🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията ще намалява, и то бързо - отбележете си го

Петролът тръгна надолу, с него и цените, а изкуственият интелект може да постави началото на нова ера на глобализация с дезинфлационен ефект

В страни като България, където конкуренцията е все още ниска и олигополните структури задушават икономиката, охлаждането на цените ще е по-бавно и по-плитко
В страни като България, където конкуренцията е все още ниска и олигополните структури задушават икономиката, охлаждането на цените ще е по-бавно и по-плитко
В страни като България, където конкуренцията е все още ниска и олигополните структури задушават икономиката, охлаждането на цените ще е по-бавно и по-плитко    ©  Shutterstock
В страни като България, където конкуренцията е все още ниска и олигополните структури задушават икономиката, охлаждането на цените ще е по-бавно и по-плитко    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пламен Моновски е съосновател на многомилиардния бизнес на Blackrock Emerging Markets, а понастоящем съветва институции и големи частни инвеститори по избора на активи в портфейли. Активен инвеститор на публичните и частните пазари по целия свят.

Та докъде бяхме стигнали? О, спомням си...

(Шрек, преди да целуне Фиона)

***

Казах ви през август миналата година на страниците на този вестник, че цената на петрола и газа ще падне, вероятно рязко. Отбелязахте ли си го? И че инфлацията също ще падне - обърнахте ли внимание?

Петролът тръгна надолу, а с него и инфлацията. Сега казвам, че инфлацията ще спадне още повече. И си го запишете!

Казах ви също, че когато всички "знаещи" вдигаха шум, че цените ще вървят нагоре и нагоре, те сигурно ще паднат. Опитът ме е научил, че когато всички са убедени, че нещо ще стане, точно обратното се случва. И така, какво припяват всички в момента? Познахте - че инфлацията няма да падне и че ще е завинаги. Подозирам, че припевът отново е грешен.

Но защо, моля, да говорим за петрол, когато мислим за инфлацията? Радвам се, че попитахте. Петролът е душата, смазката на глобалната икономическа машина. Той е може би най-важната променлива, която определя всички други икономически индикатори, включително инфлацията.

Изминалото десетилетие беше десетилетието с ниските цени на петрола. Тези ниски цени причиниха свръхниските лихвени проценти, които на свой ред увеличиха неравенството в обществото. Неравенството на свой ред роди популизма. Ниската цена на петрола излюпи популистите, виждате ли връзката?

Петролът е отговорен за толкова много блага и злини. Цената му е основната причина, primus movens, за толкова много неща, за които мислехме, че са се случили поради нещо друго. Да вземем финансовата криза от 2008-2009 г. Светът смята, че тя е причинена от влошаването на високорисковия дълг, емитиран от американските банки. Това може да е така, но финансовият крах е междинната, а не непосредствената причина.

В основата на колапса на жилищния сектор и последвалата опустошителна криза беше рязко нарасналата цена на петрола, която бързо охлади прегряващата световна икономика. Това рязко свали високите цени на имотите. Останалото, както се казва, е история. Това е моята теория за случилото се, но е теория, която доста си харесвам.

Петролът има огромно значение. Особено за инфлацията и доверието.

Неотдавнашните спадове в цените на петрола и газа от двете страни на Атлантическия океан, особено в разгара на зимата, ще доведат до падането и на пощурялата през 2022 г. инфлация. По-наблюдателните от нас ще забележат, че газовите фючърси за следващите няколко години се търгуват на нива под тези преди руско-украинската война. Това е голяма новина за бъдещата инфлация. Надолу!

Цената на петрола е основната причина за толкова много неща, за които мислехме, че са се случили поради нещо друго.

Освен това има и други суровини, които поевтиняха в резултат на падналите цени на петрола. Дървесината, циментът, строителните материали, тороветe са паднали с поне 50% от миналогодишните им пикове. В САЩ цените на употребяваните автомобили се сринаха, както и акциите на фирмите Carvana и Cazoo, които търгуват с коли втора ръка. Веригите за доставки са се подобрили значително, цените за контейнери са надолу с 80% (!) от пика. Всичко това го показвах, когато се случваше, от моя гръмогласен и заядлив Facebook профил.

И не са само промишлените стоки, които видяха или ще видят спад в цените. Цените на храните, които в момента са до небето, също могат да се сринат много заради конкуренцията и новите играчи на пазара. В Обединеното кралство например Aldi, Tesco - чрез своята Clubcard, и Amazon подбиват цените на супермаркетите печалбари. Дори цените на кучетата в Албиона са намалели с около 30%, след като балонът на пандемичния бум в купуването на домашни любимци гръмна.

