Палестина и ООН

Палестинският президент Махмуд Абас поиска от ООН официално признание

Лидерът на Палестинската автономия Махмуд Абас направи историческа крачка. На 24 септември, той внесе иск пред ООН за това Палестина да бъде приета като член в организацията, което означава да бъде официално призната за държава. Под възторжени аплодисменти и дори подсвирквания в Общото събрание, Абас поиска от Съвета за сигурност да подкрепи създаването на държава в рамките на границите от преди 1967 г.

"Дойде времето за моя храбър и горд народ, след десетилетия на премествания, колониална окупация и безкрайно страдание, да заживее като останалите хора по света – свободен в суверенна и независима родина", заяви Абас в необичайно емоционална реч. Той каза, че се надява на мащабна подкрепа и призова онези страни, които не са признали все още Палестина, да го направят.

Палестинците обаче останаха разделени дори в този си акт. Докато хиляди хора по улиците на Западния бряг приветстваха внасянето на проекторезолюцията от Абас и скандираха "с нашите души, с нашата кръв ще защитаваме Палестина", управляващото в Газа движение "Хамас" критикува хода на Абас. Говорителят на ислямистите коментира, че Абас е изменил на палестинските надежди с искането си границите да бъдат тези от 1967 г., тъй като това оставяло 80% от палестинската земя в рамките на Израел. Движението не признава правото на еврейската държава да съществува и също така се опасява от авторитета, който лидерът на "Фатах" би натрупал, ако резолюцията добие дори частичен успех.

Въпреки че палестинският президент призова за мирни демонстрации в подкрепа на инициативата, бяха регистрирани някои случаи на насилие. Израелски войници изстреляха сълзотворен газ срещу хвърлящи камъни младежи, които гориха израелското знаме и снимки на президента Обама. Един палестинец бе убит в село южно от Наблус. 

Взаимни обвинения

Пред ООН Абас обяви, че палестинците винаги са били с искрени намерения при преговорите с Израел, но строежът на "незаконните еврейски селища" е довел до провала на процеса. След него бе ред на израелския премиер Бенямин Нетаняху да произнесе реч. В нея, разбира се, той обвини за провала на преговорите палестинците.

"Искам мир. Продължавам да се надявам, че президентът Абас ще бъде мой партньор в мирния процес. Нека се срещнем днес в ООН. Кой ще ни спре?", призова Нетаняху. Според него същината на конфликта не са селищата, а отказът на палестинците да признаят Израел за държава на евреите. Израелският премиер, който е прочут с умението си да изнася речи, този път използва подиума, за да нападне ООН, което според него е анти-израелски настроено и където "автоматичните мнозинства може да решат, че слънцето изгрява от запад". Нетаняху обаче не обърна внимание на непрестанното разширяване на тези селища на Западния бряг, на което неговото правителство упорито отказва да попречи, въпреки настояването и на палестинците, и на САЩ.

Това е и една от основните причини преговорите да са в задънена улица след срещата между Нетаняху и Абас миналата година. Ето защо палестинският лидер пое едностранно пътя към ООН, въпреки призивите на американци и израелци. Американският президент Барак Обама лично предупреди Абас, че ще наложи правото си на вето в Съвета за сигурност. Британската ВВС информира, че до последната минута западни дипломати са опитвали да разубедят палестинците да не отправят иска си пред ООН.

План "Б"

Ръкавицата обаче вече е хвърлена и оттук нататък следва процес, който може да продължи със седмици. Съветът за сигурност ще проучи палестинската проекторезолюция и ще я гласува. За да бъде одобрена, ще е необходима подкрепата на 9 от 15-те членки, без налагане на вето. В конкретната ситуация може да не се наложи САЩ да използват правото си на вето, тъй като Вашингтон и Тел Авив усилено лобират сред останалите страни да гласуват против или да се въздържат.

В търсене на изход от кризата френският президент Никола Саркози предложи компромисен вариант, който обмислят и палестинските представители, а именно Общото събрание да даде на Палестина нов статут и тя да стане от "наблюдател" членка със статут като този на Ватикана. Това е напълно възможно, тъй като в този случай на автономията ще е необходимо обикновено мнозинство в 193-челнното Общо събрание, където над 120 страни, сред които и България, вече са признали Палестина. След това Саркози предлага преговорите да започнат до месец, след 6 месеца да се постигне споразумение за въпросите за границите и сигурността и след една година да се финализира окончателното споразумение. Не е ясно обаче на какво точно базира оптимизма си френският президент: както вестник "Аарец" обобщи, палестинци и израелци отново показаха, че говорят на различни аудитории и не един на друг.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    spencer avatar :-|
    Horatio
    • + 12

    Трябва да си луд оптимист,за да смяташ ,че Израел ще върне 100% от териториите,които палестинците смятат,че са техни.И ние може да имаме претенции за Македония,но си траем..Освен това Израел и САЩ са в една партия,което допълнително усложнява положението на палестинците.Дано да стигнат до консенсус,защото невинни хора плащат с живота си в тази война на интереси..

