Уикенд новини: Детайли по проекта на Кирил Петков и Асен Василев, спад на одобрението към ИТН

И още: Служебното правителство вероятно ще внесе Плана за възстановяване в Брюксел, първи истински туристи в космическа орбита

Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"
Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"
Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"    ©  Цветелина Белутова
Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Малко под два месеца преди поредните парламентарни и редовните президентски избори основните събития този уикенд са политически. Кирил Петков и Асен Василев продължават промяната със скок в надпреварата, социологическите агенции замерват размествания - спад в одобрението на партията на Слави Трифонов, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че кандидатът им за президент ще е известна личност, но не каза име.

Политическите новини

Тандемът Кирил Петков - Асен Василев даде още детайли за проекта си: "Продължаваме промяната" ще е за премахване на корупцията, подкрепа на малки и експортни компании, запазване на данъците и по-качествено образование и здравеопазване. Още няма яснота кои две малки партии ще се ползват като регистрации за коалицията.

След "Галъп" и "Алфа рисърч" и "Тренд" отчетоха спад в одобрението за партия "Има такъв народ". И при тяхното проучване ГЕРБ води, а необявеният към момента на анкетата проект на Петков и Василев има 9% подкрепа. От запитаните малко над 1000 души 43% сочат партията на Слави Трифонов за носеща отговорност за несъставянето на правителство в предишния парламент.

Във facebook Трифонов отново отрече да носи вина: "Един призрак броди из българското публично пространство. Призракът на разочарованието. Различни социолози, политолози и хора с определени интереси обикалят телевизионните студиа и се опитват да втълпят в съзнанието на хората нова теза, защото така им изнася. Твърдението, че "Има такъв народ" са виновни за това да няма правителство, е лъжа."

Янев: Внасяме плана за възстановяване до октомври, ако дадем дата за затваряне на въглищните централи

Премиерът Стефан Янев заяви, че има "непреодолим" проблем за внасянето на плана за възстановяване и устойчивост в Брюксел, защото оттам настояват да се постави точна дата за затваряне на комплекса мини и ТЕЦ-ове на въглища "Марица-изток". "Ние сме изправени пред дилемата дали можем да вземем такова решение, или да се опитаме да намерим друго решение с ЕК", каза Янев. Според него датата 2036 г. за затваряне на "Мариците" е приемлива, но темата ще бъде поставена и на политическо ниво в Европейския съвет. Ще търсим варианти за решение и най-късно да края на септември или началото на октомври Планът за възстановяване ще бъде изпратен, каза Янев. По него България очаква 12 млрд. лв. безвъзмездно, а и над милиард аванс през тази година.

Още новини от уикенда

Близо 1.5 млн. души вече са се преброили електронно, като останалите имат възможност до края на месеца. Успоредно вече по домовете ходят и преброители.

Правителството обмисля да направи томбола за нововаксинираните с цел да стимулира имунизациите срещу ковид.

ГДБОП обяви, че е разбила незаконна мрежа за издаване на фалшиви ТЕЛК-ове в София. Плащало се е по 1000 - 1200 лв. за получаване на документ за нетрудоспособност и съответно пенсия.

Снимка на уикенда

Първият космически полет Crew Dragon с непрофесионален екипаж се приземи успешно след тридневен престой в Космоса. Четиримата "туристи" са преминали кратко обучение от шест месеца, като това е част от мисията на Илън Мъск да демократизира Космоса.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby

    След като "радетелите" за честни избори натрапиха да се гласува само с машини всичко е възможно да се случи. Единственият гарант за честни избори с машини това е контролните разписки да се броят от комисията в секцията и наблюдателите в края на деня и да се сравни с резултата генериран от машината. Който държи машините в момента той определя резултатите от изборите. Ние ще ги разберем тези резултати предварително от "социологическите проучвания" на някой агенции! Така, че лисугерите Киро и другия доказан тарикат могат да вземат и повече. Разбира се не от ДБ, а от ИТН. Пълен смях :(

    Нередност?
Нов коментар