Депутатите и непосилната лекота на зеления сертификат

Парламентът излъчи силно немотивиращо послание, като отказа да въведе зелен сертификат за достъп в сградата

Тука има, тука няма маски
Тука има, тука няма маски
Тука има, тука няма маски    ©  Юлия Лазарова
Тука има, тука няма маски    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За разлика от кина, театри, молове и заведения, в парламента няма да се влиза със зелен сертификат, стана ясно след среща на председателския съвет на Народното събрание във вторник. Причината е, че не всички партии били съгласни с това предложение на служебния министър Кацаров - подкрепили го "Продължаваме промяната", "Демократична България", ГЕРБ и ДПС, докато ИТН нямали позиция, а БСП били против. Както и "Възраждане", но това е очаквано - партията все пак изгради предизборната си кампания на антиваксърството.

Оправдания има. Според Корнелия Нинова сертификатите щели да затруднят работата на депутатите, иначе БСП подкрепяли маските, дистанцията и т.н. Това, разбира се, е несериозно. Веднъж регистрирани на входа, сертификатите дори не е нужно да се представят всекидневно от депутатите и постоянните сътрудници. Но и принципно не става ясно с какво родните народни представители са по-специални от всички други милиони българи и европейци - включително техни колеги в други държави и в европарламента, за които важат тези правила. И ако сравнението със Западна Европа е малко нереалистично, то има примери и от Изток: преди три седмици например трима латвийски непреболедували депутати получиха забрана да гласуват и бяха отстранени от парламента, след като отказаха да се ваксинират.

От ИТН от своя страна отказаха коментар пред журналисти и прехвърлиха топката към председателя на парламента. Самият той още преди няколко дни коментира, че "поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради". И добави: "Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са за всички."

Дали Народното събрание е обществено място или не в контекста на ковид всъщност е чиста формалност, с която вирусът едва ли има каквото и да е намерение да се съобразява. Парламентарна зала с 240 души от епидемиологична гледна точка с нищо не е по-различна от една театрална или кинозала.

ГЕРБ пък видя шанс да блесне с морал. Шефката на групата Десислава Атанасова тази сутрин дори предложи ултиматум - зелени сертификати за парламента или отпадането им в цялата България. Иначе парламентът защитавал двойния стандарт, а новите депутати вероятно се считали за "богоизбрани". И тя щеше да е трогателно права, ако правителство на ГЕРБ повече от година не бе неглижирало и изкривявало антиковид правилата в страната до почти пълното им обезсмисляне.

Така и новите депутати започнаха работата си с лек фалстарт на тема ковид и излъчиха доста спорно послание към обществото, и то по изключително чувствителен въпрос. Ако в парламента се държат така, сякаш правилата не важат за тях, как тогава ще убедят обществото да спазва мерки и да се ваксинира? А това е сред спешните задачи на бъдещото управление.

Редом с това - на фона на големите обществени очаквания към бъдещата коалиция, четирите партии в нея се разделиха в позициите си и това напомни още рано-рано, че постигането на единомислие по някои въпроси в бъдещото управление няма да е никак лесно.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Ами тя рибата се вмирисва откъм главата ...

    Нередност?
  • 2
    zagorsky avatar :-(
    zagorsky
    • + 3

    Макар да ме натъжава това решение на нашите народни представители, не съм изненадан. Все пак народните представители не са по-различни от народа, когото представляват.

    Нередност?
Нов коментар