Топ 5 от "Капитал": Създаването на най-големия медиен конгломерат, българският автопазар спада с 40% през 2020 г.

Общинското "Софияплан" подготвя заданието за нов общ устройствен план на София, "Овергаз" се сбогува с "Газпром", интервю с израелския писател Етгар Керет

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Собствениците на БТК United Group придобиват "Новa" и редица вестници на Делян Пеевски и оформят най-големия медиен конгломерат

За един ден от собственик на най-големия телеком в страната - дружеството United Group, се превърна в най-големия медиен конгломерат, създаван в историята на България. Това се случи, след като в понеделник Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) едновременно издаде две решения, с които разрешава собственикът на БТК да влезе във владение на "Нова броудкастинг груп" (НБГ) и редица вестници, сред които "Телеграф" и "Монитор", преди това собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Така United Media концентрира основни канали за дистрибуция на телевизия по кабел, сателит и ефир, най-голямата национална телевизия заедно с още няколко канала, една от най-големите групи за онлайн медии, четири радиостанции и няколко печатни издания. Прекомерната концентрация на медии може да затрудни повече независимата журналистика и увеличава възможностите за натиск от страна на държавата, тъй като основният бизнес на новия собственик е силно държавно регулиран. В същото време огромната медийна власт, както и това, че крайният собственик на "Нова" е голяма международна компания, дава свобода за противопоставяне поне на най-грубите опити за влияние от страна на правителството. Вижте тук.

2. Внесените нови и употребявани коли през 2020 г. са под 60 хиляди, или годишен спад с 40%

Българският автопазар съвсем обяснимо беше силно ударен от коронавируса. Внесените нови и употребявани коли през 2020 г. са на близки до дъното си от финансовата криза 2009-2010, но все пак са около 5% над тези най-ниски нива. Надеждите са, че корона ударът ще е значително по-краткотраен от световната криза и възстановяването ще започне още тази година.

В числа 2020 г. отвсякъде би изглеждала в червено. Нето по българските пътища са се появили с 60 хил. повече МПС (леки, лекотоварни, товарни и автобуси) и така общият им брой достига 3.81 млн. Броят на леките коли е нараснал с над 36 хиляди. Ако на пазара се погледне като брой сделки с внесени или препродадени в страната коли (тези със сменен или нов номер, които КАТ отчита като нови регистрации), тук минусът е голям - регистрирани са 241 хил., или с 20% по-малко от предходната година. При чисто новите сривът е по-силен - 34%. Още - тук.

3. Подготвя се заданието за нов Общ устройствен план на София, който ще промени параметрите на застрояването и ще определи бъдещето на града поне до 2040 г.

"Компромис с паркирането при новото строителство няма да правя. Няма ли места за паркиране, няма да има ново строителство." Това заяви през 2008 г. тогавашният главен архитект на София Петър Диков при обсъждането на Общия устройствен план на града. Колко малко е знаела или искала да направи за по-доброто развитие на града тогавашната управа е очевидно по резултата 12 години по-късно - един презастроен на места, претрупан с коли и, меко казано, непривлекателен на вид град.

Общият устройствен план е конституцията на един град. Той определя какво и как е възможно да се случи в рамките на града, както и какво категорично не е. Сега София е напът да изработи нова такава, защото наследената от Диков отдавна вече не върши работа, ако някога изобщо е. Подготовката за новия ОУП тече вече три години, в които екипът на общинското дружество "Софияплан" (преди "Софпроект") организира срещи с експерти, събира досега липсващи данни, анализира проблемите на града и се опитва да предложи решения. Целта е през есента да бъдат публикувани предложенията на "Софияплан" за промени в ОУП. Подробности - в този текст.

4. "Овергаз" се сбогува с "Газпром". Компанията на Сашо Дончев ще получи кредит 117 млн. евро, с част от които ще приключи раздялата с руското дружество

Започналата през 2016 г. раздяла между групата "Овергаз" на Сашо Дончев и руската корпорация "Газпром" е напът да приключи. Цената на "развода" е висока - вероятно около 230 млн. лв., и за да я плати, Дончев чрез дружеството си "Овергаз мрежи" ще изтегли кредит 117 млн. евро през няколко банки. Съкредитополучател ще е "Ес Дий проджект", която е собственост на "Овергаз мрежи", а солидарни длъжници ще са "Овергаз холдинг", "Овергаз инк" и лондонската DDI Holding, отново собственост на бизнесмена Сашо Дончев.

Пред "Капитал" от "Овергаз мрежи" отказаха да коментират темата с мотива, че процедурата по отпускането на кредита все още не е приключила, но обясниха, че ще дадат подробности в края на месеца, когато се очаква да се случи и самото усвояване на средствата. Протокол от заседание на съвета на директорите на компанията от август м.г. обаче показва, че 100 млн. евро се планира да бъдат насочени към обратното изкупуване на акции, а по-всичко личи, че ще се погасяват и задължения към руснаците. Прочетете тук.

5. Израелският писател Етгар Керет за катастрофите, усещането да си жертва и Алиса в страната на COVID-а

Етгар Керет е известен като майстор на късия разказ и умните внезапни обрати, които в комбинация с фантастичните елементи и заразителното му чувство за хумор доставят интелектуална наслада на читателите. Затова е и един от най-превежданите съвременни израелски писатели. Според The New York Times, ако Кафка беше жив и пишеше за говорещи златни рибки и ако беше стигнал до така мечтаната от него обетована земя, то той щеше да прилича поразително на Етгар Керет.

В историите на Керет има хумор и хумус, жажда за живот и за разбиране на човешката психология. Автор е на множество сборници с разкази, публикувани в над 36 страни, както и на комикси, сценарии, статии и есета. Преди по-малко от месец излезе най-новият му сборник с разкази на български език "Авария на края на галактиката" (изд. "Жанет 45"), за пръв път преведен директно от иврит. Книгата е избрана сред най-добрите книги на 2019 г. от Нюйоркската библиотека. Етгар Керет беше гост на осмото издание на Софийския международен литературен фестивал. Разговора ни с него ще откриете тук.

Все още няма коментари
Нов коментар