🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мини, ако можеш

Тунелите по магистралите са като морски шах - никога не знаеш кой и кога ще е затворен

Кога светлината на всички тунели по магистралите ще светят зелено?
Кога светлината на всички тунели по магистралите ще светят зелено?
Кога светлината на всички тунели по магистралите ще светят зелено?    ©  МРРБ
Кога светлината на всички тунели по магистралите ще светят зелено?    ©  МРРБ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-лошото, което може да ви се случи в тунел на българска магистрала, е да умрете. Да, след онзи фатален момент през февруари 2017 г., когато падаща лампа в тунела "Ечемишка" се вряза в кола и отне живота на пътуваща вътре жена, залозите за преминаване през черните дупки в българските планини се вдигнаха сериозно.

Погледнато от тази гледна точка, фактът, че те през по-голямата част от годината са непроходими, изглежда като бял кахър. На този фон дори километричните задръствания, които се случват редовно на "Хемус", а от няколко седмици - и на "Тракия", са малка цена за плащане за факта, че успяваш да се прибереш сравнително невредим.

И все пак, ако слезем от вечните теми за живота и смъртта към по-ежедневните: например колко е нормалното време за пътуване между два съседни града, свързани с магистрала; какъв е приемливият срок за ремонт на тунел; за какво ги дупчим тия планини, ако не можем да минаваме през тях; тогава стигаме до логичния въпрос, който хиляди шофьори си задават всяка седмица - кога за бога, всички тунели по всички магистрали ще работят едновременно.

Тази седмица започна с репортажи от "Тракия", на които се виждаха километрични опашки първо в едната посока, после в другата, около тунела "Траянови врата". Причината - ремонт на едната от тръбите. Това може да е изненадващо за хората от Южна България, но е ежедневие за онези от Северна - там господарят на пътищата АПИ играе морски шах с тръбите на няколкото тунела и няма жив шофьор, който да помни кога за последно всичките са били отворени.

Например в периода 2016 - 2017 г. се ремонтираше тръбата на "Ечемишка" в посока Варна. После трагедията затвори другата тръба. Досега за ремонта на двете са изхарчени или предвидени общо около 30 млн. лв., а ремонтът продължава - тунелът беше затворен наново през май тази година, като беше съобщено, че ще бъде отворен през септември. Проверка на "Капитал" обаче показа, че срокът за изпълнението е удължен до края на 2021 г., защото доставките в Европа били забавени.

"Медиапул" цитира щедрото обещание на новия шеф на АПИ Ивайло Денчев от тази седмица, че за Коледа и двата тунела - "Ечемишка" на "Хемус" и "Траянови врата", ще бъдат отворени. Денчев уточнява, че ще има "аварийно осветление". Което, преведено, означава, че когато минат светлите празници, светлината в тунела отново ще изгасне и ремонтите ще продължат.

С оглед на това "Капитал" призовава да бъде обявен "Ден на отворените тунели", в който родителите да могат да водят децата си и да им показват, че понякога се случват чудеса.

Все още няма коментари
Нов коментар