От пестелива четворка към трансформаторска петорка

Ако ЕС не генерира силна подкрепа срещу корупцията и за върховенството на правото, разбиването на блока ще продължи

"ЕС не означава да си изгасиш пурата, да си сипеш едно и да се облегнеш назад, а другите да ти слагат деликатеси в устата", каза премиерът на Нидерландия Марк Рюте пред журналисти.
"ЕС не означава да си изгасиш пурата, да си сипеш едно и да се облегнеш назад, а другите да ти слагат деликатеси в устата", каза премиерът на Нидерландия Марк Рюте пред журналисти.
"ЕС не означава да си изгасиш пурата, да си сипеш едно и да се облегнеш назад, а другите да ти слагат деликатеси в устата", каза премиерът на Нидерландия Марк Рюте пред журналисти.    ©  Капитал
"ЕС не означава да си изгасиш пурата, да си сипеш едно и да се облегнеш назад, а другите да ти слагат деликатеси в устата", каза премиерът на Нидерландия Марк Рюте пред журналисти.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Марк Ленард

съосновател и директор на Европейския съвет за външна политика

Динамиката на силите в ЕС се промени през последните години. Отдавна се говори за френско-германски мотор, за Club Med, Вишеградската четворка. Но 2020 г. доведе до раждането на нов алианс, включващ някои на най-проспериращите държави - членове на съюза.

Амбициозни лидери като австриеца Себастиан Курц, датчанина Мете Фредериксен, нидерландеца Марк Рюте и шведа Стефан Льовен предизвикаха вълнение по време на дискусиите за бюджета с тяхната непримиримост към допълнително финансиране, както и с настояването си за спазване на принципа за върховенство на правото в ЕС-27. Те бяха събрани зад етикета "пестеливата четворка", към която се присъедини и Финландия като неформален член. Този етикет обаче може да се превърне в капан. На фона на COVID-19 тези лидери трябва да се застанат начело на преоткриването на Европа, за да запазят сигурността и просперитета на своите граждани.

Ново проучване, поръчано от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), установи, че противно на стереотипа, че цепят стотинката на две, почти 8 от 10 респонденти в тези страни отхвърлят твърдението, че "ЕС харчи твърде много пари", а мнозинството смята, че има ключови ползи от членството в него - като свободното движение на хора и стоки; сътрудничество в областта на сигурността, правосъдието и антитероризма; колективни действия по въпроси като отбраната и климата.

Тези резултати предполагат, че опасенията им по отношение на финансирането от ЕС не са от "пестеливост". Хората виждат Европа като решаващ фактор за подготвеността на тези държави и за един по-опасен свят. Но за да отговорят на това очакване, институциите на ЕС и членуващите държави трябва да покажат по-прицелени в предизвикателствата колективни действия.

Нашето проучване показа две групи опасения, които трябва да бъдат адресирани. Първо, гражданите трябва да се убедят, че ЕС сериозно се бори с корупцията и нарушенията на принципите на правовата държава. Потенциалът за "пилеене" е едно от основните опасения в "пестеливите държави", посочено от около 40% от анкетираните в контекста на плана за възстановяване. Пестеливите лидери не трябва да допуснат обвързването на разходите на ЕС с върховенството на правото и корупцията да потъне в бързината да се избегне рецесия.

Втората голяма загриженост е усещането за намаляващо влияние на тяхната страна при вземането на решенията в ЕС. То е особено изразено във Финландия, където почти половината от анкетираните смятат така, както и в Холандия и Швеция (по 43%). В десния политически спектър делът им се покачва рязко.

Важно е лидерите на тези държави да успеят да изяснят, че целта им не е просто да блокират лошите идеи на другите, а да се подготви ЕС за предизвикателствата на този век. Те трябва да се фокусират не върху мащаба на пакета за възстановяване, а върху това той да бъде изразходван по начин, който ясно води до модернизиране на Европа, възможността да направи зелен преход и да превърне реториката за цифровите иновации във водещи в света компании. Така "пестеливата четворка" би могла да стане "трансформаторска петорка".

Тази промяна може да бъде постигната чрез разширяване на лидерството в ЕС извън "френско-германския мотор", така че основни въпроси да се решават с приноса на по-голяма група държави в съюза.

Днес предизвикателството не е дали да се харчат пари за Европа, а как. В Австрия, Дания, Финландия, Холандия и Швеция има широко припокриване в мненията за това и те не са много по-различни от тези във Франция и Германия - средствата на ЕС да не се пилеят за корумпирани правителства или обърнати назад приоритети.

Ако гражданите на тези проспериращи държави смятат, че са приемани за даденост, най-вероятно ще подкрепят пестеливост. Но ако смятат, че европейският план за възстановяване ще помогне да се защити здравето, работните места и сигурността им, те могат да гарантират, че Европа ще се движи напред, а не назад. Затова е важно лидерите на тези проспериращи европейски страни да променят етикета на "трансформаторска петорка".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    Браво! Някой трябва да отговори по достойнство на наглите корупционери!

    Нередност?
Нов коментар