🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Сам дойдох" на Камен бряг

68-метров моторен кораб се вряза в скалистия бяг край Яйлата на пълен ход, поведението на вахтените е било неадекватно

Районна прокуратура - Добрич
Районна прокуратура - Добрич
Районна прокуратура - Добрич    ©  Районна прокуратура - Добрич
Районна прокуратура - Добрич    ©  Районна прокуратура - Добрич
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шейсет и осем метров кораб се заби на пълен ход в скалите край село Камен бряг миналата седмица. Плавателният съд превозва 3000 т гранулиран тор и пътувал от Украйна за Варна. Засега няма опасност от разлив, въпреки че има пробойни в носовата част на кораба, съобщава специализираният сайт за морски новини maritime.bg. "Vera Su" плава под панамски флаг, а 9-членият екипаж е от азербайджанци и турци. Капитанът също е турски гражданин. Според maritime.bg корабът се оперира от турски фирми.

"Неадекватното поведение на вахтените е вероятната причина за инцидента", заяви на специален брифинг директорът на Главна дирекция "Аварийна спасителна дейност" Румен Николов, цитиран от standartnews.com. Това тутакси беше преведено от някои сайтове като "напили са се и са заспали". За това говори и фактът, че два часа корабът е пътувал с курс право към каменистия бряг и се е забил в скалите със скорост от около 13 км/час. "Не мога да коментирам - виждате резултата", отговорил капитанът на кораба на въпрос на maritime.bg.

Сайтът припомня, че точно преди година същият кораб е аварирал в Босфора, но тогава се оправил със собствени сили. Сега обаче ще се наложи да бъде изтеглен въпреки опасността от разлив, тъй като в резервоарите му има 20 тона леко корабно гориво и заради множеството пробойни, установени от водолазен екип, който направи преглед на щетите. Според "24 часа" корабът се е превърнал в туристическа атракция и хората идвали специално да разгледат крушението в местостта Яйлата, която по принцип е природна забележителност. Гледката със забития в скалите кораб предизвика вълна от шеги и в социалните мрежи. В групата "Свободен Камен бряг" във фейсбук се появи предложение: "Покрай круширалия кораб имаше предложение да го превърнем в кръчма. Наскоро в Сф бе закрита емблематичната кръчма "Сам дойдох". Във връзка с това беше предложено да кръстим кораба-кръчма "Сам дойдох". Мисля, че се приема?" "Далечко ми е бе, Владо! Не може ли да доплава до тук - както се е засилил, може и да успее", гласи един от отговорите. Двамата си стиснаха ръцете да акостира в Перловската река до "Орлов мост". Имаше и предложение да го засилят на собствен ход до Павликени. Друг потребител пък постна колаж с Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет на носа на круширалия кораба по подобие на прословутата сцена от потъването на "Титаник".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • + 1

    А какво ли щеше да е, ако товара беше вино и коняк..

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-(
    evpetra

    Е-ех, не знаех, че са затворили тази велика кръчма! Жалко, това не може да се повтори! Чудя се как при тези невъзможно ниски цени кръчмата е оцеляла толкова дълго време, при това е плащан наем, мислех, че къщичката е собственост на управителя.

    Нередност?
Нов коментар