🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият цар в политическата джунгла

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Следващите няколко месеца българската политическа джунгла, изглежда, ще има нов цар. Десетте години във властта на Бойко Борисов и начинът, по който ги употреби, го направиха в момента той да е токсичен - никой не иска коалиция с него. Положението е почти като по определението на Ленин за революционна ситуация - тези отгоре не могат повече да управляват, тези отдолу не искат повече да живеят така.

Започва промяна. Едно от първите й проявления е, че през следващите няколко дни политиката ще се завърне в Народното събрание. През последните повече от десет години народните представители в него бяха дресирани постепенно, но сигурно до безгласна имитация на политици, която само валидира решения, взети другаде. В замяна те получаваха право на достъп до дребни обществени поръчки и да назначават роднини и приятели на служби по места, където се раздават още по-дребни обществени поръчки. В новия парламент обаче е по-различно.

В него влизат представители на три нови партии. Почти 100 от 240 депутати ще са изцяло нови хора, и то голяма част от тях със самостоятелно мислене и автентично желание да направят нещо различно. През идващите дни от тях и отношенията, които ще изградят с останалите депутати, ще зависи дали ще успеят да променят и изпълнителната власт. Засега изглежда, че най-вероятно няма да го направят сега.

Както ще видите в темата на броя, този парламент едва ли ще може да събере мнозинство за правителство. Никой не иска да управлява с Бойко Борисов. Единствената партия, около която може да съберат достатъчно гласове - тази на Слави Трифонов, не иска да направи кабинет точно с тази подкрепа. Разнопосочните интереси биха извадили всички зъби на такова правителствo, а и тази коалиция едва ли би издържала дълго.

Така на сцената излиза, поне за малко, новият цар на политическата джунгла. Президентът Румен Радев ще трябва да направи служебно правителство и така ще получи почти цялата власт в държавата. Това би било много зрелищен политически обрат. До момента президентството е единствената институция, която не е превзета от групата около ГЕРБ и ДПС. По тази причина срещу нея се води истинска война - през медии, прокуратура, ограничаване на финансите, пълна изолация от информация и участие в общи инициативи. Сега балансът на силите може да се промени и това носи много по-големи възможности от дребното политическо отмъщение.

Добре сглобено, умно и ефективно служебно правителство може да промени курса за следващите месеци, а дори и години. В този текст ще прочетете няколко идеи какво може да свърши временният кабинет, въпреки че ще работи без Народно събрание и няма да има възможност за промяна на закони.

Една от основните задачи на подобно правителство би била подготовката на изборите, като в случая много сериозен акцент би бил ограничаването на купуване на гласове. Тук са съветите какво трябва и може да се направи на двама души, които през годините развиха дълбок капацитет по темата.

Следващото правителство - независимо дали редовно или служебно, ще трябва да се занимава и с нещо друго важно. Отиващият си кабинет оставя държавните финанси в леко притеснително състояние. Само от началото на годината от джипа на Борисов са изхвърлени около 300 млн. лв. за "извънредни", предимно предизборни проекти - църкви, манастири, общински пътища и пр. Идващият кабинет ще трябва да се справя с бюджетен дефицит и изтъняващ фискален резерв. За екип от компетентни и енергични хора това са преодолими предизвикателства. Следващите дни и седмици ще се разбере чия отговорност ще бъдат те.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 3

    Нашата "революция" прилича на Арабската пролет. Знаем там какво последва. Сега цяла България и светът гледат способностите на партиите на промяната. Искаха властта, имат я. Не бива да се пропуска обстоятелството, че надали народът масово ще гласува през няколко месеца (освен ако не е електронно, разбира се), а на 04.04.2021 г. пред урните отидоха малко над половината от избирателите. А останалите? Някой интересува ли се те какво мислят и какво искат (например, че предпочитат редовно правителство пред нови предсрочни избори)? Дано докато рестартираме системата и демокрацията, дънната платка да не изгори, а риск за това съществува (Борисов и компания сами са си виновни за пировата победа/загубата).

    Нередност?
Нов коментар