Какво се случи през седмицата

Кирил Петков посети Македония; Над 60% от сърбите одобриха на референдум промени в конституцията в областта на правосъдието; Новият директор на НКЖИ Златин Крумов спря поръчка за 300 млн. лв.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание    ©  Цветелина Белутова
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Премиерът Кирил Петков посети Македония и се срещна с македонския си колега Димитър Ковачевски. Въздушната линия София - Скопие ще бъде готова и работеща след 60 дни, а България се съгласява да използва и краткото име "Северна Македония" без "Република" отпред, стана ясно след срещата.

Председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров официално внесе оставката си в парламента, както обяви в края на предишната седмица. Цацаров е поискал да бъде освободен от поста, считано от 1 март, а междувременно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го възстанови на длъжност прокурор от Върховната касационна прокуратура, където мястото му се пази. Преди седмица ДАНС отне допуска му класифицирана информация с гриф "строго секретно", но това няма да попречи на прокурорската кариера на Цацаров, доколкото магистратите имат друг вид допуск по закон само до тайните, свързани с делата.

Седем души са били обект на незаконно прилагане на специални разузнавателни средства през миналата година, съобщи Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Компетентните институции вече са уведомени, а предстои да бъде взето решение и за уведомяване на подслушваните и следени граждани. Според вътрешния министър Бойко Рашков сред подслушваните има и политици, но той отказа да съобщи имена.

Свят

Германия е готова да обсъди спирането на газопровода "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна, заяви канцлерът Олаф Шолц. "Ясно е, че ще има висока цена и че всичко това ще трябва да бъде дискутирано, ако има военна интервенция срещу Украйна. Очакваме Москва да деескалира ситуацията, като това може да включва намаляване на броя на войниците на украинската граница", коментира Шолц. И допълни, че Берлин е готов да за диалог с Кремъл относно теми, свързани със сигурността в Европа.

Икономическият ръст на Китай се забави до 4% през последното тримесечие на 2021 г. спрямо година по-рано заради възраждането на ковид-19 и охлаждането на пазара на имоти. За цялата година БВП е нараснал с 8.1% - най-високият резултат от десетилетие, но има сигнали за забавяне на инерцията. Тези данни надминаха средните прогнози от 3.3% за тримесечието и 7.9% за годината в проучване на икономисти на Nikkei от миналия месец.

Над 60% от сърбите одобриха на референдум промени в конституцията в областта на правосъдието и приеха реформа, предполагаща деполитизация на съдебната система, за което настоява ЕС като част от процеса за еврочленство на страната. Някои от най-важните промени, подложени на гласуване, са за начина, по който ще се избират в бъдеще съдиите и прокурорите. Според експерти реформата е необходима, но не е достатъчна, за да гарантира независимостта на съдебната система.

Икономика

7.8% e инфлацията през декември 2021 г. спрямо същия месец на 2020 г. Средногодишната инфлация е 3.3% според НСИ.

Управляващото мнозинство е намерило начин да промени състава на Комисията за енергийно и водно регулиране, въпреки че с изтекъл мандат бяха само двама от деветимата настоящи членове - председателят Иван Иванов и енергийният комисар Евгения Харитонова (избрана от ГЕРБ). Комисията вече ще има 5, а не 9 членове и новите управляващи ще си осигурят мнозинство, предвиждат внесени от депутати промени в Закона за енергетиката. Едно от обсъжданите имена за нов председател е Васил Щонов.

Новият директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Златин Крумов спря поръчка за 300 млн. лв. Решението от 11 януари 2022 г. за спирането на търга за модернизацията на жп участъка Перник - Радомир (част от по-големия проект София - Перник) беше едно от първите му действия на поста. Според източници на "Капитал" това е било очаквано заради съмнения около търга и възможно нагласяване на крайния победител. В същото време от края на мината година в НКЖИ се води юридическа битка между старото и новото ръководство, според източници - пак с цел продължаване на търга.

Уникредит Булбанк понижи прогнозата си за ръста на икономиката до 3.6% през 2022 г. Това е ревизия с 0.3 процентни пункта надолу спрямо есенната прогноза на банката, става ясно от последния макроикономически доклад на институцията. Причините за ревизията са по-висока от първоначално очакваната инфлация и по-продължително възстановяване на веригите на доставки. От банката прогнозират средногодишната инфлация да нарасне до 6% на годишна база през 2022 г., преди отново да спадне наполовина през 2023 г.

Бизнес

Жилищата в България са поскъпнали с над средното за ЕС от 2010 г. насам. Цените в страната са скочили с 43%, докато ръстът в ЕС е 39%, показват данните на Евростат към третото тримесечие на 2021 г. Най-значително повишение за периода отчита Естония, докато в четири държави жилищата са поевтинели.На годишна база наемите в ЕС са се повишили с 1.2% през третото тримесечие на 2021 г., а цените на жилищата са скочили с 9.2%, показват още данните на Евростат.

Поскъпването на горивата набира инерция. Цените на двата най-търгувани сорта петрол - брент и WTI, надхвърлиха 80 долара за барел в началото на годината и вече се насочват към 100 долара. За последно котировките бяха толкова високи през 2014 г. Поскъпването ще продължи да се отразява на крайните потребители, смятат анализатори. В България предвижданията са също за покачване на цените на горивата, което означава, че инфлацията трудно ще бъде ограничена. Във вторник сорт Brent премина 87 долара, а американският WTI е над 85 долара за барел.

Сделки и проекти

Уникредит и Райфайзенбанк ще отпуснат още 325 млн. евро заеми за фирми с облекчени условия. Средствата са предназначени за малки, средни и междинни (с до 500 служители) компании за подпомагане справянето им с ефектите от кризата, предизвикана от пандемията от ковид-19. Финансирането ще се отпуска от две банки - Уникредит Булбанк и Райфайзенбанк (България), които в началото на годината обявиха сключването на нови гаранционни споразумения с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по линия на механизма "Европейски гаранционен фонд".

Фондът Morningside Hill е инвестирал около 1 млн. евро във "Фиделитас лаб". Това е независима лаборатория, която извършва набор от анализи на зърнени и маслодайни култури - пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед, рапица, шротове, растителни масла. Целта на инвестицията е да се разширят обхватът и възможностите на лабораторията.

Microsoft обяви, че ще купи студиото за видеоигри Activision Blizzard за 68.7 млрд. долара, като сумата ще бъде платена изцяло в брой. Това е най-голямата сделка в сектора на видеоигрите, като изпревари значително предишната на върха, обявена миналата седмица, между Тake-Two и Zynga за 12.7 млрд. долара. Придобиването е най-голямото и в историята на Microsoft, като досега съоснованата от Бил Гейтс компания беше платила най-много 26.2 млрд. долара за професионалната социална мрежа LinkedIn.

Френско-българската търговска и индустриална камара подновява конкурса си за иновации, който вече е отворен за всички компании, а не само за членове на организацията. Макар че в третото издание сега се въвеждат нови категории, се запазва основното изискване кандидатите да са изпълнили проектите си в страната. Фирмите могат да подават документи за участие до края на февруари, а месец по-късно се очаква да станат ясни и победителите.
Все още няма коментари
Нов коментар