🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Копенхагенската кула

Как светът се опита за няколко дни да говори на един език

Една планета, една цел и много гласове в Копенхаген<br />
Една планета, една цел и много гласове в Копенхаген<br />
Една планета, една цел и много гласове в Копенхаген<br />    ©  Reuters
Една планета, една цел и много гласове в Копенхаген<br />    ©  Reuters

В библейската притча за вавилонската кула човечеството след потопа говори на един език и решава да ознаменува своето единство чрез построяването на сграда, която да докосне небето. В съвременната версия историята е обърната наопаки. Потопът не е минал, а вероятно предстои, светът не говори на един език, но се опитва, целта не е да се достигне, а да се поправи небето, а мястото, където се случва всичко това, далеч не е толкова топло.

Oil you need is love

"Не бих отказала малко глобално затопляне, за да имам поне няколко топли лета", казва около 60-годишна жителка на Копенхаген, запитана какво мисли за битката с климатичните промени. После се усмихва и добавя "не съм точно добър активист, нали". Няма и нужда. В дните около климатичния форум Копенхаген гъмжи от активисти от всякакъв вид и цвят. Те организират демонстрации по улиците, които на два пъти прераснаха в умишлени сбивания с полицията, изключително изобретателни са във всички видове седящи, лежащи и дори летящи агитации, както и в лозунгите си. "Помогнете, полицията ни взе готварското олио, с което карахме буса си, защото ставало за бомба. Обадете са да ни го върнат", моли надпис на стената за обяви в "Климафорум". Тук е пълно с подобни, както и доста по-радикални призиви. "Климафорум" е алтернативната среща за климата. По подобие на COP15 на нея също има дискусии, събития, презентации, включително и нещо като малък панаир на активистките организации (за някои от които се иска доста фантазия, за да се прикачат към екологичното движение).

"За разлика от основната среща обаче тук е напълно отворено за всички", казва Кристин Холтен Андерсен, говорителка на форума. "Всичко започна, когато 50 малки датски организации не успяха да се акредитират за големия форум, който се проведе в "Бела център". Те се свързаха с други подобни по света и постепенно успяха да организират огромен брой малки и по-големи активистки организации за създаването на "Климафорум". За да докажат, че работят по-добре от политиците, организациите са успели да излязат с обща подробна декларация с исканията си. Това, че са отворени за всички обаче, е привлякло и някои доста по-крайни елементи, които участват в демонстрациите с идеята да предизвикват безредици. "Довечера организираме шествие със свещи. Мислите ли, че можем да съберем 200 души", пита една жена в основната зала на "Климафорум" и няколко глави се поклащат утвърдително. Организацията е бърза – протестите светкавични. Андерсен признава, че са имали голям дебат дали да подкрепят онези, които искаха в предпоследния ден да нахлуят в "Бела център", за да го превърнат в "среща на хората". "Смятам, че така нашето сериозно послание само се удавя в снимки на разбити глави", категорична е тя.

Не наука, а религия

Тези дни в Копенхаген отрицателите на теорията, че хората предизвикват климатичните промени, не са особено популярни. Няколко американски сенатори от Републиканската партия, които пристигнаха с подобно послание, бяха буквално игнорирани от двете хиляди журналисти в "Бела център". "Политиката вече не се влияе от скептиците", признава проф. Кейтрин Ричардсън, която е водещ изследовател в областта. "Данните са толкова силно показателни, че ми се иска, когато търсихме оръжия за масово унищожение в Ирак например, да имахме толкова задълбочена документация, колкото имаме по този въпрос. Ние като човечество правим много по-скъпи неща, базирани на много по-малко доказателства." Тогава защо мнозина продължават да смятат теорията за глупава и небазирана на науката? "Мисля, че рядко се случва промяната в научното мислене да има такава дълбока ответна реакция, както е с климатичните промени, казва Ричардсън. Ако се замислим, последния път, когато това се е случило, е било с Дарвин преди 150 години. И тогава, и сега научните открития предизвикват начина, по който хората разглеждат себе си. Тогава реакцията е била: "Как, ние сме просто още един вид и сме произлезли от маймуните?". Сега е: "Какво, ние наистина влияем на климата на планетата?" Не мисля, че става въпрос за науката. Става въпрос за идентичност, за това което сме, за религия, ако щете."

