Познатото зло

Премиерът Никола Груевски отново спечели изборите в Македония на фона на съкрушително критични американски грами, разпространени от Wikileaks

Никола Груевски - новият стар премиер на Македония
Никола Груевски - новият стар премиер на Македония
Никола Груевски - новият стар премиер на Македония    ©  Reuters
Никола Груевски - новият стар премиер на Македония    ©  Reuters

Македонският премиер Никола Груевски ще сформира правителство за трети път, след като партията му ВМРО-ДПМНЕ победи на предсрочните парламентарни избори в страната. Според първите официални резултати ВМРО-ДПМНЕ печели 53 депутатски места, опозиционният Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ)– 42, а основната албанска партия Демократически съюз за интеграция (ДСИ) – 15, което го превръща в решаващ фактор за бъдещия кабинет.

Македонските медии пишат, че именно ДСИ и лидерът му Али Ахмети са предполагаемият коалиционен партньор на Груевски, тъй като новият стар премиер не разполага с достатъчно гласове, за да сформира стабилно правителство. Така Груевски може и да спечели изборите, но загуби пълната власт, тъй като на предишния вот през 2008 г. ВМРО-ДПМНЕ победи убедително и заедно с албанския си партньор ДСИ имаше мнозинство от две трети.

Политическа криза

До сегашния предсрочен вот се стигна заради дълбоката политическата криза в страната. Опозиционните партии начело със СДСМ напуснаха парламента в знак на протест срещу недемократичния начин на управление на страната. Сред причините бе замразяването на банковите сметки на опозиционната македонска частна телевизия А1 заради разследване за данъчни злоупотреби. В резултат народното събрание не разполагаше с необходимото за приемане на закони мнозинство от две трети.

Македонците гласуваха с надежда, че вотът ще сложи край на враждата между правителството и опозицията, ще доведе до решение на 20-годишния спор за името с Гърция и ще ускори членството в ЕС и НАТО. Предизборната кампания обаче се изроди в размяна на грозни обвинения и удари под кръста между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ.

Опозицията обвинява управляващите в корупция, недемократичен натиск върху медиите и правосъдието, политическа немощ и замразяване на евроинтеграцията. Духовете разбуниха и противоречиви проекти като "Скопие 2014", който предвижда мащабно преустройство на столицата. Според критиците на правителството подобен грандомански проект е неоснователно пръскане на пари, когато един от трима македонци живее под границата на бедността, а 32% от населението са безработни.

Саботаж на евроинтеграцията

Дебатът преди изборите в Македония нажежиха и изтекли американски дипломатически грами, разпространени от сайта Wikileaks и предоставени на EurActiv и bivol.bg. В тях се описва как Груевски и неговото правителство използват репресии, за да заглушават критиките на несъгласните с властта. Сред арсенала им са обвинения в длъжностни злоупотреби срещу видни опозиционни членове, публични арести, разследвания и сплашвания, пише в грама от 2009 г. посланикът на САЩ в Скопие Филип Рийкър, който заема позицията от септември 2008 г. Тези действия се представят пред обществото като борба на правителството срещу корупцията.

Друга тема, засегната в грамите, е отказът на кабинета да поеме лична отговорност за решаването на спора за името с Гърция, като така на практика се блокира евроинтеграцията на Македония. Вместо това ВМРО-ДПМНЕ настоява за провеждането на референдум. В този случай обаче шансовете за компромисно име са малки заради националистическата позиция на управляващата партия, която се разпространява от контролираните от правителството медии.

Специално внимание в грамите е обърнато на предишните парламентарни избори в Македония през 2008 г., на които отново спечели управляващата ВМРО-ДПМНЕ. Наблюдателите констатират, че те са протекли с редица груби нарушения като насилие над избиратели, манипулации и измами с бюлетините. Тогавашният американския посланик в Скопие Джилиан Милованович подробно описва изборите от преди 4 г. Тя съобщава за горене на бюлетини на опонентите, използване на оръжия, физически посегателства срещу държавни служители, унищожаване на урни и др. Месец след вота Милованович изпраща до Вашингтон грама, в която пише, че има сведения за намеренията на Груевски да промени конституцията, като премахне прякото избиране на държавен глава от гражданите. Вместо това той искал гласуването да става в парламента, където той има мнозинство. След натиск от американска страна тези намерения на премиера са изоставени.

Опонентът

Наследникът на Джилиан Милованович - Филип Рийкър, прави портрет на лидера на социалистическата партия и президент на Македония до 2009 г. Бранко Цървенковски. Той е описан като опитен и гъвкав политик и силен опонент на политиката на Груевски. В заключение се обобщава, че той е ключов играч на македонската политическа сцена.

От изтеклите грами изненадващо може да се направи изводът, че Вашингтон не смята "дясното" правителство на Груевски за силата, която води държавата към евроинтеграция. Вместо това "левият" СДСМ е припознат като формацията, която има евроориентирана риторика и мислене.

В отделна грама на посланик Рийкър, изпратена до Вашингтон на 21 август 2009 г., се прави анализ на лидера на албанската партия ДСИ Али Ахмети, който отново се очертава като коалиционен партньор на Груевски в новото македонско правителство. Пред американския представител Ахмети е описал премиера като твърде млад и неопитен. Освен това албанският водач критикува Груевски за липсата на напредък в преговорите за името на Македония и дипломатическите отношения с Косово.

Изтеклите грами предизвикаха оживен дебат в Македония. Управляващата партия обаче ги обяви са фалшифицирани и се опита да ги омаловажи, като посочи, че Wikileaks не е надежден източник.

Още по темата очаквайте в новия брой на "Капитал".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zoon_politikon avatar :-|
    Conservative Future
    • - 9
    • + 5

    Само така, Никола! Бий сърбоманските българомразци комунистите!!!

    Нередност?
  • 2
    alex_k avatar :-P
    Alexandar
    • + 16

    Наскоро бях до Македония. Усещането е като България през 80-те, обаче управлявана от някакъв луд крал с мания за величие и комплекси отностно размерите...на територията.
    Интересен момент бяха селцата населени предимно с албанци - в средата на нищото, градинка с пипер, нива с тютюн, а на средата - къща на пет етажа облицована с мрамор и две нови с-класи паркирани до пипера.



    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 10
    • + 4

    Америчките дипломати не могат да дърпат конците в Македония и ще умрат от яд.......

    Нередност?
  • 4
    kodjauzun avatar :-|
    kodjauzun
    • - 2
    • + 2

    Ахмети май беше оня бавноговорещ, като дрогиран, коалиционен партньор на Люпчо Георгиевски. Прави впечатление на много разумен мъж, затова се коалира с десните.
    Де и ние да имахме една турска партия, с такъв свестен шеф!

    Нередност?
Нов коментар