Римейк на делото "Латерна"

След 30 години "Свободна Европа" отново е трън в очите на властта

Twitter.com/RSF_en    ©  Twitter.com/RSF_en
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото на 50-те години Държавна сигурност образува секретното дело "Латерна". Обектът - българската секция на радио "Свободна Европа". В продължение на над три десетилетия работещите там са били следени с една цел - компрометиране на програмата.

Събитията през последната седмица оставят впечатлението, че властта вероятно е на път да го отвори отново. Само в рамките на два дни прокуратура, гости на националната конференция на ГЕРБ и поддържащите ги медии се впуснаха в атака (вербална и физическа) срещу журналисти от "Свободна Европа".

Във вторник от държавното обвинение иззеха функциите на Комисията по журналистическа етика и излязоха с позиция, в която констатираха, че "Свободна Европа" е нарушила етичния кодекс на българските медии. Поводът - публикация отпреди месец (!), която поставя под съмнение, че печално известната прокурорка Боряна Бецова (отказала да разследва Пеевски, провалила делата срещу Бисеров и т.н.), която е разпределена да разследва записите с Бойко Борисов, може да се справи обективно със задачата. От предългото писмо така и не стана ясно дали има неверен факт в текста на Борис Митов от "Свободна Европа", но накрая завършваше и със забележка, че не е бил поставен в правилната рубрика. Както се очакваше, позицията на държавното обвинение веднага бе подета от близките до главния прокурор Гешев кафяви медии за атака срещу "Свободна Европа".

А по време на националната конференция на ГЕРБ, докато се опитваше да изпълнява задълженията си, журналистката от медията Полина Паунова стана обект на серия от атаки (телефонът й беше взиман насила и хвърлян на земята, тя - удряна, дърпана и обиждана) от маскирани младежи, които очевидно бяха припознати от организаторите като свои, защото се движеха в зоните, където се допускаха симпатизанти и членове на ГЕРБ. Управляващите се опитаха да се разграничат от нападенията, но множеството клипове опровергаваха една след друга версиите им.

Copy Въпреки че нападението над Полина Паунова стана в държавно учреждение и пред очите на служители на НСО, до края на деня от МВР (което е на пряко подчинение на Борисов) не бяха успели да установят извършителите. А предвид враждебното отношение на прокуратурата към "Свободна Европа", можем да очакваме по-скоро римейк на делото "Латерна".

Все още няма коментари
Нов коментар