За пешките и цариците

Букурещ уволни шефа на митниците и арестува близо 100 гранични служители и полицаи в опит да докаже, че заслужава да влезе в Шенген

Операцията срещу румънските митничари беше издържана в стилистиката на типичния холивудски екшън.
Операцията срещу румънските митничари беше издържана в стилистиката на типичния холивудски екшън.
Операцията срещу румънските митничари беше издържана в стилистиката на типичния холивудски екшън.    ©  Reuters
Операцията срещу румънските митничари беше издържана в стилистиката на типичния холивудски екшън.    ©  Reuters

"Разследването показва, че румънските власти изпълняват дълга си по отношение на граничната сигурност. Това е положителен сигнал за ЕС." С тези думи румънският вътрешен министър Траян Игаш коментира мащабната и зрелищна антикорупционна операция, проведена от Букурещ в последните няколко дни. До момента тя се изразява в десетки арестувани гранични служители и полицаи, уволняване и повдигане на обвинения срещу шефа на митниците Раду Марджинян, и контраобвинения от полицейските синдикати, че властта просто "жертва пешки". Целта на показното мероприятие е ясна - демонстриране, че Румъния е готова да влезе в Шенген. Дали обаче "голямото телевизионно шоу" (според определението на в. "Евениментул зилей") ще има точно такъв ефект е доста спорно.

Като в сюжет на истински холивудски екшън, точно в 6 ч. сутринта във вторник 1 200 служители на силите за сигурност (включително маскирани командоси от спецчастите) щурмуваха домовете и офисите на митничари, които работят на румънско-сръбската граница. При акцията бяха конфискувани нелегални цигари на стойност над 500 000 евро, бяха арестувани и десетки заподозрени в контрабанда на тютюневи изделия от Сърбия. Според прокуратурата задържаните, които са работели на четири гранични пункта, са вземали от всеки трафикант по 35 евро за полицаите и по 12 евро за митничарите. Така служителите понякога са събирали по 6 000 евро на смяна, съобщи AFP. По изчисления на данъчната администрация Румъния губи по 1 млрд. евро годишно от контрабандата на цигари. Арестуваните бяха откарани с хеликоптери за разпит в Националната дирекция за борба с корпуцията (DNA).

Ден по-късно прокуратурата започна разследване срещу началника на румънската Национална агенция на митниците Раду Марджинян, който е и заместник-председател на Националната агенция за данъчна администрация. Той е обвинен, че е взел подкуп от 130 000 евро, за да назначи бившия началник на митница Халмеу (на границата с Украйна) Николета Добреску. Марджинян също така беше извикан на разпит в DNА, а снощи премиерът Емил Бок обяви, че го освобождава от длъжност.

Тази операция идва само дни след провеждането на подобна операция на границата с Украйна, където бяха арестувани 70 души по сходни обвинения.

След акциите вътрешният министър Траян Игаш заяви, че изглежда някои синдикални лидери на митничарите имат връзка със случващото се на румънските ГКПП. Последва контраудар от националния профсъюз на полицаите и граничните служители Pro Lex. Използвайки шахматни метафори, от организацията иронизираха проведените операции като игра на дребно и показни усилия за помпане на имидж. В прессъобщение синдикалистите заявиха, че Букурещ "жертва пешки" (митничари), докато оставя "топовете" (служителите по високите етажи в митниците), "цариците" (политици, които използват мръсни пари от митниците, за да финансират партиите) и неназован "цар" да действат безнаказано.

В изявлението на Pro Lex, цитирано от EUobserver, се посочва също, че контрабандата на цигари носи дребни суми, а истинският проблем е в "пирамидална схема", в която служителите отчитат по-ниски приходи от реалните за митниците, а неотчетените пари отиват в собствените им джобове. "Румъния не е готова за промяна. Пресата не е склонна да разкрие имената на важните фигури в шахматната игра", пише още в съобщението, според което "система на репресии" заплашва "физическата безопасност" на хората, ако говорят за мошениците.

Ударните действия на Букурещ срещу корупцията и контрабандата по границите идват на фона на нарастващите съмнения в ЕС за членството на Румъния и България в Шенген. Друг е въпросът дали показните арести, практикувани и от властите в София, ще успеят да убедят някого в ЕС, че дунавското дуо е готово да стане сигурна външна граница на евросъюза.

Повече по темата очаквайте в новия брой на "Капитал"

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npaine avatar :-P
    NPaine
    • - 1
    • + 15

    Хубаво е, че сме в един кюп с Румъния за влизане в Шенген.

    След някой и друг ден като дойде сигнал от ЕК че Румъния се спрява добре и ние едва ли не я бавим, ще дойде ред на такива зрелищни акции и у нас.

    Нередност?
  • 2
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 3
    • + 9

    До коментар [#1] от "NPaine":

    Не, ние само със строителство и измазване се занимаваме, :)

    Нередност?
  • 3
    ages avatar :-|
    ages
    • + 11

    Ако наистина милиарди левове годишно се печелят от контрабанда в България, тогава е ясно защо проблемът не се решава.
    А той може да се реши с политическа воля. Уволнения, арести, бързи процеси.
    Само че няколко милиарда са прекалено голямо изкушение. Едва ли има българска политическа сила и лидери, които могат да устоят на него.
    Ако се сещате за такива - кажете.

    Нередност?
  • 4
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • - 4
    • + 11

    Нашите са заети с по-важни неща. Подслушват се и се смеят един на друг когато пръднат.
    Шенген?... Ами трябва Иван Костов да се захване иначе няма да ни приемат никога.

    Нередност?
  • 5
    panteleev avatar :-|
    Явор Пантелеев
    • + 3

    До коментар [#4] от "Бай тоз":

    Тъжно но истина. А от статията си личат и сходните проблеми които имаме с Румъния.
    Интересно ми е колко хора ще осъдят от тези общо 170 задържани. Надявам се Капитал да следи развитието

    Нередност?
  • 6
    greda avatar :-|
    вземи тая греда
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#5] от "Явор Пантелеев":

    Дори и никой да не осъдят, от Европата ще си кажат:
    "Румънците наистина работят здраво за влизането си в Шенген, хващат корумпирани митничари и т.н., а в България мажат ли мажат сгради.."

    Нередност?
Нов коментар