🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": София има нова идея за решаване на проблема с паркирането, френски гигант в луксозните имоти влиза в България

Столичният завод за боклук произвежда основно боклук, преработващата ларви "Насекомо" привлече 4 млн. евро финансиране, чешкият онлайн супермаркет Rohlik взима под 5% от eBag за 500 хил. евро

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Заводът за отпадъци на София не изпълнява поставените цели, което обезсмисля голямата инвестиция

"Пишете за птички и корморани. Боклукът е криминална тема." Напълно добросърдечният съвет не идва след въпроси за италиански боклук, организирани престъпни групи или арестувани министри и зам.-министри. А покрай разследването на "Капитал" за гордостта на София и на премиера Бойко Борисов - завода за отпадъци на столицата. И показва, че проблемът със софийския боклук явно има и тъмна страна.

При откриването на завода през есента на 2015 г. Борисов увери, че той е 100% на софиянци и няма мечки, вълци, лисици и го окачестви като "най-доброто нещо, правено на Балканите". Като за такова е и инвестицията - вложени са близо 300 млн. лв., като предстои да се дадат още толкова за инсинератора към "Топлофикация София", който трябва да гори излизащия от завода RDF, или общо над 600 млн. лв. Оперативните разходи пък са по близо 30 млн. лв. на година. През изминалите над 4 години и на фона на непрекъснатите скандали с вноса на италиански боклук и изгарянето и складирането на отпадъци на всевъзможни места работата на софийския завода остана в удобна сянка. Докладите по околна среда на управляващото го "Столично предприятие за третиране на отпадъци" обаче показват няколко притеснителни момента. Прочетете тук.

2. Столичната община обмисля частни инвеститори да строят в общински терени паркинги или да изграждат сгради с паркинг

"В последните години тук става все по-трудно и това го усеща всеки един от нас." Така кметът на София Йорданка Фандъкова оцени възможностите за паркиране в града в началото на юни. Липсата на достатъчно паркоместа в най-големия български град е очевадна. Унищожават се зелени площи, задръстват се улици, а в някои квартали паркирането вече е ежедневна война, която свършва често с бой. На този фон досегашните действия на администрацията на Фандъкова бяха доста неадекватни.

Този път общината има нов подход. Решението е изграждането на паркинги в кварталите да става с помощта на частни инвеститори. Те ще могат да ги строят в общински терени или направо да изграждат цели сгради с паркинг, който после става общинска собственост. Целта е да се наблегне на осъществяването на публично-частно партньорство в тази сфера, тъй като София има "по-приоритетни обекти" и малък публичен ресурс. Подробности в този текст.

3. Компанията за преработка на ларви на черната муха "Насекомо" затвори сделка за инвестиция от 4 млн. евро

Отпадъците за едни са храна за други. Ларвите на черните мухи, или т.нар. Black soldier fly, са сред най-големите любители на органични отпадъци. За кратко време те могат да усвоят огромни количества, което им помага да нараснат многократно. Над 12 хиляди пъти по-големи от първоначалния си обем, ларвите на черните мухи се превръщат в източник на редица бизнес възможности. След преработката им те могат да се използват като добавка на храни за домашни любимци, в селскостопанската индустрия и дори в козметични продукти. Всяко от тези приложения e част от бизнес модела на българската "Насекомо", най-голямата компания за преработка на ларви на черни мухи в региона. А този месец компанията затвори първия си рунд за набиране на нов капитал в размер на 4 млн. евро, осигурени от фондовете NV3 и Morningside Hill, както и частни инвеститори.

4. Чешкият онлайн супермаркет Rohlik инвестира 500 хил. евро за дял от "под 5%" от българската eBag, с опция за изкупуване на цялата фирма в бъдеще

След пиковите месеци на коронавируса в онлайн супермаркета eBag всичко е нормално. Поръчките вече отново се изпълняват в рамките на три часа, а самите кошници на потребителите вече са "по-леки" и дори в склада на фирмата мирише на сравнително лежерно лято. От бизнес гледна точка обаче най-интересното предстои. В края на юни чешкият онлайн супермаркет Rohlik изненадващо обяви, че е инвестирал 1 млн. евро в българската фирма, като сумата идва с няколко условия.

Всъщност инвестицията за момента е от 500 хил. евро, която може да се удвои, ако основателят, изпълнителен директор и мажоритарен собственик Иван Александров поиска. Според Александров Rohlik получава "под 5% от компанията" срещу въпросните 500 хил. евро, което значи, че eBag вече се оценява на над 10 млн. евро. Самият Александров запазва мажоритарния си дял в дружеството "Кънвиниънс", през което работи eBag, а с миноритарни дялове са още фондовете Eleven, HR Capital, MFG Invest, както и партньорът на Александров Ивайло Караманолев.

5. Френската Barnes International влиза на българския пазар на най-висок клас имоти в партньорство с Luximmo Finest Estates

На пазара в България има множество имотни агенции и борбата за клиенти е ожесточена. Но има и по-специални случаи, които трудно ще намерят брокер, който да ги обслужи с местната си експертиза. Българин, които иска да купи апартамент в Рим и е готов да отдели за целта до два милиона евро. Или някой, който търси под наем вила на Лазурния бряг за цялото лятото - от май до септември. Примерите не са произволно подбрани: за Италия пречка се оказва нежеланието на местните агенции да работят с партньори, за Лазурния бряг - липсата на достъп до достатъчно оферти.

Изправени пред подобни предизвикателства, Невена и Никола Стоянови, хора с близо 15 години опит на пазара на недвижими имоти и собственици на група агенции, сред които и Luximmo Finest Estates, решават да потърсят силен международен партньор. Luximmo е специализирана в услугите към българи, които купуват и наемат престижни имоти. По същото време френската компания за луксозни недвижими имоти Barnes International търси партньори в Централна и Източна Европа, с които да работи на франчайз. Вижте тук.

Все още няма коментари
Нов коментар