🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София на "Рафи"-то

Ресторантьори в защита на Фандъкова и безобразния ремонт на жълтите павета

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов
Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов
Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов    ©  Юлия Лазарова
Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Още преди да са минали и 48 часа от извънредните парламентарни избори, в социалните мрежи се заформи интрига с аромат на местни избори и донякъде изненадващи участници.

Във вторник и организацията "Спаси София" и общинският съветник Борис Бонев, който се очаква и да е кандидат за кмет на вота догодина, поканиха столичани на протест срещу лошото управление на София и Йорданка Фандъкова. Поводът е фиаското с ремонта на жълтите павета. Срещу тях в контраатака пък се впусна... ресторантьорската асоциация на небезизвестния Ричард Алибегов.

В своя позиция ресторантьорите посочват, че "Спаси София" не спасяват София, а я съсипват като туристическа дестинация" с агресивната си атака и непрестанното очерняне на града, "атакуват емблематични туристически места като ул. "Съборна", а също и бул. "Витоша" - "една от забележителностите на столицата ни, изпълнена с живот и любимо място за разходка". Като доказателство, че никъде не е идеално, е приложена и снимка от бул. "Шанз Елизе" в Париж, на която се виждат неравни павета и разкривена маркировка.

Позицията отприщи буря от гневни коментари срещу Алибегов от стотици столичани във Фейсбук. Някои посочват, че редом с изпотрошените плочки и захарния памук, основна "забележителност" на "Витошка" е огромното заведение на Алибегов, което заема общо взето целия тротоар и солидна част от улицата. През годините около него (а и другите му обекти в града) имаше сигнали за агресивно и нерегламентирано разрастване за сметка на пешеходната зона, които обаче от Столична община така и не потвърдиха и не санкционираха.

В крайна сметка това поведение възприеха и други обекти на улицата (много от които са членове на асоциацията на Алибегов) и днес половината от "пешеходната" зона всъщност е заета от изнесените части на заведения със спорна плексигласова естетика.

Други припомнят интересната роля на Алибегов в определянето на антиковид политиката в страната при ГЕРБ. Неговите аргументи на моменти имаха повече тежест от тези на експертите и лекарите, а заведенията често оставаха отворени дори когато училищата затваряха. Той има заслуга и за издействането на подаръка от ГЕРБ за бранша под формата на намален ДДС, който дойде в добавка към помощите за сектора по време на кризата, но е в сила и до момента. А по една случайност дни преди парламентарните избори ресторантьорът се появи на среща в централата на ГЕРБ.

Ако и да има да връща "жестове" към партията на Борисов и управата на София, хвърлянето на Алибегов "на амбразурата" специално в този случай обаче няма как да сработи. Безспорно лошите и некачествени ремонти в столицата отдавна са преминали всякакви граници. В модерните градове тенденцията е да има повече пространство за пешеходци и микротранспорт за сметка на замърсяващите автомобили, но в София се случва точно обратното. Всичко това прелива търпението и прави все по-неприятна средата в града и за жителите, и за гостите му, а защитата на най-видимите грехове на столична община с абсурдни твърдения няма как да предизвика друго освен гняв.

Примерът с "Шанз Елизе" пък в случая е повече от неудачен - както припомни и самият Борис Бонев, плановете на Париж са всъщност скоро да трансформира авенюто в пространство с много по-голяма пешеходна зона с широки велоалеи и много зеленина. Това искаше "Спаси София" и за ул. "Съборна" в София, но то засега няма да се случи. В общината предпочитат да се вслушват повече в бизнес интересите на алибеговците отколкото в нуждите на гражданите си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tafricanski avatar :-|
    Теодор

    И какво излезе? Като се подигравам на Алибегов, това ме прави столичанин? Аз мислех, че Алибегов и той е столичанин. Всичко сбъркано в България е от и във София.

    Нередност?
Нов коментар