🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдебната реформа провали още един парламент

От 45-тото Народно събрание до момента всеки парламент се разпуска, щом дойде ред на реформата на прокуратурата и КПКОНПИ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото на октомври м.г., ден след парламентарните избори, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към "Демократична България" и "Продължаваме промяната": "Дайте си съдебната реформа и ние ще я подкрепим, ако трябва и за конституционно мнозинство".

Четири месеца по-късно съдебна реформа няма, измъчено в последните дни бяха приети няколко закона, свързани с правосъдието, но основните закони - за реформата в прокуратурата и статута на главния прокурор, за реформата на КПКОНПИ, останаха за следващ парламент, независимо че са минали през оценката на европейските институции и са в Плана за възстановяване и устойчивост.

Дежа вю от последните легислатури

През септември 2021 г. "Капитал" написа, че "съдебната реформа провали два поредни парламента" - 45-ият и 46-ият, макар че обратното също е вярно - два поредни парламента провалиха надеждите за съдебна реформа. Основание за тази констатация беше фактът, че в момента, в който се появят законите за съдебната реформа, веднага се намира повод парламентът да се разпусне. Така например 45-тото Народно събрание просъществува само месец и проведе 9 заседания, но още от първия му ден "Демократична България" внесе пакет от закони за съдебната реформа, след това и "Изправи се! Мутри вън!". Сред тях закриването на спецправосъдието, разширяване на съдебния контрол върху прокуратурата, като се започне с отказите да се образува досъдебно производство, премахване на предварителните проверки, засилване на отчетността и прозрачността в прокуратурата и на главния прокурор, същностна реформа на ВСС, реформа на КПКОНПИ даже и т.н. По всички тези теми имаше декларирано съгласие, включително от "Има такъв народ!" и БСП, че са приоритетни. Нито един от тях не мина в 45-то Народно събрание.

46-тия парламент успя само да извади Бюрото за защита от опеката на главния прокурор и да го прехвърли към министъра на правосъдието - в последните дни преди разпускането му.

47-то Народно събрание стартира в началото на декември 2021 г. и до разпускането му в края на юли м.г. то успя да приеме само един от законите, относими към реформата - закриването на спецправосъдието, но в правосъдното министерство през това време се пишеха много закони - и за прокуратурата и главния прокурор, и за КПКОНПИ, за защита на подателите на сигнали за корупция, електронно правосъдие и т.н. Започна разривът между ИТН, и ПП и ДБ, който доведе до края на тази легислатура...

Сега предстои разпускането на 48-ото НС. И този път не само важните закони са внесени в парламента, но са минали през експертната оценка на Венецианската комисия, Комитета на министрите, ЕК.

А най-значимите от тях - за статута на главния прокурор и за КПКОНПИ чакат второ четене.

Днес вече съвсем спокойно може да се каже, че четвърти пореден парламент се разтурва по този модел. Което е донякъде положителна новина, защото показва, че има вече едно ядро в парламента, което няма да спре да настоява за истинска съдебна реформа, а не ерзац по модела на ГЕРБ и ДПС.

Във вторник председателят на парламентарната правна комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) обвини правосъдния министър Крум Зарков в "груб натиск и опит за изнасилване", задето призовал депутатите да направят и невъзможното, за да приемат закона за разследване на главния прокурор.

"Да, отвърна Зарков, натисках. Натисках като народен представител. Натисках като протестиращ. В последния месец натисках като министър и ще продължа да натискам, докато страната ни се превърне в истински правова държава. Тоест държава, в която никой не е над закона. И днес се обръщам към всички, които все пак няма да се откажат - този натиск трябва да продължи. Ако нещо разбрахме през изминалия месец, то е, че без натиск няма да стане. Никога не е въпрос на време, а единствено на воля и желание."

Всяка реформа значи промяна, т.е. разбъркване на някакво установено статукво, съответно съпротива от него и налагане на една воля над друга. За целта трябва да има мнозинство, иначе в обществото и в парламента ще се случват ситуационни мнозинства, но опре ли ножът до кокала, стигне ли се до промяна на системата, това мнозинство просто се разпада. Засега в българското общество няма сила, която да организира съдебната реформа заради изборните резултати - недостатъчно хора разпознават тази тема като водеща, недостатъчно разбират колко пряко ги засяга, а някои са обработени да смятат, че тя е изкуствено налагана - прикритие на битка за власт.

И тя действително е брутална борба за власт, но не както я разбират опонентите - за овладяване на институциите и смяна на сегашните хора със "свои" хора, за да упражняват тази власт в своя изгода. Целта е тази власт да се даде наистина в ръцете на хората, които я упражняват от името на народа - както впрочем започва всяко съдебно решение.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    На анонимните автори отчайващо им се губи причинно-следствената връзка. А оттам и всичките им изсмукани от пръстите изводи са обикновени поредни предизборни изливи в полза на своите партийки.

    Видимо е, че не нефелния пореднен къс парламент "се разпуска щом дойде ред на реформата на прокуратурата и КПКОНПИ", а въпросните законодателни актове се входират от партиите, чиито орган е медията,с пропагандна цел, когато е видно, че е сигурно, че НС ще се разпуска.
    Т.нар "съдебна реформа" е никога неслучващото се "тука има, тука нема" на Христос Иванов от почти две десетилетия.
    Не че правораздаването в БГ е образцово. Всъщност къде е? Дали във флагмана на демокрацията, където неудобния президент Тръмп го направиха луд заради открити секретни документи във вилата му, а за същото на удобния президент Бидон не му накривиха и шапката?

    БГ т. нар. "съдебна реформа" е изродена до разчистване на персонални сметки със заемащия длъжността гл. прокурор. Дали ако секретарката на Христос Иванов (или самият той) седне на това кресло, проблемът ще се реши? Май да, а в сщото време прокуратурата като система ще си остане римейк на съветскита прокуратура от времето на Вишински - военизирана структура с ясна и категрична субординация, каквато е без промяна до днес от Димитровската конституция пред 1949 г.
    Почти 75 г прокуратурата в БГ продължава да осъществява съветския модел, а виновникът се търси в поста на гл.прокурор...

    В този смисъл анонимната статия горе е по-скоро партиен рекламен анонс, насочен към предстоящите избори, отколкото сериозен аналитичен текст.
    Всъщност такива текстове тук няма кой да напише...

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-?
    masay
    • - 2
    • + 1

    ПП и Со в миналото НС защо не приеха подобни закони?
    Защо Асен в последния ден на нласт 1 авг. подписва съгласие за законови промени по повод Гешев, залегнали в Плана за възстановяване? Кой обвърза персонално Гешев с Плана за възстановяване?

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Топлата връзка ДПС - Гешев лъсна във Вашингтон. Иван Гешев и Хамид Хамид рамо до рамо на форум организиран от конгресмен, когото разследват за финансиране от Русия и незаконен лобизъм за Венецуела.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161332219486189

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    Докато ползените идиоти, които манипуирате толкова време не разберат, че темата за съдебна реформа е дъвка с която ги залъгват преди избори ще е късно. Никой от тези "добри сили", а за мен поствени явни измамници и шарлатани, не иска съдебна реформа. Прокопиевската групировка иска да си сложи единствено удобен главен прокурор, който да не им пречи на сделките и далаверите. Съдът вече е превзет, адвокатската мафия също е купена и на тяхна страна. Остана им само главния прокурор и могат да си правят каквото искат!

    Нередност?
Нов коментар