Последните проучвания в САЩ и Европа показват, че бизнесите трудно могат да увеличат цените без сериозни отрицателни ефекти за тяхната еластичност. Хората просто купуват по-малко. Технологичните фирми отново започват със старите си трикове да подбиват цените. А какво ще кажете за изкуствения интелект, ChatGPT? Може ли той значително да намали цените? Не бих заложил срещу това... Изкуственият интелект може да постави началото на нова ера на глобализация и спадове на цените, съизмерими с дезинфлационния ефект на китайското производство през първите две десетилетия на това хилядолетие.

Така че инфлацията ще намалява. И то бързо! Защо казвам "бързо"?

Когато през август 2022 г. говорих от страниците на този вестник за потенциалния срив в цените на петрола и газа, се опирах на една техническа истина - когато цените вървят вертикално нагоре, те (по-често) вървят вертикално и надолу. Движенията на инфлацията са симетрични - рязко нагоре, рязко надолу. Това се дължи главно на състава на инфлационната кошница и на стадното поведение на хората.

През 80-те години Индексът на потребителските цени (CPI) в Америка достигна своя връх от 15% и малко след това падна до 2%. През 2022 г. CPI в САЩ достигна своя връх от 9%; няма да е поeтапно, ако стигне до 2-3% до края на тази или следващата година. Говорейки за резки спадове, човек трябва да се учуди на истинския колапс на агрегата M2 (мярка за паричния запас на САЩ - бел. ред.), който не само регистрира най-големия спад от 80 години, но и дори стана отрицателен за първи път, откакто се измерва! Ако сте монетарист, това ще ви стресне! Според монетаристите инфлацията е монетарно явление; такъв колапс на паричното предлагане означава, че в бъдеще няма да има големи покачвания на цените.

Последните проучвания в САЩ и Европа показват, че бизнесите трудно могат да увеличат цените без сериозни отрицателни ефекти за тяхната еластичност

И защо ще обръщаме толкова внимание на САЩ, ще попитате. Защото това е най-голямата и най-сложната икономика в света. И тя засяга всичко. В целия свят най-големият спад на цените на суровините ще засенчи вътрешните влияния - независимо дали страната се казва Салвадор или България. Падането на Индекса на производствените цени (PPI) в САЩ от 10% на 5% и отслабеният в резултат на това долар ще имат ефект на цунами с глобален обхват. Разбира се, тези вълни няма да са еднакви навсякъде. В слабо развитите икономики като България, където конкуренцията е все още ниска и където олигополните структури задушават както производството, така и дистрибуцията, охлаждането на цените ще бъде по-бавно и по-плитко. Ние, българите, имаме пълното право да сме ядосани от това.

А какво да кажем за лепкавостта на инфлацията? Ще продължи ли тя? Има ли доказателства за ужасяващата спирала на заплатите и разходите, за която икономиката 101 (въвеждащ курс по микро- и макроикономика за студенти - бел. ред.) ни казва, че предизвиква инфлационни изблици? Не мисля, че има такива доказателства.

Първо, масовите съкращения в САЩ в най-високоплатените отрасли на технологиите и финансите държат заплатите под контрол. В IT фирмите съкращенията освен това коригират абсурдите и ексцесиите на миналото десетилетие. При последните съкращения в Google заедно с кохортата програмисти бяха освободени и 27 масажисти!

Технологичната лудост беше повсеместна, виждали ли сте офисите в Пало Алто! Докато преди година каненето на актьори като Матю Макконъхи и участието на рапъра Уил.Aй.Eм в изготвянето на корпоративна стратегия от компании като Salesforce се смяташе за нестандартно мислене, днес това вече би се смятало за смахнато. Ето защо, когато Пол Сингър, основателят на най-страховития активистки хедж фонд Elliot Advisors, купи дял в Salesforce, той писа на неговия ексцентричен шеф Марк Бениоф, че работата може да се свърши с много по-малко хора. И много по-малко глезотии. Сингър, който продаде Twitter на Илън Мъск, би трябвало да подкрепя новите работни практики на Мъск за тех служителите. Работа с по-малко бонуси и по-малко хора! Робовладелци от целия свят, съединявайте се!