На различни езици, на различни планети

Една обиколка на центъра на Копенхаген и един ден в някоя от двете срещи показват защо нещо като повишаването на температурите е такава разделителна линия за общественото мнение. Освен че обещава социални промени, този проблем събира в себе си безкрайно количество подтеми. От макета на планетата в центъра на градчето Hopenhagen и концертите, които протичаха покрай нея, през размразяващите се ледени статуи на полярни мечки на World Wild Fund, до кръглите маси на банкери в палатките на неправителствени организации и конференции, на които бизнесмени и активисти намират общ език. От тези, които искат да спасят бедните, през хората, които обичат природата, до онези, които искат да направят пари или престиж - спектърът е огромен.

Това прави срещата в "Бела" уникална. На нея например развиващите се страни напълно осъзнато свързват битката с климатичните промени с идеи за глобално преразпределение на благата. "Не може да решиш проблема на един беден с възобновяема енергия, защото той първо иска храна", казва индиецът Ракеш Мехта. Докато ЕС и САЩ категорично се опитват да избягат от езика на компенсациите, на пресконференциите на Г-77 (групата на развиващите се страни) се говори повече за репарации за климатичния дълг на развития свят. Само на такъв тип конференция, на която всяка държава има глас, остров като Тувалу може да налага дневния ред на световните сили, макар и за ден. Само тук Китай и Замбия могат да са от една и съща страна на бариерата. В строежа на новата вавилонска кула всеки има правото да се почувства значим. Именно заради това инициативата на датското председателство да прокара работен документ, по който да получи съгласие, пропадна на два пъти. Дания реши да заложи на изпитания стар принцип да представи подготвения от нея документ на няколко важни за окончателното споразумение държави и не предвиди писъка на възмущение от страна на Г-77, които напуснаха преговорите демонстративно. Когато си прекарал месеци наред в преговори, а последната седмица - в работни групи до ранни зори, не може да ти хареса да ти сервират текст, който не е минал през изпитанието на колективната свада. "Не стига, че развалиха света, а сега искат и да ни диктуват как да го поправим", възмущава се Мехта.

И това може би е най-важното. Когато политиците и учените говорят за климатичните промени, хората в развитите страни чуват "влошаване на начина на живот", активистите разбират "недостатъчно", отрицателите чуват лъжи, а тези в бедните държави си представят смърт. Проблемът с различните езици продължава да стои, докато човечеството опитва да строи новата си кула.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    enchev avatar :-?
    Enchev,Iliya

    УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ-БЪЛГАРИ,

    ЧЕСТИТА ДА Е НА ВСИЧКИ НОВАТА 2010г!

    НЕКА ДА СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ПРЕДИ ВСИЧКО!

    НЕКА СЕ СБЪДНЕ ВСЯКА ЕДНА МЕЧТА НА ВСЕКИ КОЙТО НОСИ ПАСПОРТ С ИМЕТО НА ТАЗИ МАЛКА, НО ВЕЛИКА СТРАНА - БЪЛГАРИЯ!!

    НЕКА ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО ЗАРАБОТИМ ЗА ПРЕУСТРОЙСТВО НА КОНСТИТУЦИЯТА С ЦЕЛ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, ЗАБРАНИЛА ЗАВИНАГИ НАМЕСАТА НА ГРУПИРАНИТЕ НИ ЛИЧНО-КУЛТОВИ ТЕЧЕНИЯ И УВЛЕЧЕНИЯ, ДА ИМЕННО ЗАБРАНA НАМЕСАТА НА ТЕЗИ НИ ТРИ (3) ГРУПИРАНИ АМАТЙОРСКИ, ( полит-идеологии, религии и етнос ) УВЛЕЧЕНИЯ, ВЪВ ВЪТРТЕ-ДЪРЖАВНИТЕ НИ И ВЪНШНО-ДЪРЖАВНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОТНОШЕНИЯ!!
    ВРЕМЕ Е НА ОСНОВАТА НА ТАЛАНТИТЕ СРЕД НАС, А НЕ НА ПОЛИТ-ГРУПИРАНИЯТ ПАРТИЙНО-ПОСЛУШЕН, АМАТЙОРСКИ МАЖОРИТЕT ДА СТРОИМ имунизирани ОТНОШЕНИЯ И ДЪРЖАВАТА СИ!
    НЕКА ЗАПАЗВАЙКИ ПО РАЙОНИ ТЕЗИ НАШИ СТАРИ-ГРУПИРАНИ АМАТЙОРСКИ ПОЛИТ УВЛЕЧЕНИЯ, ПОКАЖЕМ С НОВА КОНСТИТУЦИОННА ПРОМЯНА В РОДНА БЪЛГАРИЯ НА СВЕТА, КОЙ Е ИСТИНСКИЯТ ПЪТ КЪМ ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ.

