Чернобил може да бъде надминат

Ситуацията в Запорожката АЕЦ е предизвикателство на Русия към човечеството.

Запорожката АЕЦ има шест реактора, но се смята, че в момента работят само два.
Запорожката АЕЦ има шест реактора, но се смята, че в момента работят само два.
Запорожката АЕЦ има шест реактора, но се смята, че в момента работят само два.    ©  (cc) Wikipedia
Запорожката АЕЦ има шест реактора, но се смята, че в момента работят само два.    ©  (cc) Wikipedia
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Андрей Ожаровски, руски физик и експерт в програмата "Безопасност на радиоактивните отпадъци" на Руския социално-екологичен съюз, в интервю за "Новая газета - Европа"

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) наскоро заяви, че обстрелването със снаряди на Запорожката АЕЦ не е навредил на ядрената безопасност. Тогава какво може да й навреди?

Превеждам казаното от МААЕ: още не са ударили реактора, ударили са наблизо. Не искам да участвам в дискусията кой и защо е стрелял. На война обикновено стрелят, не могат да се изключат попадения, както умишлени, така и неумишлени. Там летят както крилати, така и балистични ракети. Контейнментът (защитната обвивка) на реактора не е крепост, не е бункер. Да, това е бетон с дебели стени, но снаряди с достатъчно големи размери лесно могат да проникнат в него.

От съветското време помним, че защитата на ядрените реактори може да издържи самолетна катастрофа. Или това е мит?

Не е мит, но трябва да изясним за какъв самолет говорим, защото дяволът е в детайлите. Точно тези защитни обвивки, според информацията на съветските разработчици на централи с реактори ВВЕР-1000, могат да издържат падането на самолет с тегло не повече от 5,7 тона. Това е селскостопанският АН-2. Обвивката няма да издържи падането на съвременните самолети за средни разстояния, както и удара на бетонопробивни снаряди. Още по-малко - удари от крилати или балистични ракети. И има експертно мнение, че снаряди с калибър 150 милиметра или повече могат да пробият херметичната конструкция. Ако реакторът работи, на жаргон - в горещо състояние, тоест под налягане от 16 мегапаскала и при температура от 300 градуса, при повреждане на корпуса и разхерметизирането на реактора съдържанието му "излиза" в околната среда.

И тогава околната среда се замърсява с радионуклиди, които се натрупали в този реактор. Тоест пълно повторение на случилото се в Чернобил. Не в детайли, разбира се, това не е графитов пожар, а като радиоактивно замърсяване.

Как би могло да изглежда това, ако моделираме катастрофата?

Такива рискове бяха оценени от изследователи от Института по метеорология и Института за сигурност и рискове на Виенския университет за природни ресурси и приложни науки за живота (BOCU) заедно със специалисти от Австрийския екологичен институт. Това е добър източник, защото е чисто научно нещо. Те направиха изчисления, по-специално как ще се отложи цезий-137. В допълнение към него ще бъдат освободени още около 190 радионуклида - стронций, йод-131, рутений-106 и 103 и други, но изчисленията са направени за цезия, като се вземат предвид химичните свойства, условията на отлагане върху дъждовните капки, росата, в снежинки - всичко беше взето под внимание. Като цяло цезият е избран като референтен радионуклид: той е по-лесен за измерване, по-известен е от аварията в Чернобил, така че е по-лесен за сравнение. Той освен това е и един от най-отвратителните: има доста дълъг период на полуразпад - 30 години, лежи върху почвата и прави невъзможно земеделието.

Казвам всичко това, за да разберете: това е наука. Създадена е компютърна програма за симулиране на ситуацията. И тук изследователите влязоха в детайлите, включително като взеха предвид различните метеорологични условия. И откриха: замърсяването може да бъде такова, че да се наложи евакуация на населението на разстояние от 100-200 километра, а проблемите със селското стопанство могат да бъдат на разстояние от 400-500 километра.

И това е, за което мисля, че всички говорят сега. Ще засегне Беларус и съседните региони на Русия.

Това изследването е правено независимо от войната, а не в случай на война?

Точно така. Проведени са изследвания в 257 атомни електроцентрали в цяла Европа за последствията от авария, причинена от вътрешни причини. Австрия е страна, която се отказа от ядрената енергия. Правителството й постави задачата да се изчислят най-лошите сценарии. Австрийците преброиха атомните централи в Европа и тъй като програмата беше вече разработена, я приложиха и за атомните централи в Украйна, Русия и Беларус, въпреки че беларуската все още не беше построена, а беше само планирана. Между другото, това е много отрезвяващо упражнение, което показва, че е възможно замърсяване в радиус от 300 километра.

Проучванията не бяха свързани с военни действия и се отнасяха до възможен инцидент. В случай на използване на артилерия последствията могат да бъдат още по-лоши.

И пак ще повторя, че техният сценарий е само с един радионуклид от почти двеста. Общото въздействие върху хората в случай на авария би било много по-голямо. В замърсената зона няма да е възможно нито обитаване, нито земеделие. Това е и метод за доставка през атмосферата, всичко това ще лети в облак и ще падне някъде, а по това време хората ще ходят по улиците и ще дишат. И тези, които ще бъдат на улицата по време на изхвърлянето на тези опасни радионуклиди, ще бъдат подложени на огромно въздействие. Човешките бели дробове ще бъдат един вид филтър за радионуклидите.