Второ, фактът, че цените на акциите на големи публични компании са реагирали положително на съкращенията, показва, че пазарът мисли по същия начин. Работата може да се свърши добре с по-малко хора и по-ниска заплата! Изпълнителните директори вече не трябва да нагаждат заплатите "в битката за таланти". Освен това възстановяването на цените на акциите ще компенсира работниците чрез опции за акции и по-малко корпоративен кеш, така че - отново - няма нужда да повишават заплатите. Любопитно е също, че докато съкращават хора, корпорациите увеличават инвестициите. Докато Microsoft съкращаваше 10 000 служители, неговият главен изпълнителен директор Надела обяви инвестиция 10 милиарда долара в OpenAI.

И реалните заплати, т.е. тяхната покупателна способност, и производителността може най-накрая да се повишат след десетилетия на стагнация на производителността. Сега това е дезинфлационно!

И накрая, има един човъркащ въпрос. Знаем, че след бързи скокове на цените инфлацията има тенденция да се установи на структурно по-високи нива и става по-нестабилна. Така ли ще е в идващите години? Отговорът - в следващия епизод. Засега е достатъчно да се знае, че инфлацията вероятно ще спадне рязко на повечето места по света и ще остане там за известно време.

Пак заповядайте.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jbe1450820254483733 avatar :-|
    Горан
    • - 2
    • + 7

    Малко е изкривено мисленето. Инфлацията ще намалее на годишна база, защото вече ще сравняваме центие с тези от 2022г., които цени вече бяха увеличение и нормално е вече да не виждаме двуцифрена инфалция а по-скоро инфлация от 2-4% ... Намаляването на годишната инфлация, не означава, че центие ще започнат да поевтиняват ....

    Нередност?
  • 2
    julesta avatar :-|
    julesta
    • - 2
    • + 2

    ot 20 na 19% ?

    Нередност?
  • 3
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • + 2

    доста пожелателно

    Нередност?
  • 4
    yp123 avatar :-|
    yp123
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "Горан":

    С много голяма степен на вероятност ценовите нива, поне за определени стоки и услуги, ще паднат под тези да 2022. На ниво Еврозона вече има лека дефлация на месечна база за ноември и декември, а че няма да се върнем на нивата от 2021 е ясно

    Нередност?
  • 5
    uyg341160523 avatar :-?
    uyg341160523
    • + 7

    Хареса ми тона на статията и разсъжденията. Долавям доста истина, но всеки си я пречупва през своята камбанария и си мисли за своите дела. Аз например съм дребен търговец на вело и компютърни части. При вело частите и колелата има сериозна стагфлация - т.е повишени цени и понижено търсене (не отчитаме сезонноста, а се гледа за същия период на мин год)Аз лично го отдавам най-вече на това, че хората се съпротивляват да купуват на новите по-високи цени, защото все пак това са "хоби" стоки и ако ти е намаляла общата покупателна способност е логично да орежеш тях. Компютърните части са изцяло друг домейн, те далеч не са "хоби" макар и да имат такава компонента. Най-големия двигател за компютрите е криптото (копаенето в частност), което пък се влияе от монетарната политика и инфлацията - колко повече пари се печатат толкова повече се надува крипто балона (редом с други балони) Новини за спад в инфлацията са положителни за криптото и ето го то вече е нагоре за тази година. Но ситуацията с компютрите е сложна защото се наслагват няколко противоречащи си фактора. Цените на хардуера бележат значителен спад спрямо 2021 и 2022, но в същото време има и спад на потребителското търсене (поради обедняване на населението), увеличено предлагане и в същото време, не толкова остър, но все пак - chip shortage за определени цели. Компании намаляващи персонала е логично да продават компютри, а не да купуват. От друга страна има развиващи се технологии като AI и всичко, което става "по-смарт" на които пък им трябват повече компютри... Но поне на потребителско ниво ми се струва съвсем логично цената на нещата от малката кошница не просто да спре да расте А ДА НАМАЛЕЕ през 2023. Излагам моята логика като дребен търговец с логиката на дребен производител (или търговец) на яйца

    1. аз продавам компютър за 1000лв обаче не се купува вече повече от месец понеже излизат нови модели, падат цени и т.н. Търсенето през януари никакво го няма и т.н
    2. Няма какво да правя защото го закъсвам за пари и го намалям на 900 да заминава и за да сложа пари в джоба.
    3. Производителя на яйца се е въздържал да си купи нов компютър доста време, защото е бил притискан от растящи разходи. Сега обаче вече при спад в разходите (режийни и суровини) и рекордни нива на цените той вече има свободна пара в джоба и купува моя за 900лв
    4. Виждайки че все пак при голяма част от стоките от широката кошница няма кой знае какво увеличение (ето, той си е купил компютър за 900 вместо 1000) , той се замисля че може би пък наистина 4лв за 10бр яйца е множко, може да си позволи да свали на 3,6лв.
    5. Да, няма да намаля цената на продаван велосипед или части, защото там динамиката е друга, и все пак и не мога да си позволя да я вдигна, просто защото търсенето на хоби стоки е по-скоро еластично

