🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Някой чул ли е Фандъкова да е отговорна за нещо?

Без наливаните от Борисов държавни пари пролича липсата на капацитет в управлението на София

Водачката на протеста Екатерина Йорданова е председател на Съюза на транспортнте синдикати и на "Жени-ГЕРБ" в партията, която управлява София от 17 години
Водачката на протеста Екатерина Йорданова е председател на Съюза на транспортнте синдикати и на "Жени-ГЕРБ" в партията, която управлява София от 17 години
Водачката на протеста Екатерина Йорданова е председател на Съюза на транспортнте синдикати и на "Жени-ГЕРБ" в партията, която управлява София от 17 години    ©  Велко Ангелов
Водачката на протеста Екатерина Йорданова е председател на Съюза на транспортнте синдикати и на "Жени-ГЕРБ" в партията, която управлява София от 17 години    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Борис Бонев, председател на сдружението "Спаси София" и общински съветник, пред "Медиапул"

Всеки има право да протестира и да изразява своето несъгласие, когато прецени. Знаете, нашата организация подкрепи много активно водачите на градския транспорт преди няколко години, когато протестираха за по-добри условия на труд и повишаване на заплатите. Но за протеста в сряда има няколко неща, които са сериозно проблематични.

Столичната община не е предприела на практика никакви промени в системата на градския транспорт. Още през 2020 г., когато започна ковид кризата, настояхме, че докато градът е празен, е моментът за реформи - като сливане на всички общински транспортни дружества в едно например, с което значително ще се съкрати администрацията, и т.н. Между другото само директорските заплати в тези четири дружества надвишават 1 млн. лв. годишно.

Прилича на политическо изнудване това, което се случва в момента. Имаме информация, че емисари на ГЕРБ и ВМРО обикалят по депата и гаражите на столичния градски транспорт и заплашват: "Ще ви спрат заплатите, няма да има пари за нищо, единственият начин това да не е така е да излезете да протестирате."

Председателят на транспортните синдикати към КНСБ, които участват в протеста, пък е Екатерина Йорданова. Тя е и председател на "ГЕРБ - Жени", и общински съветник в Столичния общински съвет и доскорошен председател на комисията по транспорт на София. Не може хем да си от страната на синдикатите, хем да си от страната на управляващите (в София - бел. ред.). За нас няма съмнение, че тези протести са политически обосновани.

Г-жа Фандъкова да беше организирала процесите в тази община така, че да не се харчат парите на данъкоплатците за корупционни схеми и некачествени ремонти. Нейното "миловидно говорене", докато същевременно ламята ГЕРБ е зинала уста, за да лапа тези пари, го намирам за цинизъм и въобще не знам защо продължаваме да коментираме г-жа Фандъкова като някакъв релевантен фактор в този град. Тя не се държи като кмет. И затова, когато има сериозни проблеми и кризи в живота на града, нея я няма. Или отива в някоя угодна телевизия с "мрън, мрън, мрън". Ето това е ролята на Фандъкова.

Фандъкова 15 години живее в пълен комфорт и в момента, в който някакъв проблем се появи, звъни на Борисов и той й отпуска колкото пари иска. Лесно е така. И в един момент, когато някой започне да ти търси отговорност и да пита "А ти какво направи", започваш да се изнервяш. Сега е първият период, в който Столичната община не се ползва с удобството да има и правителство зад гърба си, и виждаме колко лошо е управляван градът. В тази ситуация си личи управленският капацитет, а него го няма.

Бойко Борисов гасеше пожарите на този голям град. Знаете, Фандъкова 10 години обещаваше, че ще реши проблема с детските градини, и така всяка година, накрая правителството със свое решение отпусна около 60 млн. лв. за строеж на нови, които тя дори не може да усвои.

Мога ли да ви задам контравъпрос. Някога чули ли сте г-жа Фандъкова да е отговорна за каквото и да било? Отговорът е не, защото винаги някой друг е виновен - ковид кризата, кризата с горивата, районните кметове, лошата опозиция и какво ли още не. Аз неведнъж съм казвал, - ако й е толкова трудно да бъде кмет, да си подава оставката, за да спаси града от себе си. И ние да се спасим от нейното неможене.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vmware_bulgaria avatar :-P
    vmware_bulgaria
    • + 1

    кое не е така :)

    Нередност?
Нов коментар