Ефектите за здравето от вътрешната експозиция са много по-сериозни от тези от външната. Тези, които ги вдишват, които пият замърсена вода или мляко, ядат магданоз, - защото пада върху листата и т.н., ще бъдат изложени на по-голям риск поради вътрешна експозиция. Някои радионуклиди се отделят от тялото, други - не. Стронцият например остава в костите - и е с теб завинаги, облъчва те направо отвътре. Не говоря за йод-131 - това са заболявания на щитовидната жлеза. Всичко това знаем от Чернобил. Така че въздействието ще бъде дори по-голямо от това, което е показано на картите на австрийците, защото броят на радионуклидите е по-голям.

Тези изчисления за авария на един блок на централата ли се отнасят?

Това е много важно уточнение. Да, това са изчисления за един енергиен блок.

Запорожката АЕЦ има шест. Означава ли това, че трябва да умножим последствията по 6?

Да, за съжаление. Австрийците направиха изчисления за всеки от шестте енергоблока. Ако аварията засегне няколко енергоблока, тогава ще излязат повече радионуклиди. Но в Запорожката АЕЦ не всички енергийни блокове работят, колко са сега - не знам със сигурност, но някои от тях са заглушени.

Това, разбира се, прави ситуацията по-малко опасна, но украинската страна каза няколко пъти, че Чернобил може да бъде надминат и мисля, че това са имали предвид.

На територията на централата се намира и единственото в Украйна хранилище за отработено ядрено гориво. Според МААЕ при обстрела на 6 август това хранилище е било повредено, но не в степен, за да представлява риск за сигурността. Каква може да бъде опасността от него?

Да, можете дори да го видите в Google Maps. Контейнерите, в които се съхраняват ядрените отпадъци, официално вече са 170. В хранилището има повече радионуклиди, отколкото в реактора. Отработеното ядрено гориво е концентриран радиоактивен отпадък. Те също са в бетонни контейнери, но още веднъж ще повторим, че това не е преграда за артилерийски снаряд или крилата ракета. Тези отпадъци обаче са в твърдо състояние и биха се разпръснали на по-малко разстояние. Тоест концентрацията ще е по-голяма, но на по-къси дистанции. Не мога веднага да преценя това разстояние, но смятам, че е около един-два километра.

Да, но вятърът и дъждът

Съвсем правилно, има вторичен пренос. Тези радионуклиди ще бъдат в неконтролирано състояние в околната среда, ще бъдат пренесени от вятъра и дъжда и ще бъдат включени в биологичния цикъл. Те ще се носят по реките, някои от тях са разтворими, други не, други ще влязат във взаимодействие с почвата. Има много различни възможности. Доколкото централата е на брега на Днепър, на първо място това е заплаха за реката.

Ако сега бъдат спрени работещите реактори, до каква степен ще се запази опасността?

Доколкото си спомням, в централата работят два реактора на по-малко от половин мощност. И ако те бъдат спрени, тогава опасността, разбира се, ще продължи, но ще бъде по-малка. В случай на авария радиусът на разпространение на радионуклида ще бъде по-малък.

Колко време може да отнеме спирането на реактор - едва ли е като да се натисне копчето и всичко да спре.

Наистина просто натискате бутона и това е всичко. След няколко дни реакторът преминава в студено състояние, спира. Това е обичайна ситуация. Такава индикация може да бъде дадена от оператора на мрежата, когато няма търсене. Прави се и при всяко зареждане с ядрено гориво, което е около веднъж годишно. Реакторите редовно се спират за планови ремонти.

Проблемът е, че атомната електроцентрала се оказа в центъра на военните действия. Това по принцип е подло нещо. Изходът е да се прекрати конфликтът. Или най-малкото демилитаризацията на зоната около всички ядрени съоръжения. Но се страхувам, че това е фантастика.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 7
    • + 3

    Така е, украинците целенасочено обстрелват АЕЦа.. а всички в НАТО и ЕС са си затворили очите. А Зеленски само това чака - утре пак ще бомбардира.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Целта на украинския обстрел на ЗАЕЦ е за избягване на ядрена катастрофа реакторите дя бъдат изключени.
    Изключнането на централана пък ще доведе до изключване на електричеството в Херсонска, и Донецки области, които са под руски контрол.
    Видимо в това е смисъла на украинците да стрелят по ядрено съоръжение.

    Нередност?
  • 4
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 1

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Отново глупости.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#4] от "popopo":

    Добре. Ти имаш ли виждане защо ВСУ обстрелват с далекобойните US гаубици действаща ядрена централа?
    Доста комично ще е да вземеш да ми твърдиш, че руснаците обстрелват централа, която по всичко личи, че ще остане в окупираната от тях територия.

    Причина и следствие. Две понятия, които ти се губят. Вероятно неудачи с училището?

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Според мен ВСУ обстрелват за да: 1. Спрат референдума, 2. Да вкарат там миротворци и после миротворците да върнат централата на Украйна. 3. Да създадат проблем на Русия, така че да и нарушат плановете, които следва стъпка по стъпка. Затова са и обстрелите в Крим и на други места. Да накарат Русия да отвърне на тия атаки без да спазва своите планове. 4. Не мисля, че ВСУ имат интерес от затваряне на централата и спиране на тока за Херсонска и Донецка област - най-малкото така ще настроят още украинци срещу тях. 5. Не на последно място, малък ядрен инцидент и заразяване на част от районите около централата пак мисля е от полза за ВСУ, а и е в духа на АЗОВ и т.н. Но си е игра с огъня. Ще го припишат пак на руснаците, медиите са готови да разпространят "новината" милиарди пъти.

    Нередност?
Нов коментар