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 7
    • + 10

    Очевидно САЩ нямат повече ресурс да водят войни с ислямистите, заради хатъра на ционетата в държавицата Израел, така че решение ще се намери.... предложеното от Саркозето е една умна идея..... и двете страни ще трябва да отстъпят по нещо .....

    Нередност?
  • 3
    destino avatar :-P
    destino
    • - 2
    • + 10

    САЩ ще наложат 100% вето. С което ще си вкарат голям автогол.
    Израел са като притиснат в ъгъла плъх, тепърва ще стават опасни.

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • - 2
    • + 7

    Израел изпусна момента за определено от него споразумение. Палестина не е в положението да налага решение. САЩ нямат вече ресурса. Топката е в ЕС и Китай.

    Нередност?
  • 5
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 2
    • + 3

    Нека да перефразирам писаното от Марк Твен и го използвам по отношение на САЩ " слуховете за икономическата смърт на САЩ са силно преувеличени." ЕС не е в цветущо положение, а Китай не дава пари откъдето няма да има полза. Идеята че арабският свят и Иран ще продават по-евтино нефта на Китай за помощ на Палестина е на ниво "махленска политика". Виждате че финансираната от Иран Хамас, а и Хезболла не искат държава - за тях ппо важно е да се поддържа война с Израел, за това плащат чорбаджиите. Въпрос: Откъде ще дойде бюджета на дъжавата Палестина? Какви ресурси има за да бъде самостоятелна?

    Нередност?
  • 6
    mto avatar :-P
    mto
    • - 5
    • + 1

    Цялата тази история с признаването на палестинската държава в ООН доста прилича на вица за сина на адвоката, който след първото си дело след дипломирането си се върнал радостен в кантората на баща си и обявил: "Тате, спомняш ли си за оня случай, който ти не можа да решиш 25 години? Е, днес спечелихме делото!"
    А бащата със сълзи на очи му казал: "Ех, сине, сине... този случай изучи и брат ти и тебе... Сега ти ще събираш пари за учението на малкия ти брат."

    Та и Абас така...

    Нередност?
  • 7
    desjardinseli avatar :-|
    desjardinseli
    • - 1
    • + 3

    Много добър ход на Махмуд Абас. Никакъв компромис, достатъчно измъчиха един невинен народ. Англия, Франция, САЩ направиха достатъчно злини на света. Шарко ще си иде, никои от интелигенцията на Франция няма да гласува за него. Когато отношенията между Израел и Палестина бяха подобрени при Исхак Рабин, той беше убит... Щатите искат войни, размирици, употреба на оръжия и да произвеждат оръжия. Навсякъде където минат сеят бедност, грабежи и геноцид за народите. Те са против мира, ето защо създадоха програмата за нашата "демокрация"- грабеж и геноцид. Коя страна бомбардира друга ? САЩ, следвана от трите тежки тегла. Трябва да се забрани на САЩ да произвеждат оръжия. Присъединявам се към интелигенцията на Германия - Разоражаване на Европа!
    Янки, напуснете Европа, напуснете балканите, янки напуснете България, не желаем вашата мафия, нити вашата армия.

    Нередност?
  • 8
    desjardinseli avatar :-|
    desjardinseli
    • - 1
    • + 3

    САЩ искат непрекъснати войни, непрекъснати конфликти. Те непрекъснато натискат, даже заплашват страните да играят с тях. Те ще уговарят западните страни да играят по техната гайда, но все повече народите се усещат и не желаят интригита на САЩ. Най-големите бандити на света искали да ни пазят, и откакто американци се инсталираха в България българчетата ги няма. Когато нашата хунта вкара вълка да пази агнетата, агнетата липсват. Войни, грабежи, интриги, етнически размирици, убийства, политически убийства, оръжия, грабежи на банки, "фалити" на банки, болести, разпространяване на грипове, това са Щатите.

    Нередност?
  • 9
    donio avatar :-|
    donio
    • - 1
    • + 2

    Гледам протестна демонстрация в САЩ на евреи със следните лозунги:
    "Евреите не желаят ционизма" и "Истинският равин не е ционист".Вижте предишните ми коментарии за това,че трябва да се прави коренна разлика между ционима и антисемитизма.Целят свят е заложник и шантажиран от ционизма.Това е истината.Толкоз от бачо Доньо.

    Нередност?
Нов коментар