А къде бляхте толкова време?

Общините зависят за между 50-70% от парите си от държавата. Но чак сега ли осъзнаха, че има нещо счупено в този модел?

Местната власт изпусна изцяло енергийната революция
Местната власт изпусна изцяло енергийната революция
Местната власт изпусна изцяло енергийната революция    ©  Надежда Чипева
Местната власт изпусна изцяло енергийната революция    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Община Вълчи дол обяви тази седмица, че ще спира осветлението по улиците. Първо - през стълб, после - изцяло. Други общини твърдят, че не могат да плащат тока за отоплението на сградите и вероятно ще минат към по-примитивни източници на топлина като дърва и въглища.

Кризата с високите цени на енергията изглежда, ще върне много от българските градове в XIX в. - без лампи и на печки с кюмюр.

Легитимно е оплакването, че тази неочаквана и тежка ситуация е удар, на който бедните български градове не могат да отговорят сами - те зависят за между 50-70% от парите си от държавата. Но също толкова легитимен е въпросът дали управляващите тези общини изведнъж осъзнаха, че има нещо счупено в този модел.

В последните 12-13 години централизацията на държавата сведе местната власт до прост преразпределител на средства. За да свършат каквото и да е в града си, кметовете трябваше да ходят до София и да молят премиера или финансовия министър. С изключение на няколко смели гласа никой не посмя да поиска това да се промени.

От друга страна, местната власт изпусна изцяло енергийната революция - вместо да започне да слага солари на покривите на всичките си сгради и да ползва всяка възможност за енергийна независимост например, тя беше заета предимно да наглася и краде поръчки.

В резултат на това, когато кризата дойде, общините изведнъж осъзнаха, че са голи на студа. Това е важно да се говори сега, защото България е изправена пред друга възможност, не по-малка от енергийната трансформация. За първи път от много години насам миграцията показва признаци на обръщане. Да, това ще потъне покрай тежките числа от преброяването, но всъщност добрата новина от там е, че има половин милион българи, които са пазар на талант. И ако изиграят картите си добре, тукашните общини могат да участват на този пазар. Ако подходят по същия начин, както към енергията си, след десет години събранието им в София ще моли държавата не за пари, а за хора.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mvl42715166 avatar :-P
    AN
    • - 2
    • + 5

    Мда, соларни панели за осветление през нощта. Възможно е, но само с батерии а там цената отива дебела.

    Нередност?
  • 2
    mxe22646685 avatar :-|
    mxe22646685
    • - 3
    • + 6

    "Бляхте"? Що за език използва разбеснелия се грантаджия, изцвъкал тия тотални глупости и манипулации за да обслужи ВЕИ-мафията?
    Първо, какви соларни панели бе, грантьо? Зимата с панели ли ще се грееш и ще си светиш, и колко години се изплаща такава инвестиция в климатични условия като българските, още повече и с батерии?
    Второ, каква децентрализация бълнуваш, когато същата ще направи бедните общини още по-бедни? И в условията на екстремна корупция на ниво общини. Айде стига глупости и мислене по шаблон. То ако ставаше както ви го обясняват либералните гурута и Грети ...

    Нередност?
Нов коментар