    САМО ТОГАВА ЩЕ БЪДЕ ПРЕМАХНАТА И ОПАСНОСТТА ОТ ВОЙНИ, МЕТЕЖИ И КРИЗИ, ВСЕ ОЩЕ СЕДЯЩИ ИМЕННО НА УМИШЛЕННО ПОТДЪРЖАНИТЕ, ПОЛЯРИЗИРАЩИ ОБЩЕСТВАТА ТРИ, ПО-ГИРЕ УПОМЕНАТИ КУЛТОВИ ФАКТОРА.

    ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО ПЪРВИ РАЗБРАХМЕ И ОСЪЗНАХМЕ ТОЗИ ФАКТ СМЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ, И КАТО НАЙ-СТАРА НАРОДНОСТ В СВЕТА НИ ПРЕДСТОИ ТАЗИ ЗАДАЧА СЕГА, ВЪТРЕ-СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ПЕРЕСТРОЙКА-ПРОМЯНА В ОТНОШЕНИЯТА НИ!!
    Казвам Обществено-Социалната Перестройка, защото рерзултата от Горбачёвската ( икономическа ) перестройка, доведе светът до Глобалната криза от полусъвзелият се ИНВЕСТИЦИОННО-ЗАРОБВАЩ КАПИТАЛИЗЪМ.
    Горбачёвска реформа (макар че и там е далеч истинската демокрация), не се планира и започнa По-важната реформа, на силитe създаващи ИКОНОМИКАТА.
    От къде и кой дава сегашните Евро-СРЕДСТВА за разни КAМПАНИИ, под формата на заблуждаващо-«безвъзмездн-ИНВЕСТИЦИИ»??
    Или пак Евро-ДЕМОКРАТ-демоните Ротшилдови, са задкулисните финансови "доброжелатели"??

    "Да повярваш на банкер, че ти отпуска заем, за да ти помогне, е все едно да повярваш на зимата, че очаква с радост пролетта."
    "СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ ТОВА, КОЕТО ИСТОРИЦИТЕ НЕ ВИ КАЗВАТ"
    От Никола М. Николов

    Не чувствувате ли че пак има нещо банково-пожълтяло и зеленясaло във всичко това.
    Не е ли пак тази демонска скрита сила която направи световните революции и даже двете световни войни а сега тръби за Глобализъм, и чрез блю-чипната регистрация се стреми да ни открадне свободата, а под формата на помощ-инвестиране и земята даже?
    Те са именно тази скрита сила с демонското название Ротшилд която си играе с човешкият живот както си пожелаят.

    Те бяха и в основата не само на всички революиции вклюичая и Октомврийската, но и "архитектите" на двете световни войни.
    Сега
    ЕВРО-БИЛДЕРБЕРГЦИTE КОЛОНИАЛИСТИ, стремещи се БЛЮ-ЧИПНО да ЗАВЛАДЕЯТ СВЕТА под лозунга ГЛОБАЛИЗАЦИЯ.
    Именно те, БИЛДЕРБЕРГСКИТЕ МАСОНИ-ЦИОНИСТИ,
    Създадоха псевдо-животинска грипна пандемия и спечелиха около 7 милиярда U$D.
    До година се планира вече РИБНО-ОКЕАНСКА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ, а по-догодина, кучешко-котешка такава. Плащай ако можеш МАЖОРИТАРНО ХИПНОТИЗИРАН човеко, на всичките тези Пандемийни МАСОН-ФИНАНСОВО ГЛОБАЛИЗИРАЩИ и БЛЮ-ЧИП Имплантирани МАШИНАЦИИ!!

    Тази криза сами МАСОН-БАНКОВИТЕ МОШЕННИЦИ я създадоха и нека сега не се чудят защо милиярдите им във вид на залежало и никому ненужно жълто желязо, ИЛИ БЛЕСКАВИТЕ ИМ ПРОЗРАЧНИ КАМЪНИ никой не го интересува , а камоли да купува.
    А ние потомците на ЛЕВСКИ и БОТЕВ просим все още помощ от тях.

    Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
    "Стара Славянска поговорка"

    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!
    ДА ЖИВЕЕ МИРЪТ И СВОБОДАТА МЕЖДУ НАРОДИТЕ!!

    На БЪЛГАРИТЕ ни е нужно не заслужили,
    а ЗНАЕЩИ и ТАЛАНТЛИВИ ръководители!
    "В. И. Кунчев-Левски"

    С уважение:
    И.П.Енчев / [email protected]

    Нередност?
Нов коментар