезно действие такъв, че постигането на целите да изисква много по-малко средства". Ако четете плана, сега България е над средното в Европа по ВЕИ - и какво от това? Искам да кажа отново, че първо трябва да е политиката.

По същия начин е и въпросът с човешкия ресурс. През 2006 г. в първия план за развитие на България имаше многобройни приоритети, но водещият беше човешкият ресурс. Върнаха ни го, защото беше много разхвърлян. И тогава приоритет станаха магистралите, тъй като с един проект можеш да усвоиш една шеста от цялото финансиране, докато проект, свързан с висшето образование например, изисква да развиеш и изработиш стотици документи. Гърция и Испания също заложиха на магистралите, а Ирландия заложи на човешки ресурс и на инвестиции в наука - каква е разликата се вижда.

Сега повече пари за магистрали няма да дават, а ние останахме без специалисти. Човешкият ресурс се развива не само през образование и квалификация, а и през качество на живота - през здравна и пенсионно-осигурителна система. Тази мисъл за човешкия ресурс я няма. Смешно и жалко е, че грижата за възрастните хора се изразява в ремонтиране на старчески домове.

Този план може да се спаси с няколко съществени цели и политики, с които да инвестираме в бъдещето. Такава според мен е да определим в каква степен е необходимо да развием STEM образованието (наука, технологии, инженерство и математика - бел. ред.), но не като STEM учебни стаи, а като пренастройка на образователните програми, така че природните науки и математиката да дойдат в основата им.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fbr45306322 avatar :-|
    MyTwoCents
    • + 3

    Че защо да няма? Икономика на кръгове и обръчи колкото искаш...

    Нередност?
Нов коментар