🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На копейката лъв няма

Или как елементарно се издъни опорката за "стъпкания" български лев

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"НАРОДЕ!!! Видяхте ли какво евро са ни предвидили? Стъпкан лъв! Българският символ, българският лъв...Ако забитото копие в българския Лев/Лъв не ви вдигне, незнам какво...Никой не ви е виновен, че предпочитате рахатлъка!"

Патриотичните опити за масови манипулации в социалните мрежи не остават незабелязани и обикновено предизвикват остри реакции сред бдящите за пропаганда потребители. Идентичните съобщения като горното (запазен е оригиналният правопис), които в началото на седмицата се мултиплицираха сред десетки профили във фейсбук, този път обаче доведоха не до масово възмущение, а до масов смях и забава.

За пропусналите ето кратък превод и контекст: "родолюбци" са възмутени, че когато/ако влезем в еврозоната, на гърба на бъдещата българска монета от 2 евро ще има изображение на конник с копие, който пронизва "българския лев/лъв" и го "стъпква". Сюжетът е част от активната кампания, която "Възраждане" води срещу еврото. Обяснението е просто - отново идват избори, ковид и ваксините отдавна вече не са тема, Русия е все по-малко печеливша карта и е нужна нова голяма заплаха за българщината, от която патриотичната формация да спаси народа.

Този път обаче сценаристът на опорката получава оценка 2 минус. Въпросният конник с копие, който пробожда лъва, всъщност е Мадарският конник - символ на мощта на Първата българска държава, издялан в отвесната скала до Шумен по поръчка на хан Тервел (патриот и владетел от осми век, а не соросоид или джендър). Лъвът символизира не България, а смачканите врагове на владетеля.

За тази забележителност се учи още в първи клас и тя обичайно е сред първите спирки на учебните екскурзии за началните класове. По-голям символ на България, здраве му кажи.

С това явно са съгласни и повечето българи, защото именно те след гласуване в публична анкета през 2008 г. избраха Мадарския конник да бъде българският символ на гърба на евромонетите. А за още по-голям ужас на автора той е на турата на всички български стотинки и сега - от 1999 г. насам, а отделно е красил и юбилейни монети на БНБ - например тази за 1300 години България.

Ами, не се получи опорката този път. Но пък, както отбелязват прозорливи фейсбук коментатори: ПатрЕотите не ползват стотинки, няма откъде да знаят. На копейките лъвове няма.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lcb16756102751162033 avatar :-|
    Иван Гочев
    • - 3
    • + 3

    Това,че вие сте тъпи другарки и другари плюещи ПП Възраждане не означава ,че ние народа също сме ! За вас злободневните теми на нас народът ,който явно не е ваш или вие не сте от него са опорки на някого за нещо си .Това обаче могат да измислят само такива плиткоумници като вас !Коментар на обикновен човек нито член на партия нито симпатизант ! Измислете си друго поприще защото за това явно не ви бива !

    Нередност?
Нов коментар