🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Магистрала "Струма" и дефилето на провала; Как и защо България блокира Македония за ЕС и рискува изолация

Как "КЦМ 2000" ще прескочи 1 млрд. лв. приходи; История за един обвинен за измами американец с български паспорт; Какво е овърлендинг пътуването и защо е все по-популярно

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. АПИ се готви да поиска над 1 млрд. лв. от държавата, за да финансира отсечката от "Струма" през Кресна, макар за проекта да имаше осигурени евросредства

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) се готви да поиска от правителството близо 1.3 млрд. лв., за да построи 27-километровата отсечка на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Чака се само Министерският съвет да даде зелена светлина за този бюджетен разход. Това научи "Капитал" от свой източник, като АПИ нито отрече, нито потвърди това.

Проблемът е, че парите всъщност трябваше да дойдат от еврофондовете, но тази възможност бе пропиляна. Освен това участъкът реално няма да е с габарит на магистрала, а ще е скоростен път, т.е. няма да има аварийна лента и скоростта на движение ще е ограничена до 90 км/час. Няма и да е готов преди 2027 г. Всичко това се случва заради поредица от административни грешки и необмислени ходове на държавните институции, но и "под диктовката" на строителния бранш, както стана ясно от кореспонденция между служители, до която "Капитал" получи достъп от свои източници. Вижте тук.

2. България се опитва да реши историческите си спорове с Република Северна Македония, като държи за заложник преговорите за интеграцията на съседката ни

"Процесът на разширяване не трябва да легитимира етническия и езиков инженеринг, който се е състоял по времето на бивши авторитарни режими", гласи част от обяснителен меморандум, пратен от България до работна група "Разширяване" в Съвета на ЕС. Документът, който дори не е публичен в България, поставя ултимативни условия към Северна Македония и заплашва да блокира формалния старт на същинските преговори за присъединяване на западната ни съседка към съюза въпреки надеждите на германското председателство на Съвета на ЕС първата среща да се състои най-късно през декември.

Това се случва в ключов за региона момент. В момента американското и сръбското правителство успяват да постигнат исторически прогрес в отношенията си, който може да извади Сърбия от позицията на руски сателит на Балканите и да отпуши решаването на много проблеми със статута на Косово. Ако в същото време Северна Македония има ясен напредък към членство в ЕС, това ще бъде огромно поражение за Москва, която има интерес от хаос и напрежение в района, така че да има буфер от несигурност между себе си и по-голямата част от Европа. Между Македония и Европа обаче в момента стои България и нейният меморандум с ултиматуми, с който рискува отново да остане в изолация в Европейския съюз, като от страната, която през 2017 г. се опитваше да играе ролята на гласа на Западните Балкани в ЕС, се превърне в единствената държава членка, която блокира по-нататъшната интеграция на Северна Македония поради исторически спор, който се превежда в Брюксел като проява на ирационален национализъм от страна на България. Подробности тук.

3. Главният изпълнителен директор на "КЦМ 2000" Румен Цонев пред "Капитал" за инвестиционните планове и как компанията ще надхвърли приходи от 1 млрд. лв.

Румен Цонев е главен изпълнителен директор на "КЦМ 2000" от началото на 2013 г., председател на съвета на директорите на групата и председател на надзорния съвет на КЦМ. Инженер с над 30 години опит в металургичната индустрия. Присъединява се към екипа на КЦМ през 1991 г. като специалист "Инженеринг" и скоро оглавява отдела. Под негово ръководство са изпълнени едни от най-големите проекти на холдинга през последните години. Член е на управителните съвети на редица български и международни металургични асоциации.

"КЦМ 2000" е група от компании, обединени в холдингова структура, опериращи в областта на металургията и рудодобива, производството и търговията на концентрати, цветни метали и сплави, инженеринга, индустриалния сервиз и услугите. Част от групата е КЦМ - Пловдив, който е най-големият производител на цинк и олово в Югоизточна Европа. Компанията беше приватизирана през 2000 г. и в момента е изцяло българска, като шест физически лица са основните акционери в нея с общо над 78% от акциите. В групата работят 1850 души. За 2019 г. "КЦМ 2000" отчита консолидирани приходи в размер на 705.7 млн. лв. и нетна печалба 8.7 млн. лв. Разговора ни с мениджъра на групата ще откриете тук.

4. История на бягствата и самоличностите на един обвинен за измами американец, заловен в Австрия с български паспорт

Новината, че в САЩ са повдигнати обвинения на 53-годишния Ранди Крейг Ливайн и адвоката с отнети права Филип Райхентал (76 г.) за измама за над 5 млн. долара с bitcoin, не звучи като нещо с потенциал за сензация. Сумата не е грандиозна, а криптовалутните пазари са пълни със съмнителни играчи и подобни случки. А и в описаната схема няма особено оригинален ъгъл - твърденията са, че Ливайн е привлякъл инвеститори да му преведат пари с обещание да им прехвърли bitcoin, което така и не направил.

Зад историята обаче се крие дългото и любопитно минало на главния герой, разиграващо се последователно в САЩ, Полша, Русия, Грузия и Гватемала, като има и макар и периферна българска връзка. В обвинителния акт той е представен освен с името си и с поредица свои самоличности - RANDY CRAIG LEVINE, a/k/a Viktor Lapin, a/k/a Andre Santiago Santos Galindo, a/k/a Alexander Martinez Lavrov, a/k/a Alexander Kozlov, a/k/a Hristo Danielov Marinov. Предпоследното име е от български паспорт (вероятно фалшив), с който той е задържан в Австрия през юни. А последното е представяно пред клиентите като продавача на bitcoin по сделките, които така и не се се случват, а парите политат към сметки на другите му алтер его. Цялата история е в този текст.

5. Какво е овърлендинг, или когато пътуването е по-вълнуващо от крайната дестинация

Овърлендинг е една от новите модерни думи, които ще чуваме все по-често. Тя се използва за набиращите популярност къмпинг и офроуд сухоземни приключения и бягства сред дивото, далеч от тълпите. При тях пътуването е по-важно от мястото, до което искаме да стигнем, затова се търсят все по-далечни и диви дестинации. Независимо дали ще бъдат с оборудван като кемпер джип, с камион или дори с малък градски автомобил, този вид приключения започват да привличат все повече хора, търсещи нов вид изследователско преживяване.

Във времена, в които всички големи географски открития вече са направени, приключенският дух не стихва, просто си намира нови цели и проявления. Така, тласкани от чисто човешката нужда за търсене на новото, непознатото и предизвикателното, някои хора преобразуват автомобилите си във високопроходими домове и потеглят, впускайки се в интересен ваканционен жанр между къмпингуване и офроуд приключение. Прочетете тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар