Позицията на американските сенатори е напълно официална

ГЕРБ и външното министерство отговориха с куп лъжи на критично становище от комисията по външна политика в Сената на САЩ

Сенаторите Джим Риш и Боб Менендес    ©  Дневник
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Позицията на американските сенатори от комисията по външна политика, в която се казва, че има "постоянна корупция, влошаване на медийната среда, политизиране на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона", е напълно официална. Tя беше разпространена в петък и малко по-късно зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев и бившият външен министър Даниел Митов, понастоящем кандидат-депутат от ГЕРБ, заявиха, че позицията на председателя на комисията Боб Менендес и водещия републиканец Джим Риш е "лично мнение". Предвид официалните длъжности, които Митов и Георгиев са изпълнявали и изпълняват, те вероятно са наясно, че версията за лично мнение е откровена лъжа.

Учудващото в случая е, първо, изненадата на ГЕРБ и, второ, опитът да омаловажи това изказване. Официалната позиция на американския Държавен департамент през последните години винаги е била, че България има много сериозен проблем с корупцията. "Корупцията в България е ендемична, особено в големите инфраструктурни проекти и енергетиката", се казва в доклад от 2020 г. на Държавния департамент за инвестиционния климат в България. И това не е всичко. "Широко разпространената корупция по високите нива, особено в обществените поръчки и еврофондовете, продължава да бъде един от най-големите проблеми на българският инвестиционен климат", се казва още в доклада. В него думата "корупция" се споменава общо 26 пъти.

Изказването на сенаторите сега е доста по-меко от тези констатации, но идва в по-чувствителен момент - месец преди изборите, и това предизвика не особено убедителната реакция.

Позицията на Менендес и Риш не е изразена в интервю или в социална мрежа (което също вече е сива зона в политиката и дипломацията), нито е изпусната реплика. Тя е огласена именно в ролята им на сенатори в комисията по външна политика и е публикувана на сайта на американския Сенат - който не е отворена зона за лични мнения. Впоследствие беще публикувана и на сайта на американското посолство в София - именно в качеството й на официално становище.

Георгиев и Митов побързаха да сменят наратива и го насочиха към вътрешнополитически врагове - президентът Румен Радев (който по-рано в петък коментира позицията) и Цветан Цветанов, чието име не бе назовано директно. Тази маневра обаче е опасна игра. В рамките на 15 минути двамата успяха в прав текст да излъжат, че официалната позиция е лично мнение; да обвинят Менендес и Риш - най-високопоставени сенатори в комисията по външна политика, в лобизъм; както и да обвинят цялата сенатска комисия в писане на позиции "на крак". Макар да е малко вероятен, официален отговор от страна на посолството или кабинетите на сенаторите би бил напълно закономерен предвид факта, че обвиненията са отправени и от официален представител на българските власти в лицето на зам.-министър Георгиев.

Самото Министерство на външните работи коментира, че е "учудено от позицията" и че според Държавния департамент изявлението не обвързва правителството на САЩ и няма промяна в отношенията между двете страни. Не е ясно какво от МВнР разбират под "промяна", но едва ли има служител във външното министерство, който да не знае, че изразената от Сената позиция като част от законодателната власт е от най-висок ранг официална. Предвид устойчивите констатации на САЩ за корупцията в България също не е ясно и откъде идва учудването.

Още по-тъжно за имиджа на България е, че часове след като позицията беше разпространена, свързаните с властта медии се захванаха със задачата да защитят ГЕРБ и да очернят сенаторите. Изпълнителният директор на ТВ "Европа" и член на ГЕРБ Георги Харизанов коментира по "Нова", че самият Менендес е осъден за корупция, така че не може да държи сметка на България. Твърдението на Харизанов също е лъжа: срещу Менендес има процес по обвинение за размяна на лични услуги срещу подаръци, който обаче е обявен за неправилно проведен и прекратен.

Издаващата паника реакция и абсурдните нападки в присъдружните медии (стигнали дотам да се пише цена, за която сенаторите са били "купени") само показва колко е заболяло от позицията на Менендес и Риш. Случката събужда и спомени от недалечното минало. През 2014 г. вече покойният Джон Маккейн и още двама влиятелни американски сенатори пристигнаха в София. Малко след срещата си с тях тогавашният премиер Пламен Орешарски спря проекта "Южен поток". По логиката на сегашното българско правителство, каквото и да са казали Маккейн и колегите му в София тогава, то е било съвсем неофициално лично мнение.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    owen avatar :-|
    owen
    • + 23

    абсолютно точен коментар.
    реакцията на герб беше безобразна - подобно нещо най-добре се подминава, или се коментира с две нищонезначещи изречения от типа работили сме и ще работим с американците за подобряване на правовата държава, бля-бля.
    вместо това - свръх реакция, непремерена, неправомерна, вкарваща не само герб но и държавата в неприятна ситуация. позицията на двама сенатори никога не е лична, където е да е публикувана. повлияна от лобизъм, направо паднах. тези хора съвсем не знат къде се намират и какво да кажат. некадърно племе.