    В крайна сметка искам да кажа, че да, всичко е като скачени съдове. И напълно подкрепям автора - не, няма да има спад в инфлацията от 20 до 19%, а ще има спад от 20% до предишните нива - 2-3-4%... просто защото няма как едни стоки и суровини да поевтиняват, а други (хранителните) да бичат само нагоре - все пак те са във високо конкурентна среда и вече става ясно, че има частична спекула в тези високи цени. Дори при някой рекордьори в поскъпването, мисля че е нормално да се появи дефлация (млякото и яйцата например) Скок от около 100% в рамките на 2 години изглежда пресилен както и да го смятаме.

    Има и друга страна на монетата. Спад в инфлацията -> започва да се отпуска паричната политика -> започват да растат активите (акции, крипто, имоти) и не само -> те натискат инфлацията обратно нагоре, защото обезценяват парите един вид.

    Каквато и да е истината за бъдещето едно е сигурно - ако сме гъвкави, търпеливи, смирени като обратното на алчни, учащи се и бачкащи здраво - всичко ще е наред и ще пребъдем ние като индивиди и като част от този прекрасен и лош едновременно свят.

    Нередност?
  • 6
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 2

    До коментар [#1] от "Горан":

    дефлацията идва, догодина. Защото при спад на цените на енергията, от висока база намаляване означава дефлация

    Нередност?
  • 7
    uxv41590638 avatar :-|
    Малинчо Паков
    • - 3
    • + 2

    Общо взето дрън-дрън, при това доста нафукано! Брент се държи на 89 дол. за бъчва и се върна от значително по-ниски нива ! В момента поскъпването на цените на основни стоки се дължи именно на това. В Щатите през последната седмица отново поскъпна питейната, а преди нея и техническата вода (не съдържа нефт, но е в бутилки и се обработва с енергетичен ресурс). От хранителните продукти най-много скочиха яйцата и хлябът, също цитрусовите, медът, маслото, кашкавалите. И никак не се вижда ценови спад, въпреки факта, че цените на горивата (бензин, нафта, дизел) намаляха (без да се върнат към стойности от миналото лято). Тъй че,Пламене, успокой се, поеми дъх и седни да помислиш, след като прочетеш и разберешсветовните ценови тенденции!

    Нередност?
  • 8
    vuk21919061 avatar :-|
    vuk21919061
    • + 2

    Тук не се отчита политиката на централните банки. Фед ще обяви нов таван на лихвата през февруари на 5пр, после на 5.25 и т. Н. ЕЦБ продължава с повишенията а през март започва и QT. Изобщо не се говори за пивот а за намаляване на стъпката и изчакване на резултатите. Инфлацията лесно ще бъде свалена на 4 пр но трудното ще е да се свали на 2пр. Това може да продължи с години. Това което аз мисля е че ще видим за дълго инфлация от около 3 до 4 пр. както и по високи лихви. Което никак няма да е добре за стойността на активите. Също трябва да се види какво се случва в Австралия инфлацията там падна до 7.3 сега е обратно на 7 8 което ще накара банката отново да повиши лихвите. Инфлацията при стоките пада но при услугите остава гореща. А и пазара на труда навсякъде е силно затегнат. Предстоят интересни времена

    Нередност?
  • 9
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 1

    Като пуснат пак печатницата със сигурност ...

    Нередност?
  • 10
    vuk21919061 avatar :-|
    vuk21919061
    • + 1

    До коментар [#9] от "SS":

    Относно твоят пост
    Натискът от демографията и деглобализацията ще тласне нагоре новата норма за инфлацията, по-близо до 4, отколкото до 2 процента. Това ще затрудни централните банки да намаляват лихвите, за да противодействат на следващата рецесия. По-високите лихвени проценти означават, че правителствата могат да вземат заеми и да харчат мащабно, за да стимулират вялите икономики, само при риск да бъдат наказани от световните пазари на облигации, които вече са много по-малко толерантни към свободното харчене.

    Макар че следващият спад може да отнеме повече време, за да се прояви, той вероятно ще приеме непозната форма, вероятно не много по-дълбока, но по-трайна, тъй като по-устойчивата инфлация държи централните банки и правителствените спасителни екипи встрани. Светът не е готов за предстоящата дълга стагнация.

    Нередност?
Нов коментар