В най-богатия български град всички са бедни

Някои от по-важните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В някои отношения Украйна има късмет. Много от градовете там сега биват разрушавани от руски бомбардировки и това, разбира се, е зловещо, но има и едно неочаквано предимство.

Украинските градове, които сега се сриват от руските ракети и бомби, получават шанс да бъдат построени отначало след края на войната - без нечовешките панелни комплекси и адекватни на XXI век. Усилията за това вече са в ход.

В София за щастие няма бомбардировки, но пък градът ще носи белезите от некадърни управления за дълго.

В градоустройството и лошото управление щетите остават за десетилетия. Социализмът завеща същите панелни комплекси като в Украйна и те вече не могат да бъдат премахнати. Последните десетилетия лошо управление на София също оставят рани, които ще се лекуват трудно - презастрояване, липса на адекватни улици, публични пространства, училища, детски градини, пешеходни зони и места за паркиране. Поправянето на почти всичко това ще отнеме много време.

Темата от корицата ни тази седмица е за състоянието на най-големия български град, защото е важно да се знае как се озовахме в сегашното положение. София е не само най-големият, но и най-богатият български град, който мина (и продължава да минава) през невиждан досега в историята си дъжд от пари. Европейското и държавното финансиране за него през последните години е изключително щедро. Доходите на глава от населението в София в момента са по-големи, отколкото в някои регионални центрове в Западна Европа - Италия, Португалия или Испания. Това привлича в столицата все повече хора и управлението му не можа да се справи с разрастването. Градът се счупи.

Въпреки забогатяването на хората, въпреки огромното количество публични пари, закопани в града, качеството на живот в него върви видимо надолу. Има цели квартали, в които хората живеят в особен вид новопостроени гета. Пари има, но хората в София без изключение са бедни, защото не могат да си купят с тях качествен живот. Да караш например Ferrari в декора на българската столица не означава нищо повече от това, че си беден човек със скъпа кола.

Това е изцяло проблем на управлението на столицата. Решихме да го опишем сега, защото обикновено темата се повдига веднъж на четири години, преди избори, въпреки че хората в София живеят в (и псуват) града всеки ден. Последните 17 години той се управлява от ГЕРБ - първо от Бойко Борисов, а след това в голяма степен пак от него, но чрез Йорданка Фандъкова и други лица тип "Орлин Алексиев". Следващите избори ще са след година и твърде вероятно новият кмет и общински съвет ще са различни. За да има някаква реална промяна в управлението на града обаче, предизборната кампания трябва да започне практически отсега. Ефектите в градоустройството се усещат бавно и ако поне има консенсус какво трябва да се прави след година, няма да се изгуби ценно време.

Основната причина София да се озове в това положение е корупцията. Вече десетилетия градът се управлява не в интерес на хората, а в полза на различните групи, които крадат от публичните активи. Причината това да се случва толкова дълго време в такива големи размери е една - безнаказаността на кражбите. Вина за това има най-вече превзетата съдебна система. В текста "Георги Чолаков - новият властелин на съда" ще прочетете една история, която показва какво се случва вътре в системата - как председателят на Върховния административен съд е концентрирал прекалено много власт и за какво я използва.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    avalanche avatar :-|
    avalanche
    • - 4
    • + 2

    След края на ‘златния век’ през 89та в БГ всичко се разпада

    Нередност?
  • 2
    nv avatar :-@
    nv
    • - 8
    • + 1

    Как само ви се иска да вкарате ваш човек за кмет, а? Резултатът ще е същата разсипия като в момента в държавата...

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 7

    До коментар [#2] от "nv":

    Защо преписвате собствените си проекции върху другите?

    Аз лично не искам мой човек в общината, а някой който да не дава сметоизвозването на приближени хора, да не прави от ЦГМ бездънна черна дупка за обществени средства, да не източва Топлофикация, да го е грижа за качеството на живот, да направи центъра на града приветлив, спокоен и най-вече без автомобили, да не позволява да се строи кой където му падне, да не се строи улица преимуществено, където Вълка е решил да си прави бизнес сграда, парковете да не са строителна площадка, да не се правят постоянни ремонти на ремонтите, да се мисли за интегриран транспорт, буферни паркинги и т.н. Списъкът е доста дълъг.

    Нередност?
  • 4
    ichibane avatar :-|
    ichibane

    До коментар [#3] от "Rational":

    Амин

    Нередност?
  • 5
    lfy16540929501124297 avatar :-|
    Grainis ltd. Hydrogen Bulgaria
    • + 2

    От години предлагаме на столична община план за изграждане на една нова, футуристична София - smartcity.alle.bg , в свободните територии на Софийското Поле, на север от сегашния град . Този град ще бъде с предварително планирана и изградена (от 100% чист, възобновяем, свръх-евтин, противо-земетръсен, пожаро-устойчив и водонепромокаем строителен материал - basalt.alle.bg) Инфраструктура и Сграден Фонд, на поне пет подземни и до тридесет надземни нива ; с висящи зелени градини и паркове, вертикални аеропонни ферми, реки, езера и водопади ; с уникална транспортна система тип "летящ влак" - flytrain.alle.bg , "Летящи Коли" - flycar.alle.bg и Дронове - drones.alle.bg ; и с гигантско собствено производство на 100% Зелена Енергия, Горива, Храни, Материали, произведени от бързовегетиращи организми - biofuel.alle.bg , на почти нулева себестойност - nula-energia.alle.bg , и генериращи десетки милиарди Eвро приходи за града .
    Само да спомена, че при едно земетресение от 6 по Рихтер - каквото сеизмолозите придвиждат да се случи скоро, 90% от сегашния софийски Център, строен през последните 100 години, ще бъде сринат до основи .

    Нередност?
  • 6
    iiw571128054 avatar :-|
    iiw571128054

    По никакъв начин не съм привърженик на "Бай Тошово време", но панелките не са виновни за сегашното лошо градоустройство. Главната им идея е била бързо да се създадат максимален брой жилища за хора живеещи в доста по-лоши условия до тогава (с две думи опитвали са се да съседът средна класа колкото може по-бързо). Когато са се строили на повечето места е влагана мисъл, има големи разстояния между тях, паркинги, зелени пространства. Грозни са факт, лоша канализация и други проблеми, но това главно идва от факта, че вече са доста остарели.
    С останалите части от статията съм напълно съгласен, но те са повече от ясни за всеки.

    Нередност?
Нов коментар