    Нередност?
  • 2
    chichka avatar :-P
    chichka
    • - 15
    • + 1

    Защо автора се срамува да напише името си? Нима държавния департамента и посолството на САЩ лъжат?

    Нередност?
  • 3
    _imi_ avatar :-P
    _imi_
    • - 8
    • + 4

    До коментар [#2] от "chichka":

    Просто нямат кадри. В момента търсят редактор "Международни новини". : https://www.karieri.bg/job/1017_dnevnik-trsi-redaktor-mezhdunarodni-novini

    Нередност?
  • 4
    mmt1427702451396394 avatar :-P
    DR
    • + 16

    Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act of 2019

    https://www.foreign.senate.gov/press/ranking/release/in-athens-senator-menendez-lays-out-strategy-for-security-and-energy-partnership-in-the-eastern-mediterranean-

    Така се получава когато цакаш приоритетен америкаски проект и 10 години не строиш интерконектора с Гърция, който си обещал, а ударно построяваш тръба със Съсрбия.

    Нередност?
  • 5
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 16

    Драмата е, че трябва някой да ни го каже отвън, за да се разчуе. Иначе по телевизиите се леят куп глупости и дребнотемия, но важните и болезнени теми се подминават. Хората пък, затворени в собствения си микросвят, махат с ръка и казвай "Карай". Заради тази липса на цялостна гражданска ангажираност, спасяване по единично и откровена простотия, сме в сегашното положение.

    Нередност?
  • 6
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 11

    По българските телевизии обаче (всички под контрола на ГЕРБ и ДПС), оставаш с впечатление, че държавата ни е за чудо и приказ.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 14

    До коментар [#2] от "chichka":

    Капитане, това е "редакционна статия" и би следвало да се разбира като позиция на редакцията по темата.

    За мен позицията е лековата, защото всъщност темата с ЮЕс погледа върху БГ корупцията има две подтеми:
    а). откликът на тъпаците от Герб и
    б). защо сега и какво следва оттук насетне.

    Редакцията като е казала "а", трябва да каже и "б". Но ако се проследи пътя на грантовете, мълчанието е обяснимо.

    Да, няма спор, че виковете на гербаджиите са уникално глупави, не намясто, арогантни, изразяват комплексарщина и дебелащина. Но не вярвам някой да е очаквал нещо адекватно от тия.

    Акцията на сенаторите е като по учебник: тежката артилерия (председателят и зам.-председателят на външната сенатска комисия) при това и от двете ЮЕс партии, стигат до тежки истини за прокисналото състояние на съюзната им БГ.

    БГ корупцията и гангрената на съдебната система се развихрят откакто баце ни яхна и вече 11 г,, пък никой сенатор не намери за нужно да погледне и да се произнесе по темата през това време.
    Тия от Капитолия се активират , когато нищо се бутне в краката на американските интереси. През 2015 г. трима сенатори, начело с емблематичния Джон Маккейн, долетяха на място, за да спрат Южен поток. И - колко му е - спряха го.

    Междувременно през БГ тръгна руски газ за Сърбия, Унгария, Австрия.
    И двама ЮЕс сенатори рязко "откриха" БГ корупцията и зависимостта на съдебната система.

    Мисля си, че нито дереджето на правосъдието, нито кой пълни чекмеджетата на баце ги вълнува. Акцията е заради т.н. Балкански поток. И фин намек, че ако човекът от Банкя не иска в навечерието на изборите да му бъде публикуван доклад на ЦРУ, каквото се случи на саудитския престолонаследник чак 3 г. след разфасоването на Хашогжи, трябва да спира, каквото има за спиране и да обвърже БГ енергийно още по-яко с отиващия си хегемон.

    В Америка се сещат за демокрация (както си я разбират, де) единствено, когато им замирише на руски газ.

    Нередност?
  • 8
    VladiDim avatar :-|
    Vladi Dim
    • + 5

    Остава да се разбере дали позицията на зам.министъра е лично мнение или официална позиция на българската държава по изказаното лично мнение.

    Нередност?
  • 9
    bajhuj avatar :-P
    Николай Колев
    • + 7

    Забавно беше, как две "остриета" от ТВ Евразия извадиха Кремълския арсенал ad hominem. Отрицателният подбор през тия 12 год. в ГЕРБ доведе до неподозирано дъно. Да се изравнят с ПИК, а Н. Недялков да е драг събеседник.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    П.П. За неразбралите: абсолютен съмишленик съм на Капитал-ската позиция по подточка а).
    Лично мнение на председател на сенатска комисия би било, когато привечер по пантофи на терасата обсъжда с жена си новата жена на съседа отсреща или дали другата седмица вместо Рамон да наемат Мануел да окоси ливадата.
    По дефиниция писмените становища по теми от обхвата на съответната комисия са напълно официални. Така и си възприемат. От неосвидетелстваните.
    А по подточка б) също моля Капитал да поразсъждава.

    Нередност?
Нов коментар