Коментар | Политическият Меси пак скъса менискус

"И магаре да вържа за депутат, ще бъде избрано", каза през 2019 г. Бойко Борисов
"И магаре да вържа за депутат, ще бъде избрано", каза през 2019 г. Бойко Борисов
"И магаре да вържа за депутат, ще бъде избрано", каза през 2019 г. Бойко Борисов    ©  Юлия Лазарова
"И магаре да вържа за депутат, ще бъде избрано", каза през 2019 г. Бойко Борисов    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"И Меси е на 31 години, но като влезе, вкара първия гол. България си има Меси в това отношение и това съм аз." Така лидерът на ГЕРБ обясни на симпатизанти във Враца през уикенда защо, въпреки че вече е на възраст, по-добър за премиерския пост от него няма. Защото е "можеш, знаещ и ще ви изведа от кризата", каза Борисов.

"Когато имаш в отбора си Меси (Лионел Меси - футболист на ПСЖ и Аржентина), няма нужда да търсиш Ди Мария (Анхел ди Мария - футболист на "Ювентус" и Аржентина)." С това сравнение пред бТВ и бившият финансов министър Владислав Горанов от ГЕРБ отговори на въпроса кой ще е кандидатът за премиер на партията - ден преди в това качество при президента да бъде изпратен неврохирургът проф. Николай Габровски.

Подобно на другите си съпартийци, които гостуваха в телевизионните студиа през уикенда, Горанов използва почти цялото телевизионно време, за да обяснява, че лидерът на ГЕРБ е безспорна кандидатура и "Меси в политиката".

Българският политически Меси обаче явно пак "скъса менискус". След двудневните обяснения как по-подготвен политик "за всички кризи в държавата" няма, в понеделник Борисов не отиде да получи проучвателния мандат за съставяне на правителство, а политическата отговорност за премиерския пост беше прехвърлена на професора неврохирург.

Впрочем зрителите вече са наблюдавали този вид финтове на местния Меси. През април миналата година, когато ГЕРБ също спечели изборите, Бойко Борисов подреди състава на Министерския съвет от болницата по патерица и шорти - заради скъсан менискус. Там той събра депутатите от ГЕРБ, раздаде им постове, посочи премиер (тогава Даниел Митов) и никога не внесе подобно правителство за гласуване в парламента.

Очевидно е, че когато българският Меси не е сигурен, че ще вкара политически гол, оставя тази задача на странични фигури - "отдалечени от партиите". На президентските избори през ноември ГЕРБ представиха кандидата си проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет, като "професор, учен, историк, отдалечен от партиите". В понеделник номинацията им за премиер проф. Габровски също се представи като "личност, еднакво отдалечена от всички партии".

Така излиза, че професорът ще е непартиен премиер на партийно правителство на малцинството, което ГЕРБ засега заявява, че ще предложи. Но няма да е изненада, ако както миналия април, отново не бъде внесен състав на кабинет за гласуване в парламента.

Така или иначе след практикуването му в продължение на 12 години този стил на прехвърляне на отговорността започна да губи ефекта си. За лидера на ГЕРБ вече са само хубав спомен времената, в които можеше да разкаже как е намерил здравния си министър на един пътен разклон (2010 г.) или да сподели убеждението си (2019 г.), че и "магаре да посочи", ще бъде избрано.

"Политическият Меси" до момента е оперирал истинските си менискуси пет пъти. Политическите е късал още няколко пъти, сега вероятно опитът за гол с дълбоките резерви отново ще бъде неуспешен.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Не мога да прочета текста, но заглавието е уникално!
    Попадение е отвсякъде! Браво!

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Жега, а?..

    Нередност?
Нов коментар