Какво се случва в държавата? Ето два отговора

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Попитайте произволен журналист, който следи политическата ситуация: "Какво става, ще има ли правителство", и погледнете внимателно изражението на лицето му. Ще видите смесица от объркване и раздразнение. За разлика от политическата ситуация, реакцията е лесна за обяснение - отговорите на тези два въпроса се сменят понякога по няколко пъти на ден. В този брой на "Капитал" обаче се хванахме да обясним насериозно какво се случва, така че да се разбере от всички. Това не е лесно.

Политическата ситуация в България последните две години, а особено много през последния месец, прилича на много бързо развиващ се турски сериал. Събитията са много, емоциите - още повече, често са бутафорни и ако си изпуснал 137-и епизод, в 138-и вече ти е много трудно да разбереш от кого е бременна Ширин и защо е в болница с увредено сърце.

В няколко текста в този брой се опитваме да обясним какво става, така че да е ясно и за хората, които не си прекарват по-голямата част от деня в новинарския поток. Това се оказа много полезно упражнение дори и за тези, които живеят в него, защото от дистанцията се видя сравнително ясна картина:

През последния месец България се намира в период на много сериозна турбуленция, която се случва едновременно в няколко области - политиката, съдебната система, престъпния свят и (вероятно) държавното управление. От 15 години там се беше стигнало до баланс на интересите между ключови играчи от всички тези области. Той обаче не може да продължава повече - ситуацията се промени, има нови играчи, старата схема приключи. Има силен както външен, така и вътрешен натиск за декриминализиране на политиката и съдебната система. Към това се прибавя и фактът, че от две години насам е силно ограничен и основният източник на приходи за тези групи - еврофондовете. Ефектът от всичко това е, че мафията е гладна и това създава конфликти отвътре, а външният натиск засилва интензивността на всички движения.

Ситуацията беше най-добре описана от една реплика в записа от разговора на главния прокурор Иван Гешев с очевидно готвения за негов наследник Борислав Сарафов: "Приятели сме, борим се, прегрупираме се."

Накратко, сериозна част от турбуленцията в момента се предизвиква от опити за прегрупиране на мафията - някой пада зад борда, друг се съпротивлява, трети се опитва да построи нова схема или поне да си гарантира оцеляване. Този процес ще продължава. Старият баланс е невъзможен, новият, изглежда, още не е постигнат.

По-голямата част от тази битка се случва скрито, но "прегрупирането" минава и през скандали, които за момент показват какво всъщност се случва зад имитацията на правосъдие и политика. Това се вижда както от записите, които разпространи Иван Гешев, така и от разкритията на бившата жена един от най-силните криминални авторитети в съдебната система - Петър Петров, известен като Петьо Еврото. Тя говори в интервю за "Антикорупционния фонд" и уплътни с подробности отвътре превземането на прокуратурата, а отчасти и съда.

И тъй като всички системи, които сега скърцат, са свързани, ключово за новия баланс е случващото се в политиката. От преговорите за правителство, а ако те са успешни - и от действията му през следващите месеци, зависи до голяма степен дали сегашните събития ще бъдат част от сериозно преподреждане на държавата, от която да спечелят повечето хора, или ще са само успешно "прегрупиране" - смяна на някои хора и запазване на позициите за крадене, безнаказаност и елиминиране на неудобните. (Вижте всичко за събитията от последните дни - тук и тук.)

Засега изглежда, че цялата ситуация произвежда само шум и никакви резултати, но не се заблуждавайте - случват се сериозни размествания, от които ще има промени. Въпросът е само, че още не се знае дали те ще са за добро, или ще хвърлят нова мрежа от лъжи.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    d.rd avatar :-|
    Dr D
    • - 8
    • + 12

    Браво!
    Невероятно постижение е с толкова много думи да не се каже нищо!

    И тъй като раздвоението на личността като клинична картина ми е понятно отдавна, без да се напъвам забелязвам в газета от месец насам тревожните му симптоми: дезориентация, избирателна амнезия, промяна на личностния профил, агресия...

    Капитал, който беше пределно критичен към бацевото управление и вдъхваше надежда у нас, че неговия политически проект ще успее да направи лелеяната промяна, сега е абсолютно дезориентиран какво да пише за баце! Не е да го ругаеш, защото вече е съюзник, не е да го хвалиш, защѝото си е мутра, откъдето и да го погледнеш.
    И затова газетата вече тематично "забравя" и за повсеместната корупция, която той успя да издраска в ДНК-то на българина, и за авторитаритаризма му, и за търговията с власт, и за пачките и кюлчетата, и за управлението от прозореца на джипката, и за Ало, Ваньо, и за Ти си го избра, и за...
    Няма ги вече!
    Има партньор във властта - целият в бяло...

