🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Танцуващите с лъжи и фалити

Еврозоната е заплаха за модела КТБ - наближава десетилетие от фалирането на банката, без изгледи да бъде понесена отговорност
Еврозоната е заплаха за модела КТБ - наближава десетилетие от фалирането на банката, без изгледи да бъде понесена отговорност
Еврозоната е заплаха за модела КТБ - наближава десетилетие от фалирането на банката, без изгледи да бъде понесена отговорност    ©  Юлия Лазарова
Еврозоната е заплаха за модела КТБ - наближава десетилетие от фалирането на банката, без изгледи да бъде понесена отговорност    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сигурно си спомняте тирадата пред камерите на лидера на ГЕРБ през август в димитровградския завод "Неохим" на тема "Промяната" уби България". Пред Борисов директорът му, бивш кандидат-депутат от ГЕРБ, обяви, че заводът трябвало да спре работа и да освободи работниците заради високите цени на природния газ - разбира се, по вина на кабинета "Петков". "Промяната" е изпратена, за да съсипе българската икономика; "Промяната" - това е смърт за българската индустрия", градираше посланията си Борисов преди изборите през октомври.

После се разбра, че заводът е спрял за планов ремонт и че няма уволнени работници. Преди дни за същата 2022 г. "Неохим" официално отчете 67% (80 млн. лв.) по-висока нетна печалба спрямо 2021 г. А скъпият газ, който през лятото беше складиран в Чирен, се оказа най-евтиният компонент в микса за януари.

Тези факти обаче няма да стигнат до масовата аудитория на телевизиите. По същия начин хората, които от сутрин до вечер са плашени с какви ли не злини и жестоко поскъпване, ако България премине към еврото, едва ли ще чуят, че в изминалия месец откакто прие еврото, инфлацията в Хърватия дори е спаднала спрямо декември. А фронтът на ГЕРБ, БСП, ДПС, "Възраждане" и "Български възход" в парламента ефективно блокира влизането на България в еврозоната и без референдум.

Залогът на този вихрен предизборен танц с манипулациите е въпросът кое е заплашено да фалира. В единия вариант може да фалира моделът КТБ и безнаказаното ограбване на данъкоплатците по кремълски образец, в другия - възможността България да скъса с олигархичната си система и да стане нормална европейска държава.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 5

    Аз пък се сещам за инвестицията за уж немския завода на Киро за електромобили край Ловеч, който се оказа албански и който държавата щеше да дотира, а сега си стои голо поле. Спомням си за празния язовир на който Киро се снима, а се оказа, че няколко дена преди това е бил изпразнен. Спомянам си как Асан ви Василев щеше да строи тунели, мостове и магистрали без дългове, а взе 1 милиард заделени за жизненоважната магистрала Хемус и осъди хората в най-бедната северена част на още години застой и обезлюдяване. След което започнаха да теглят дългове по 500 милиона всяка седмица и ни обеща до 2025 година външния дълг да стане от 32 милиарда на 59. Днес четем, че държавният резерв източен и не бил толкова от виденово време. Успоредно с това спря договора до края на годината с Газпром и започна да купува с 30% по-скъп газ от румънската Газпром, а и вкараха пак посредници. Евтините американски танкери на Лена ви няма да ги коментирам. И до сега няма смислено обяснение защо по времето на ПП-тата горивата стигнаха 3.50 лева за литър, а сега са с почти лев по-надолу при същата цена на суровините и при война. Инфлацията при Киро ви и корифея Асан 3 пъти по-висока от средната в ЕС.

    Нередност?
  • 2
    sladur avatar :-|
    Stoyan Guglev
    • - 3
    • + 1

    Яко си го заскубал, а Скуби. Колко верни неща има в твоя коментар. Май не са много...

    Нередност?
Нов коментар