"Най-доброто предстои 💖". Но не и за двете момичета, убити в София

Катастрофата в центъра на столицата е само един от примерите за беззаконието по българските улици и пътища

Мястото на тежката катастрофа в София
Мястото на тежката катастрофа в София
Мястото на тежката катастрофа в София    ©  Велко Ангелов
Мястото на тежката катастрофа в София    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Най-доброто предстои 💖". Това е последният пост във фейсбук на 26-годишното момиче, което загина тази седмица в София, отнесено от колата на няколко пъти задържан, осъждан, глобяван и вероятно дрогиран човек.

Вие притеснявахте ли се, когато ходихте тази сутрин по тротоара към работа? Оглеждахте ли се нервно зад вас? Някои от вас сигурно са. Защото това, което снощи изчезна, заедно с живота на две момичета, една мантинела и един инвалиден асансьор, беше усещането, че може да ходиш по улицата, без да се притесняваш за живота си. Последното, разбира се, ще е временно. Хората ще забравят, поне на повечето места. Но проблемът няма да изчезне.

България е страна, в която спазването на законите се дължи не толкова на страха от наказание, колкото на добрата воля на хората. Това се вижда най-добре в онзи закон, с който повечето хора се сблъскват всеки ден - този за движението по пътищата.

Налагането на каквито и да е санкции е по-скоро изключение, а елементарните правила - спиране на червен светофар, каране в забранени улици, паркиране, огромно превишаване на скоростта, може да бъде извършвано практически безнаказано.

Катастрофата, в която престъпник премаза двете момичета в центъра на София, е голяма трагедия и от детайлите в нея тепърва ще се разбира кой точно не си е свършил работата, за да може вероятният извършител да убива по улиците. От един случай - колкото и брутален да е той, не бива да се правят сериозни обобщения.

Конкретната история обаче е много подходящо обобщение на беззаконието по българските улици и пътища.

От първите информации по случая изглежда, че българската правоохранителна система към момента явно не разполага с възможности да свали от колата някой, ПРЕДИ той да убие един или няколко човека. Дори малкото, което знаем, показва огромните дупки в МВР, за които всички си говорим от години - фалшивите книжки, фалшивите номера, полицейските палки и буркани. Това е система, която няма да как да функционира без хора отвътре и която няма да бъде разбита, ако не се разследва и виновните за това този човек изобщо да може да се качи на автомобил, не бъдат изправени пред съда.

Щетите от този случай са дори по-големи от конкретните трагични последствия от него.

Непрекъснатото и много видимо нарушаване на закона за движение по пътищата създава всекидневно впечатление за масова безнаказаност. Усещането за ред и сигурност, което създават правилата и законите, е заменено с това, че най-лесно успяват хората, които ги нарушават.

Една от най-известните теории в криминологията е за счупения прозорец. Тя, накратко, гласи, че видимите следи от престъпност и неподчинение на закона създават среда, която още повече окуражава престъпността, включително сериозната. Когато в една сграда има един счупен прозорец, е много по-вероятно да бъдат счупени и останалите, а тя да бъде надраскана с графити. Пред подобна сграда е много по-вероятно някой да бъде обран. Обратното - ако се наказват най-видимите престъпления, дори и да са много малки, това създава усещане за ред и законност.

В България това най-лесно може да се случи със спазването на закона за движение по пътищата. Може, но не се. Вместо това тази седмица две момичета платиха за беззаконието с живота си.

Освен изводи в трагедията има и много символи. Арестуваният за каране след употреба на наркотици мъж уби двете момичета точно върху метростанция "Европейски съюз". Преди примерно 20 години - когато те са се родили, хората в България искаха да влезем в ЕС, за да станем "европейска" държава. Това, на първо място, означава справедливост - законност, ясни правила и наказания за нарушилите ги. Вместо това получихме метро. Може би защото е по-лесно да свалиш хората под земята, отколкото да поправиш това над нея.

Но разбира се, надежда винаги има - "Най-доброто предстои 💖"

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 2

    "Преди примерно 20 години - когато те са се родили, хората в България искаха да влезем в ЕС, за да станем "европейска" държава. Това, на първо място, означава справедливост - законност, ясни правила и наказания за нарушилите ги. Вместо това получихме метро."

    Ниска топка, Капитал

    Опитвате се да вкарате тази трагедия в пропагандните клишета на своя олигарх

    Да, бардак има. Ама го има не от 10 и дори не от 20 години.

    А метрото си е хубаво и със сигурност освен, че е осигурило удобство е спестило и човешки животи

    Софиянци да му се радват щото едва ли ще има повече подобни мащабни подобрения на инфраструктурата

    Въпросът, който "Разградска Правда" упорито избягва е как МВР успя да арестува (макар и незаконно) лидера на най-голямата опозиционна партия, а не успя да арестува този бабаит?

    Нередност?
Нов коментар