    Ей това салто на газетата мисля, че ще е mortale за доверието в нея.
    Както и за партията/те, които обслюжва медийно по тоя объркан и неубедителен начин.

    Лъгането в очите на хората е най-противното занимание.
    Да, лекари лъжат, за да отвлекат вниманието на близките на умиращ. Май същото прави и г-н Лазаров тук. Като мислещ човек той няма как да не е наясно с политическата смрад от колаборацията на мутри и декларирали се като антимутри, а всъщност просто по-ошлайфани такива, но се опитва упорито да ни бута мускалчета под носа.

    И да ни убеждава: Много лошо мирише тоя Гешев, бе!
    Да, там смърди. Но смрадта от осиамстването на антагонизмите в политиката едно, че е по-задушлива, но и въздействието ѝ е определено по-пагубно и по-дълготрайно за всеки един българин. Защото повиквателните не се пращат от партиите, за да скатават своите, а от военните окръжия...

    Няма никаква - нито информационна, нито събитийна - логика в момент, когато се сглобява най-хермафродитното българско правителство от това на княз Дондуков насам, газетата да ни отвлича вниманието с "разкритията" на жената на Петьо Еврото пред АКФ.
    Още повече, че в предишните три записа на АКФ въпросната дама я има заснета като шофьор на колата, с която изнася от спец.прокуратурата на Черковна откраднатото злато на Златанов! Тя е участник на куп престъпления, а сега просто топи съучастниците си, за да отърве кожата.
    Не е ли видно?!

    И съм потресен от журналистическата безпомощност на автора на горните приказки, който дори не споменава, че партиите му продължават опитите хермафродитния им организъм да се самооплоди и да роди правителство!
    А това търкаляне в чаршафите и пъшкане се разнасят из цялата страна вече цял месец!

    Тъжно е да си начело на газета в най-сектантския ѝ период.
    Ни чул, ни видял, ни може да го каже...

    Нередност?
  • 2
    alex.k avatar :-P
    alex.k
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#1] от "Dr D":
    Страхотно обобщение на целия коментар:
    "Браво!
    Невероятно постижение е с толкова много думи да не се каже нищо!"

    Нередност?
  • 3
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 5

    "Накратко, сериозна част от турбуленцията в момента се предизвиква от опити за прегрупиране на мафията"...

    Леко съм объркан кое точно е "мафията", защото исторически това определение беше давано от градската десница на:

    - Пеевски - срещу когото протестираха с Баце, за да върнат последния на бял кон. Сега, Пеевски е на една маса с ППДБ и ГЕРБ, за да координира "коалиционното мнозинство".
    - Бойко - срещу когото протестираха през 2020 г. заедно с Радев, сега са в предстояща на гласуване управляваща коалиция и опция за изпиране на имиджа МУ. А преди това половината от борците срещу него МУ бяха министри и съветници в първите два мандата.
    - Доган - десантът в Росенец, откъдето тръгнаха споменатите по-горе протести през 2020 г. Последният все още е почетене председател на същото ДПС от което искаха днес благословия за кабинет и формиране на конституционно мнозинство.

    И сега ще ни замазват очите с "мафията" с бушонът Пепи Еврото и сапунката около него или по-големият "превключвател" Гешев. И от двамата нищо не зависи - те са изпълнители. А сетих се - Радев! Пред когото коленичиха и призоваваха да се гласува за втори мандат през 2020 г., когато "мафията" беше оглавявана от първите трима изброени. Демагогия, сър, демагогия.

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 4
    • + 5

    До коментар [#3] от "kuranakyumura":

    Демагогия, лицемерие, отвличане на вниманието, пропагандна димка - по много начини може да се нарече това. На мен лично най ми допада констатацията на Доктора в коментара му в началото: политическа шизофрения. Либералните медии са обхванати от шизофрения и ни пробутват такива опуси като на гл.прокурор на Капитал - г-н Лазаров.
    А нещата са много ясни - взаимно отричащи се политически крайности се събраха, за да направят нещо, но не искат да си го признаят - нито събирането, нито нещото. А медиите дозамазват картината.

    Нередност?
  • 5
    nxy48610609 avatar :-@
    amidala
    • - 3
    • + 6

    Каква мафия борите, Лазаров, когато мафията реди правителство с уж антимафията ви? Ами свалете имунитета на Capo di tutti capi тогава! Ама сте се договорили вече, нали!
    За идиоти ли ни мислите?

    Нередност?
Нов коментар